Annonce
Læserbrev

Vindmøllerne i min baghave

Læserbrev: Jeg bor i Uggelhuse. Jeg har over åbent landskab direkte udsyn til de nuværende 11 stk. 92 meter høje vindmøller ved Hollandsbjerg Enge. De nuværende møller er store, og de præger landskabet, men det er ok. Jeg vil gerne tage min del af generne ved grøn energi. Den store svenske energikoncern Vattenfall vil nu placere 12 stk. 180 meter kæmpevindmøller endnu tættere på mit hus end de nuværende møller. Min smertegrænse er nået. Jeg synes bestemt ikke, at det er ok længere. Men er det bare sådan, det er? Er der mange andre, der også allerede har store vindmøller i deres baghaver? De nuværende møller blev sat op i 2002, så der står måske mange andre møller på 92 meter eller højere rundt omkring i Østjylland.

På hjemmesiden, vindinfo.dk, findes oplysninger om alle vindmøller i Danmark. På et landkort kan visningen justeres, så kun møller på 92 meter eller højere tages med. Der står 51 landmøller på 92 meter eller højere i hele Østjylland. De resterende 40 store landmøller står i Randers Kommune, primært i kystområdet mellem Randers og Mariager fjorde. I de otte andre kommuner i Østjylland står ikke en eneste mølle af denne højde eller højere. I hele Østjylland er det kun borgere omkring Grund Fjord og udmundingen af Randers Fjord, der har lige så store møller i deres baghave, som jeg allerede har.

Norddjurs er sammen med Randers de to nordligste kommuner i det Østjylland, som også kaldes Danmarks anden hovedstad. Et stort område, som er bundet effektivt sammen af E45. Den nordvestlige del af Norddjurs har gode tilkørselsforhold til E45, og køretiden til for eksempel arbejdspladser i periferien af Aarhus er cirka en halv time. Norddjurs kan tilbyde velfungerende byer, nære landsbysamfund, de store vidder og et liv tæt på naturen. Alligevel falder antallet af borgere i kommunen, sidste år med 517 personer. Det er meget trist for kommunens muligheder for fortsat at kunne tilbyde sine borgere gode forhold.

Byrådet i Norddjurs skal 19. november beslutte, om der skal arbejdes videre med sagsbehandlingen omkring kæmpevindmøllerne ved Hollandsbjerg Enge. Her skal de beslutte, om Norddjurs sammen med Randers fortsat skal gå enegang i Østjylland som de to klimadukse, der er parate til at ofre deres landdistrikter for de andre kommuners skyld. Byrådet kunne i stedet sige nej tak og vente, indtil de andre kommuner er kommet på omgangshøjde i forhold til at tage deres del af generne ved grøn energi. Skævheden i de enkelte kommuners økonomi og udviklingsmuligheder vil ellers blive alt for stor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Randers FC For abonnenter

Kamp om pladserne til lokalbrag: Midtbanekreatør har beholdt selvtilliden over pausen

Randers

Fri adgang til nationale testcentre for corona: I Randers bestemmer lægens vurdering stadig

Annonce