Annonce
Mariagerfjord

Vikingerne skabte liv og glade dage på Fyrkat

Der er rigtig mange af de deltagende markedsgæster, der gør noget ud af at det skal se autentisk ud. Og her er et par vikinger, der godt kunne have narret de fleste. Foto: Martin Ries, Jakob Lerche Fotografi
Trods blandet vejr hyggede gæster og standholdere sig, da der var vikingemarked på Fyrkat i weekenden. Der var masser at give sig til og kigge på, og nutidens vikinger viser sig at være ret hyggelige og parate til en snak om historie og gammelt håndværk.

Fyrkat: Man må sige, at skal man lave vikingemarked, så er det oplagt at holde det ved Harald Blåtands gamle vikingeborg Fyrkat ved Hobro. Hele området nærmest oser af den sene vikingetid i 900- og 1000-tallet og smukkere udsigt og omgivelser skal man lede længe efter.

Lørdag var det ind i mellem med regnen som medkombattant, når de drabelige dyster blev udkæmpet. Det havde både publikum og de tilrejsende vikinger dog forberedt sig på, og der blev behov for at lufte det lune uldtøj og hørkapper.

Heldigvis var der i år ikke bålforbud. Det er nemlig sin sag at holde vikingemarked uden ild, huskede deltagerne tydeligt fra sidste års knastørre sommer.

I år buldrede og knitrede ilden lystigt mange steder ved standene og inde i langhuset, og flere af de besøgende var henne at få varmen tæt på bålene.

Der blev trukket tov, og her fik deltagerne naturligt varmen. Gæsterne og deltagernes familier heppede, og det handlede om at få væltet modstanderen.

Samtidigt spille en trio, Ramasjang, op til narrestreger og bidrog til en begejstret stemning.

Tovtrækkeriet var en af disciplinerne i femkampen, der også bestod af at snitte en ske, det nordiske brætspil hnefatafl turnering, firtræk og ildslåning. Så her gjaldt det altså ikke bare om at have de fysiske kræfter, men også de gode håndværksmæssige evner for at blive en værdig vikingevinder.

Annonce
Drabelige tovtrækninger mellem farlige vikinger. Foto: Martin Ries, Jakob Lerche Fotografi

Hunden Lui på 86 kilo

Der var meget at se på og prøve. Og der kunne købes adskillige varer i de mange stande og boder. Naturlige materialer som uld, hør, pels, rav, ben, træ med mere, dominerede. Og der var arbejdende værksteder, så man kunne komme helt tæt på de gammeldags processer.

En af dem, der vækkede opsigt i mængden, var sanktbernhardshunden Lui på 86 kilo. Han var med sin herre, Poul Lind fra Svenstrup, som i parentes bemærket vejer omkring de 100 kilo, på vikingemarked som gæst.

- Jeg synes, det er godt at komme til sådan noget. Vi holder også middelaldermarked på Voergaard Slot i uge 29. Vikinger er hyggelige folk, og jeg holder af at se godt håndværk. Det er noget, der er glemt i dag, som vi godt kan genopfinde. Jeg smeder for eksempel selv søm og hængsler, og hvad jeg eller skal bruge, siger Poul Lind, der med sin hund på størrelse med en Shetlandspony ofte blev stoppet af folk, der ville have en hundesnak.

På en stand i et utæt hørtelt fandt vi familien den asatroende Jannie Maria Gaihede "Fjørgun" Nielsen, hendes to børn, Aninna på fem år og Andrea på tre år og hendes kæreste vikingen Trond Øyvind "Blodørn" Hermansen. Familien bor på Bals Mark ved Hornslet.

De fandt hinanden på internettet i en gruppe for single vikinger og asatroende.

- Og jeg skulle bare ikke have en asatroende som kæreste, ikke på vilkår, siger Trond Øyvind "Blodørn" Hermansen, mens Jannie Maria Gaihede "Fjørgun" Nielsen supplerer:

- Og jeg skulle i hvert fald ikke være kæreste med en viking.

De griner begge ved mindet, for det er to år siden, og de har være sammen lige siden, selv om det at være viking og asatroende ikke umiddelbart er så foreneligt.

