Annonce
Randers

VIDEO: Frederik og yoyo er helt klar til Danmark har Talent

Frederik Kjob (18) deltager med sine yoyoer i Danmark har Talent lørdag: - Jeg vil gerne flytte opfattelsen at yoyoer fra at være legetøj til at blive anerkendt som en sport, siger han.

RANDERS: Frederik Kjob (18) kan mere med end yoyo end de fleste andre. Rigtig meget mere. Noget man ved selvsyn vil kunne konstatere, hvis man åbner for tv-programmet Danmark har Talent lørdag.

Her stiller Frederik Kjob op med sine finurlige yoyo-kunster. Og glem alt om Jorden Rundt og Gå Tur Med hunden - det er gamle tricks, som for længst er henvist til yoyo-ekvilibristernes historiebøger. I dag udfører Frederik Kjob Around The Neck, Around The Arm og Double Nothing. Blandt mange andre fantasifulde og indviklede øvelser med sine yoyoer.

Og en yoyo-spiller af Frederiks klasse har i dag også deciderede sponsorer.

- Og det var faktisk min sponsor, der begyndte at snakke om, at jeg skulle stille op i Danmark har Talent. Først ville jeg ikke, men han påpegede ganske korrekt, at med over en million seere var programmet en chance for at gøre reklame for yoyoerne, som jeg gerne ser får en renæssance. Sidst det var populært at spille yoyo i Danmark var tilbage i 80'erne, siger han.

Annonce

Jeg har da både smadret en computerskærm og en tallerken med mine yoyo'er. Og jeg har et par gange givet mig selv næseblod med en vildfaren yoyo.

Frederik Kjob, yoyo-kunstner
Glem alt om forældede yoyo-manøvrer som 'Jorden Rundt' og 'Gå Tur Med hunden'. Frederik Kjob har med tricks som 'Around The Neck', 'Around The Arm' og 'Double Nothing' taget tingene op til et helt nyt niveau. Foto: Annelene Petersen

Moderne yoyoer

Selvom det ikke er nok, at man var dygtig med sin yoyo i 1984, for moderne yoyoer er ganske anderledes end de gamle Coca Cola-ting i plastic.

- Først og fremmest er mine yoyoer 'unresponsive'. Det vil sige, at de ikke ruller op igen, selv om man vipper med fingeren. Det betyder, at du udfører helt andre sekvenser end for 30 år siden. Og en god yoyo i dag er fremstillet af aluminium - ikke plastic.

Frederik Kjob begyndte at spille yoyo som 12-årig, mens han gik på Hadsund Skole. Men efter nogle år var det ikke så fedt at tage 'legetøjet' frem foran kammeraterne - heller ikke selv om han hurtigt blev dygtigere end de andre til at jonglere med de små kegler.

- Indtil en god kammerat sagde, at det, jeg kunne, var flot - og at jeg ikke skulle være flov.

Frederik Kjobs yoyo-karriere tog for alvor fart for et par år siden, da han kom i kontakt med firmaet Yoyo-world i Aarhus.

- Da begyndte jeg at sætte mig mere ind i de fine detaljer. Og begyndte at deltage i konkurrencer rundt om i Europa. Min seneste tur gik til Leipzig. Og med den specielle interesse, yoyoer er, kommer du til at møde mange andre mennesker, der ligner dig selv, siger han.

Lørdag får tv-seerne den talentfulde yoyo-kunstner ind i stuen, når programmet Danmark har Talent bliver sendt. Foto: Per Arnesen

Koncentrationsbesvær

Ud over at Frederik Kjob nyder sine yoyo'er, har de også haft en positiv effekt på resten af hans liv.

- Jeg slås med en eller anden form for koncentrationsbesvær, som naturligt nok er et problem i skolen. Men når jeg er i gang med mine yoyoer, træder jeg ind i min egen verden, hvor jeg godt kan koncentrere mig.

Frederik Kjob træner gerne et par timer med sine yoyoer hver dag - når tiden tillader.

- Så må jeg fravælge ting som Netflix og tv.

Og ud over tid har yoyo-træningen også kostet lidt på hjemmet, fortæller han.

- Jeg har da både smadret en computerskærm og en tallerken med mine yoyoer. Og jeg har et par gange givet mig selv næseblod med en vildfaren yoyo.

På længere sigt vil Frederik Kjob gerne kunne leve af sin interesse.

- Selv om det er meget få, der kan det. Og jeg tror ikke på, jeg vil kunne leve at at optræde. Men jeg er i gang på Tradium med en EUX-uddannelse på business-linjen. Og jeg kan godt se mig selv som sælger i en yoyo-butik engang i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce