Annonce
Østjylland

Vilde køer: App viser vej udenom kreaturerne i Mols Bjerge

Kvæget går frit omkring i store indhegninger og græsser i Mols Bjerge. Akkurat som på Helgenæs, hvor ophidsede køer forleden kvæstede en kvinde alvorligt. På Nationalpark Mols Bjerges app kan man se, i hvilke indhegninger man kan færdes trygt uden risiko for, at der pludselig står store dyr og spærrer stien. Foto: Jens Thaysen
Også i Nationalpark Mols Bjerge er mange gæster bekymrede ved at skulle gå tur mellem græssende heste og køer. I en app kan man nu se, hvor man gå uden at møde de store græssende dyr.
Annonce

MOLS: Hos Nationalpark Mols Bjerge mærker man, at langt fra alle lokale og besøgende er trygge ved at bevæge sig rundt mellem vilde køer og heste i området.

Ligesom på Helgenæs, hvor en 67-årig kvinde blev hårdt kvæstet, da hun for 10 dage siden blev trampet på af ophidsende køer, er det de store, fritgående dyr, der står for naturplejen i Nationalpark Mols Bjerge, hvor såvel Molslaboratoriet som Naturstyrelsen og Den Danske Naturfond har græssende køer og heste gående.

Store dele af Mols Bjerge er hegnet ind med folde til dyrene og med stier, så folk kan gå ture indenfor indhegningerne.

Annonce

App viser dyrefri vej

- Jeg forstår godt, at nogle kan være bekymrede for at gå ture blandt dyrene i foldene. Og bekymringen er nok ikke blevet mindre efter ulykken på Helgenæs. Den er vi alle berørt af, siger chefen for Nationalpark Mols Bjerge, Birgitte Lamp.

For at imødekomme de bekymrede, kan man nu på nationalparkens app se, i hvilke folde, der for tiden går dyr, og i hvilke man kan gå sig en tur uden at møde køer og heste.

Chefen for Nationalpark Mols Bjerge, Birgitte Lamp, forstår godt, at nogle er utrygge ved at færdes blandt græssende køer og heste i nationalparken, men hun understreger, at undersøgelser tyder på, at der kun sker få alvorlige ulykker som den på Helgenæs, hvor en kvinde blev alvorligt kvæstet efter at være trampet på af ophidsede køer. Foto: Jens Thaysen

- Det var et ønske fra nogle borgere, og jeg synes, det er en knaldgod idé. Vi skal lytte til og være i dialog med de bekymrede, og vi skal overveje om vi skilter godt nok, og om vi kan lære af andres erfaringer, så vi kan blive klogere på, hvordan man færdes mellem dyrene, siger Birgitte Lamp.

Annonce

Naturens plejepersonale

For strategien med at lade de store dyr fungere som naturens plejepersonale – rewilding kaldes det – bliver der ikke ændret på.

- Der skal være plads til både biodiversiteten, som de store græssende dyr er med til at sikre, og der til friluftsliv. Vi arbejder med begge dele – og ønsker at styrke begge dele, siger nationalparkchefen.

Græssende kvæg i store indhegninger passer naturen og gavner biodiversiteten i Nationalpark Mols Bjerge, men langt fra alle føler sig trygge ved at gå ture på stierne inden mellem de store dyr. Foto: Jens Thaysen

Hun fortæller, at nationalparken er med i et projekt på Københavns Universitet, der skal se på netop kombinationen af de to ting, og som hedder Græsning og friluftsliv.

- Rewilding med dyrene i de store folde er med til at skabe biodiversitet, men samtidig skal området være tilgængeligt, og det skal være trygt at færdes i. Det er vigtigt at få begge sider med. Vigtigt at få nuancerne med i stedet for at stå i hver vores hjørne, siger Birgitte Lamp.

Annonce

Hunden bliver hjemme

Hun hæfter sig i øvrigt ved, at en undersøgelse, Friluftsrådet står bag, viser, at der her i landet og i andre lande, hvor man praktiserer rewilding, kun sker få ulykker som den på Helgenæs.


Rewilding med dyrene i de store folde er med til at skabe biodiversitet, men samtidig skal området være tilgængeligt, og det skal være trygt at færdes i. Det er vigtigt at få begge sider med. Vigtigt at få nuancerne med i stedet for at stå i hver vores hjørne

Birgitte Lamp, chef for Nationalpark Mols Bjerge


- Og når ulykken sker, er der meget ofte en hund involveret, siger Birgitte Lamp.

Selv går hun gerne ture mellem de store dyr i den flotte natur – men sin gravhund tager hun aldrig med indenfor i en af indhegningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Serierækkerne officielt slut for i år: Løsning sikrer flere lokaler klubber oprykning

Annonce