Annonce
Østjylland

Vilde heste slippes løs på Mols

Vildhestene skal fremover klare sig selv på Mols­laboratoriets arealer. Formålet er at genskabe de naturlige processer, som er med til at sikre den vilde, uberørte natur. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus

12 heste kommer de næste år til at færdes ved ­Molslaboratoriet i ­forbindelse med projektet »Rewilding Mols«, som har til formål at sikre den mere sjældne og vilde natur, der findes på Mols.

Mols: En stor indhegning skal danne ramme for det nye projekt »Rewilding Mols«, hvor Den Danske Naturfond er gået sammen med Naturhistorisk Museum Aarhus om et fælles projekt om at få naturen til at udvikle sig på egne præmisser.

Det er lørdag 26. november, at de nyindkøbte heste bliver sluppet fri, og i den anledning inviteres der til fest fra klokken 11 til 14.

De 12 vilde heste kommer til at leve af og i landskabet året rundt. Her kan de græsse på heden, i skolen eller på engen. De vil komme til at gå sammen med en flok kreaturer og naturens dyr såsom hjorte, ræve og harer.

Derudover bliver det lidt anderledes for de besøgende. Stierne vil ikke længere være hegnet ind, så man kan ikke undgå at gå sammen med dyrene, dog er det ikke tilladt at fodre dyrene.

»Hestene skal være med til at skabe en mere vild natur, som kommer til at udvikle sig på naturens præmisser og på den måde mindske menneskernes indgriben. Her bliver det de græssende dyr samt naturen, der forhåbentlig kommer til at udvikle området,« siger Flemming Nielsen, direktør for Den Danske Naturfond.

Der bliver i løbet af projektet fulgt nøje med forløbet og lavet målinger på effekten og virkningen, som projektet har på naturen. Derudover skal resultaterne efter nogle år samles ind, så man andre steder i landet kan gøre noget tilsvarende, hvis resultatet giver anledning til det.

Jeg håber, at vi kan være en inspiration for både myndigheder, kommuner og private folk til, hvordan man gør, så naturen bliver på sine egne præmisser. Sammen med Den Danske Naturfond vil vi gerne prøve at anvise en vej for rigere natur i DanmarkBo Skaarup, museumsdirektør Naturhistorisk Museum Aarhus

Et halvt år undervejs

Projektet har været et halvt års tid undervejs, hvor de mange små eksisterende hegninger er blevet fjernet og erstattet med en 120 hektar stor indhegning. Der har også været faciliteter, der skulle gøres klar og ting, der skulle ryddes og derudover skulle der købes 12 heste, som kommer fra et naturreservat i Midttyskland. Det er Den Danske Naturfond, der har givet 1,2 millioner kroner til projektet, som gennemføres af Naturhistorisk Museum og Molslaboratoriet og understøttes fagligt af Aarhus Universitet.

»Det er det første projekt i landet af sin slags. Derfor er vi også rigtig opmærksomme på, hvordan det kommer til at gå. Vi har ikke noget slut­resultat, da det er en dynamisk proces. Men inden for de næste par år vil vi blive klogere på det pres, som dyrene udsættes for om vinteren, hvordan de reagerer, og om der vil være nok mad,« siger Bo Skaarup, museumsdirektør Naturhistorisk Museum Aarhus.

I og med at det er det første projekt i landet, er det også vigtigt for Den Danske Naturfond og Naturhistorisk Museum Aarhus, at projektet bliver fulgt nøje af Molslaboratoriet.

»Jeg håber, at vi kan være en inspiration for både myndigheder, kommuner og private folk til, hvordan man gør, så naturen bliver på sine egne præmisser. Sammen med Den Danske Naturfond vil vi gerne prøve at anvise en vej for rigere natur i Danmark,« siger Bo Skaarup.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler mere nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Fem dage efter snestormen er flere veje og stier stadig spejlglatte: Nu kræver politikerne indsatsen set efter i sømmene

Annonce