Annonce
Læserbrev

Vindmøllerne i min baghave

Læserbrev: Jeg bor i Uggelhuse. Jeg har over åbent landskab direkte udsyn til de nuværende 11 stk. 92 meter høje vindmøller ved Hollandsbjerg Enge. De nuværende møller er store, og de præger landskabet, men det er ok. Jeg vil gerne tage min del af generne ved grøn energi. Den store svenske energikoncern Vattenfall vil nu placere 12 stk. 180 meter kæmpevindmøller endnu tættere på mit hus end de nuværende møller. Min smertegrænse er nået. Jeg synes bestemt ikke, at det er ok længere. Men er det bare sådan, det er? Er der mange andre, der også allerede har store vindmøller i deres baghaver? De nuværende møller blev sat op i 2002, så der står måske mange andre møller på 92 meter eller højere rundt omkring i Østjylland.

På hjemmesiden, vindinfo.dk, findes oplysninger om alle vindmøller i Danmark. På et landkort kan visningen justeres, så kun møller på 92 meter eller højere tages med. Der står 51 landmøller på 92 meter eller højere i hele Østjylland. De resterende 40 store landmøller står i Randers Kommune, primært i kystområdet mellem Randers og Mariager fjorde. I de otte andre kommuner i Østjylland står ikke en eneste mølle af denne højde eller højere. I hele Østjylland er det kun borgere omkring Grund Fjord og udmundingen af Randers Fjord, der har lige så store møller i deres baghave, som jeg allerede har.

Norddjurs er sammen med Randers de to nordligste kommuner i det Østjylland, som også kaldes Danmarks anden hovedstad. Et stort område, som er bundet effektivt sammen af E45. Den nordvestlige del af Norddjurs har gode tilkørselsforhold til E45, og køretiden til for eksempel arbejdspladser i periferien af Aarhus er cirka en halv time. Norddjurs kan tilbyde velfungerende byer, nære landsbysamfund, de store vidder og et liv tæt på naturen. Alligevel falder antallet af borgere i kommunen, sidste år med 517 personer. Det er meget trist for kommunens muligheder for fortsat at kunne tilbyde sine borgere gode forhold.

Byrådet i Norddjurs skal 19. november beslutte, om der skal arbejdes videre med sagsbehandlingen omkring kæmpevindmøllerne ved Hollandsbjerg Enge. Her skal de beslutte, om Norddjurs sammen med Randers fortsat skal gå enegang i Østjylland som de to klimadukse, der er parate til at ofre deres landdistrikter for de andre kommuners skyld. Byrådet kunne i stedet sige nej tak og vente, indtil de andre kommuner er kommet på omgangshøjde i forhold til at tage deres del af generne ved grøn energi. Skævheden i de enkelte kommuners økonomi og udviklingsmuligheder vil ellers blive alt for stor.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce