Annonce
Norddjurs

Vindmøllesag trækker ud - politikere har brug for flere oplysninger

Vindmøllerne ved Hollandsbjerg i Norddjurs set fra Randers-siden af fjorden. Nye, højere møller skal stå tættere ved fjorden, hvis det står til vindemøllefirmaet Vattenfall. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Skal der rejses store vindmøller ved Hollandsbjerg? Spørgsmålet er ivrigt diskuteret i både Norddjurs og Randers. Men politikerne i Norddjurs har valgt en time out i den omstridte sag, og sender den tilbage til udvalgsbehandling i stedet for at træffe en beslutning i byrådet.

Hollandsbjerg: Borgere i både Norddjurs og Randers kommuner, lodsejere samt møllefirmaet Vattenfall Vindkraft A/S venter i spænding på, hvad kommunalbestyrelsen i Norddjurs beslutter i sagen om opsætning af 180 meter høje vindmøller ved Randers Fjord nær Hollandsbjerg. Sagen skulle efter planen have været behandlet på mødet tirsdag 19. november.

Men et flertal i økonomiudvalget har netop besluttet at sende sagen tilbage til miljø- og teknikudvalget. Her skal muligheden for at ændre højden på vindmøllerne undersøges. Desuden skal reglerne for opkøb helt på plads.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og SF, der ønsker flere oplysninger i sagen.

- Jeg har ikke andre kommentarer, da sagen skal behandles på et oplyst grundlag, understreger borgmester Jan Petersen (S).

Dansk Folkeparti og konservative mener ikke, at der skal sættes gang i planlægningen for nye møller i området ved Randers Fjord.

Ansøgning om møller

Norddjurs Kommune har modtaget ansøgning fra Vattenfall Vindkraft A/S om at udskifte de eksisterende vindmøller ved Hollandsbjerg, Bode enge.

Vattenfall Vindkraft A/S har tidligere fremsendt fire scenarier med henholdsvis 13, 12 og otte møller.

De har nu fremsendt endelig ansøgning om opstilling af 12 møller på 180 meter.

Projektet kan ikke indeholdes i den eksisterende lokalplan, der kun giver mulighed for opstilling af 11 vindmøller på højst 92 meter i højden - svarende til de eksisterende møller.

Det er ikke muligt at give dispensation til projektet i forhold til den gældende lokalplan, så derfor skal der laves en ny.

Mange ting bør belyses

Dét er Christian Vammen, der bor i Hollandsbjerg, helt enig i.

- Der er mange ting i denne sag, der ikke er belyst. I det hele taget er det meget problematisk, at en lille kommune som Norddjurs giver sig i kast med at forhandle med et stort selskab som Vattenfall, siger han.

Christian Vammen peger på, at møller af denne størrelse bør stå på havet. Og det bør være en national opgave at finde plads til og forhandle med internationale selskaber om etablering af vindmøllerparker. Ikke noget, de enkelte kommuner skal bakse med.

Til gengæld er det fornuftigt at give plads til solcelleparker i Norddjurs, mener Christian Vammen. Netop nu er der planer om et stort solcelleanlæg ved Søby.

- De støjer ikke og skæmmer ikke på samme måde naturen.

Christian Vammen håber på, at udsættelsen af beslutningen om vindmøllerne vil få flere af politikerne i Norddjurs til at gå i dialog med de borgere, der er bekymrede over planerne.

- Hidtil har de fleste ikke været særlig interesserede.

Det er ærgerligt, mener Christian Vammen - blandt andet fordi hele sagen har skabt uro og splid i lokalsamfundet.

Det er også problematisk, at de store vindmøller skal stilles op tæt ved fjorden og dermed Randers Kommune, påpeger Christian Vammen.

- Det virker ikke særlig fair overfor naboen. Politikerne i Randers er ikke blevet hørt, og det ville da være naturligt, af hensyn til det gode naboskab.

Annonce

Et tidskrævende arbejde

Hvis politikerne i Norddjurs beslutter at sætte gang i planlægningen, er det Vattenfall, der står for at lave udkast til lokalplan og VVM-redegørelse, men det er forvaltningen i kommunen, der skal sørge for, at lokalplanen bliver behandlet. Forvaltningen skal også håndtere høringssvar, stå for sagsfremstilling og borgermøder med mere. Tidligere erfaring fra vindmølleprojekter viser, at der bruges mange ressourcer på sådanne projekter - mellem 300-400 timer. Det svarer til en medarbejder i op til tre måneder.

Store vindmøller bør langt ud på havet, mener borgere i lokalområdet, der er modstandere af planerne om at sætte 180 meter høje møller op ved Hollandsbjerg. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Ny multibane i Grenaa: Idrætsforeninger vil skabe et nyt samlingspunkt for familier og unge

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Medie: Mathias Greve er til lægetjek i anden Superliga-klub

Annonce