Annonce
Navne

Vil gerne genoplive Valdemarsfesterne

Med opvækst på Randers-egnen er det en særlig sag for Gunnar Bak Cedermann at få genoplivet Valdemarsfesterne i Randers. Privatfoto
Forretningsfører Gunnar Bak Cedermann melder om medlemsfremgang til Danmarks-Samfundet.
Annonce

I flere år var Randers førende, hvad angik fejringen af Valdemarsdag, den 15. juni. Der var under ledelse af nu afdøde direktør E. Friisager, National-Revision, omkring 100 faner og så mange deltagere, at Valdemarsfesten måtte holdes i den da ret nyopførte Randershal.

Efter at direktør Friisager var holdt som formand for lokalkomitéen, tog andre over, men efterhånden døde traditionen med at holde Valdemarsfest ud.

I 2012 blev der gjort et nyt forsøg, og det lykkedes at afvikle en festaften i Fritidscentret efter forudgående gudstjeneste efter mønster fra tidligere.

Men det blev en enlig svale - de følgende tre år blev Valdemarsfesten holdt i hjemmeværnslokaler på det tidligere kaserneområde, og i de seneste år har Valdemarsdagen slet ikke været markeret i Randers.

Men forretningsfører i Danmarks-Samfundet Gunnar Bak Cedermann har ikke opgivet at få Randers med på listen igen.

- Der er 40-45 medlemmer af Danmarks-Samfundet i Randers, så der burde være nogle, der kunne tænke sig at være med til at genoplive festerne, siger Gunnar Bak Cedermann.

Annonce

Hjælper gerne

Som dengang i 2012 vil Gunnar Bak Cedermann gerne tilbyde sin hjælp til at få en lokal komité dannet igen. Han har netop været med til at genetablere en tilsvarende i Hillerød, hvor også forhenværende overarkivar ved Rigsarkivet, Hans Christian Bjerg, deltog. Noget lignende kunne ske i Randers, og Gunnar Bak Cedermann har den særlige tilgang, at han er vokset op på en landbrugsejendom på Udbyneder Hede.

Senere gjorde Gunnar Bak Cedermann karriere i det danske forsvar og er pensioneret orlogskaptajn.

Som forretningsfører i Danmarks-Samfundet, der står for salget af de kendte små flag, og som hvert år uddeler mange faner og flag, kan Gunnar Bak Cedermann glæde sig over, at organisationen er i vækst.

- Især efter 800-års jubilæet i 2019 fik vi mange nye medlemmer, og vi får stadig nye, fortæller Gunnar Bak Cedermann.

800-års jubilæet daterer sig som bekendt til legenden om, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag i Estland. Derved fik de danske styrker nyt mod og vandt slaget.

Annonce

Flaget og corona

I en information til medlemmerne af Danmarks-Samfundet fortælles blandt andet om, at der flere steder ses flagning som et udtryk for, at vi i Danmark står sammen i coronakrisen.

Flere facebookgrupper opfordrer ligefrem til en sådan brug af Dannebrog.

Nyhedsbrevet indeholder en række råd om, hvordan et flag skal behandles. Således også, at er et flag så medtaget, at det ikke mere kan anvendes, skal det brændes.

"Anvend en kommunal affaldsordning, hvor flaget sendes til et forbrændingsanlæg. Pak flaget, vimplen eller standeren ind i en affaldspose", hedder det.

Apropos årstiden fortæller nyhedsbrevet også, at Dannebrog første gang blev brugt som pynt på et juletræ efter de slesvigske krige i 1848.

I øvrigt er det tilladt at flage med Dannebrog om natten, hvis flaget vel at mærke er belyst. Inden døre må flaget benyttes døgnet rundt.

Nyhedsbrevet oplyser videre, at det er Foreningen Norden, der sørger for, at de nordiske landes flag ved den dansk-tyske grænse hver dag hejses og hales ned.

Danmarks-Samfundet har en flagkonsulent, Søren Cruys-Bagger, fra Nationalt Videncenter tilknyttet.

Annonce

Digitalt flag

Mange husker sikkert, hvordan det tidligere var muligt at få skolebørn til at sælge de små dannebrogsflag, men det er historie.

I dag kan man købe digitale valdemarsflag til brug på e-mails, dokumenter og lignende.

Prisen er 30 kroner. Derved støtter man Danmarks-Samfundets opgave med at købe og derefter forære faner og flag til foreninger og andre.

Selv om Valdemarsfesterne har været stillet i bero i Randers, har det været muligt at få faner eller flag lokalt. Tildelingen er så blot sket i Aarhus.

Danmarks-Samfundet har kontor i Idrættens Hus i Brøndby. Landsformand er Erik Fage-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup forsvarer sig efter Dubai-tur med kæresten: - Rejsen var arbejdsmæssigt relevant

Randers

Kun små ændringer i lokale smittetal, men Norddjurs skiller sig ud med markant fald

Randers FC For abonnenter

Minut for minut: Ungt Randers FC-hold spillede uafgjort i Kolding

Annonce