Annonce
Debat

Vietnams økonomi har det godt i skyggen af handelskrigen mellem USA og Kina

Vietnam har længe nydt godt af virksomhedernes såkaldte Kina + 1 strategi. Til supplement af aktiviteterne i Kina har mange virksomheder igennem en årrække valgt Vietnam som alternativ base og har dermed nydt godt af landets rivende udvikling og høje økonomiske vækst. Vietnams mange frihandelsaftaler har bidraget på positivsiden, når virksomhederne har skullet træffe deres investeringsbeslutninger. Denne udvikling fortsætter, senest med underskrivelsen af EU – Vietnam frihandelsaftalen i slutningen af forrige måned.

I en nylig rapport fra den japanske investeringsbank Nomura blev Vietnam udråbt som den store vinder af handelskrigen mellem USA og Kina. Eksporten var steget med det, der svarer til otte pct. af den samlede økonomi som følge heraf. Den vietnamesiske regering må da have svært ved at få armene ned? Njah, det er rigtigt, at både de direkte udenlandske investeringer, ikke mindst fra Kina, og eksporten er steget kraftigt på det seneste, ligesom også andre økonomiske indikatorer har været positive. Men som altid er situationen mere kompliceret, end det fremgår af avisernes overskrifter.

Vietnam er nabo til Kina, og en stor del af Vietnams udenrigshandel er rettet mod netop naboen mod nord. Det gælder både i form af underleverancer til den kinesiske industri og i form af færdige produkter til de kinesiske forbrugere. Denne langvarige, relativt stabile samhandel er blevet påvirket i negativ retning af handelskrigen og de deraf følgende udfordringer for Kinas økonomi. Derudover er der især to risici, som følges nøje her i Vietnam. Først er fremmest er man bekymret for, om de nye kinesiske investeringer er tidssvarende. Man ønsker ikke at modtage forældet teknologi, og slet ikke hvis den bidrager til at øge forureningen. Dernæst er der risikoen for, at kinesiske varer sendes til Vietnam, hvor de blot får nye mærkater med teksten ”Made in Vietnam,” inden de sendes videre til USA. Beslutningstagerne i Hanoi er meget opmærksomme på at sikre sig, at der finder en reel værditilvækst sted her i Vietnam i forbindelse med den forøgede økonomiske aktivitet, og at der ikke blot er tale om omgåelse af sanktionerne. De første sager har allerede nået de vietnamesiske avisers forsider. Man ønsker klart at undgå unødvendige problemer i Vietnams vigtige forhold til USA.

Præsident Trumps billede af Vietnam har længe været positivt. Han skamroste landets økonomiske udvikling i optakten til Hanoi-topmødet med Nordkoreas Kim i februar. Ifølge Trump kunne Vietnam være en decideret rollemodel for Nordkorea. Han gav denne positive vurdering, selv om Vietnam allerede på det tidspunkt havde det 6. største handelsoverskud over for USA. Noget tyder på, at Trump i mellemtiden har ændret opfattelse. Han har måske også fået indblik i Nomuras rapport. Hvorom alting er, har Trump i et interview med Fox Business i slutningen af juni udtalt, at ”mange virksomheder flytter til Vietnam, men Vietnam udnytter os mere end selv Kina. Vietnam er det land, der udnytter situationen mest af alle.” Trump undlod dog at komme med trusler om sanktioner, toldafgifter eller lignende i samme forbindelse.

Man er i Vietnam klar over, at ens handlinger bliver fulgt nøje fra den anden side af Stillehavet. Sunde investeringer og reel samhandel vil stadig være velkomne. Der er derimod ingen tvivl om, at Vietnam fortsat må og vil arbejde hårdt for ikke at komme uretmæssigt i klemme som følge af omgåelse af sanktionerne i forbindelse med handelskrigen mellem USA og Kina.

Uanset om der er sorte eller røde tal på bundlinjen, når konsekvenserne af handelskrigen gøres op for Vietnams vedkommende, kan landet se frem til at fastholde en af verdens højeste økonomiske vækstrater i de kommende år. Det har danske virksomheder heldigvis øje for. Mange af dem udvider deres aktiviteter, mens andre virksomheder kommer til for at få del i denne meget positive udvikling.

Annonce
Kim Højlund Christensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Analyse: Der ligger en handel bag den seneste udvikling i sagen om Stjernehuset

Læserbrev

Svindel i det offentlige skal stoppes

Læserbrev: Det seneste år har vi været ramt af en række spektakulære svindelsager. Britta Nielsen lænsede de offentlige kasser for over 100 millioner kroner, og senest er det kommet frem, at noget tilsvarende er sket i forsvaret, dog indtil videre for et mindre beløb. Sagerne viser, at kontrollen ikke har været god nok, eller måske mere præcis så er det de forkerte, som er blevet udsat for kontrol. Det vil Venstre nu gøre noget ved. Vi skal lære af fortidens fejl, således at den slags sager ikke opstår i fremtiden. Venstre foreslår derfor, at Rigsrevisionen laver en gennemgang af alle relevante ministerier og styrelser, hvor der ikke er den tilstrækkelige funktionsadskillelse og kontrol med folk, der har adgang til udbetaling af penge. Hvis der findes uhensigtsmæssige procedurer, så skal de ændres, således at vi undgår flere sager som Britta i Socialstyrelsen og nu den i Forsvarets Ejendomsstyrelse. Det skylder vi de mange offentligt ansatte, som hver dag går på arbejde og løser deres opgaver med dygtighed og ærlighed. Deres arbejde og omdømme skal ikke ødelægges af nogle få brodne kar, som har suget til sig af skatteydernes surt tjente penge. Danmark er et samfund, hvor vi har tillid til hinanden. Vi stiller uden videre en bod ud til vejen med kartofler eller æg i den tro, at de forbipasserende betaler for deres varer. Det gør vi, fordi vi stoler på hinanden, og det er måske en af de allerbedste ting ved Danmark. På samme måde regner vi heller ikke med, at ansatte i det offentlige overfører millionbeløb til sig selv. Den tillid skal vi have genoprettet. Det er ekstremt vigtigt, og derfor bør statsministeren sætte sig i spidsen for det arbejde ved at indkalde Folketingets partier til forhandlinger. Venstre vil i hvert fald gerne bakke op om statsministeren på det her punkt. Opgaven er ganske enkelt for vigtig til, at der må gå politik i det. Vi bør alle kunne blive enige om, at der nu skal sættes ind, således at der ikke fremover bliver svindlet med offentlige midler. Det kan tilliden mellem borgerne og staten ganske enkelt ikke holde til.

Randers For abonnenter

Mistillid til kommunaldirektøren efter kovending i Stjernehussagen: Han har ikke kompetencerne, viljen og forståelsen

Annonce