Tre kogebøger på vej

Parret arbejder lige nu på hele tre kogebogbøger og har www.vikingekogebogen.dk, og har plan om at lave et forlag, der skal hedde Helm og have den eneste fundne vikingehjelm som logo.

Trond Øyvind "Blodørn" Hermansen er grafiker og tager sig af illustrationerne, mens Jannie Maria Gaihede "Fjørgun" Nielsen samler opskrifterne.

- Der manglede en lille kogekog, nem at have med, når vi er ude. Og så laver vi en vikingekogebog for børn, og en til at have hjemme i køkkenet, der er en udvidet størrelse, lyder det fra parret, som sælger hjemmebagte boller og pålæg samt æg, frugt og tilbehør på deres stand.

- Og så går jeg og pusler med at finde den rigtige opskrift på teltdug, for som du kan se, så regner det gennem teltet her, og det er lavet med pvc, og det er jo helt forkert. Vi skal have fat i noget uld fra de norske spelsau-får og ulden skal valkes. Jeg går og nørder med det, og om 20 år har jeg nok fundet løsningen, siger Trond Øyvind "Blodørn" Hermansen, der som navnet antyder, er halvt norsk, eller halvt dansk, om man vil.

- Vi genopfinder meget af det, der var engang, for det er jo glemt, siger parret, som ikke går på kompromis med mad-hygiejnen og derfor sælger smør i plastikbøtter.

Man kan jo nemlig ikke være rendyrket viking i dagens Danmark - det er helt umuligt.

- Vikinger er også absolut dem, der bruger internettet mest for at vidensdele, lyder det fra parret, der griner lidt af at betalingsmetoden på markedet mest er Mobilepay.

- Vi tager nu også gerne guldmønter og trælle i bytte, lyder det fra Jannie Maria Gaihede "Fjørgun" Nielsen.

Poul Lind fra Svenstrup med sin hund, Lui, er ofte gæster på vikingemarkeder. Foto: Martin Ries, Jakob Lerche Fotografi

Melmaler Frida

I en store træbygning er ni-årige Frida Maria Bjerre Jørgensen i færd med at male mel.

- Du må godt komme og hjælpe mig. Man skal dreje den her vej. Jeg har kommet korn i, siger hun og tager fat om den øverste møllesten. Og da der kommer nysgerrige børn hen, siger hun til dem:

- Her må børn godt hjælpe. Se, man gør sådan her, lyder det fra den lille melmaler, der ikke helt kan huske, hvor længe hun har været viking. Hun er her med sin far, der er kriger, og de bor i Hadsund.

I en stand udenfor sidder Hobro-damerne Mariann Frederiksen og Jette Lindholm Jensen, der nålebinder handsker, huer med mere.

- Vi har gang i uldbutikken, lyder det fra de to, som gerne fortæller om deres indfarvningsmetoder med perikon, løg og andre naturlige farvegivere.

Kogebogsforfattere og fritidsvikinger. Jannie Maria Gaihede "Fjørgun" Nielsen, Trond Øyvind "Blodørn" Hermansen og Andrea på tre år. Foto: Martin Ries, Jakob Lerche Fotografi

Det er Nordjyllands Historiske Museum, der står bag vikinge weekenden. Her er markedsansvarlig og museumsformidler Jakob Ljørring Pedersen ganske tilfreds, selv om lørdag kun bød på 500 gæster, hvor han havde håbet på det dobbelte.

- Vikingerne kan sagtens klare regn, men det afholder nok nogle gæster fra at kigge ud, siger han.

Søndagen bød på bedre vejr, det holdt tørt, og det lokkede omkring 1000 gæster til Fyrkat.

- Når det er tørt, tør det 21. århundredes folkefærd godt tage på togt, lyder det fra Jakob Ljørring Pedersen, der har fået flere tilbagemeldinger fra vikingerne om, at de også har været glade og fornøjede med arrangementet, der forlængst er kommet for at blive.

- Og det er med at holde vikingerne i godt humør, så de gider være med på at lege og vise håndværk, for det er jo museets egentligt opgave at formidle viden og historie, og det er vikingerne bare gode til. De er jo ildsjæle, der brænder for sagen, siger Jakob Ljørring Pedersen.

Man taber, når man falder. Foto: Martin Ries, Jakob Lerche Fotografi
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Annonce