Annonce
Randers

Vinmarker eller fabrikker

bekymring. Jørgen Glud så helst at markerne bag ham blev beplantet med vin. Men står det til kommunen bliver de i stedet bebygget med industri. Foto: Annelene Petersen

Planerne om nyt industriområde syd for Sdr. Borup mødes med protester og i alt otte formelle indsigelser. Blandt andet fra Glud Vin, som har planer om at dyrke vin i området.

Direktør ­Peter Glud, Glud Vin på ­Nikkelvej i Randers, har planer om at beplante sine 15 hektar jord ved Sdr. Borup med vinstokke. Eller med andre ord vil den randrusianske vinhandler skabe landets største kommercielle vinproduktion.

Imidlertid kolliderer planerne med kommunens planer om at omdanne området syd for Sdr. Borup til et erhvervsudviklingsområde, som skal give plads til blandt andet en traktorkabine-fabrikken Bosal-Sekura og en samling af bilforhandlere.

Peter Gluds søn, Jørgen Glud, afviser, at vingårds-planerne er nye og kun opstået, fordi det nu pludselig brændte på med en ubehagelig lokalplan.

»Det er noget, vi har arbejdet med i længere tid,« forsikrer han.

En beregning af omkostningerne ved etablering af vingården, som Glud har fået foretaget af en eksisterende vinbonde, er dog ikke ældre end fra 17. maj i år.

Som en af otte har Peter Glud sendt en indsigelse mod forslag til dels lokalplan 523, dels kommuneplan-tillæg nummer 92. Tilsammen vil disse forslag ændre et 40 hektar stort område syd for Sdr. Borup fra landzone til byudviklingszone.

Gluds 15 hektar landbrugsjord indgår for en stor dels vedkommende i de 40 hektar, som kommunen ønsker omdannet til industrigrunde, hvorfor Peter Glud formentlig ikke bliver den mest samarbejdsvillige sælger, hvis lokalplanen vedtages, og kommunen skal i gang med at erhverve jorden med henblik på videresalg.

Som nævnt er Peter Glud ikke ene om at protestere mod lokalplanforslaget. En nystiftet borgerforening, som i øvrigt har Jørgen Glud som formand, har også sendt indsigelse, underskrevet af 28 beboere, der alle er stærkt utilfredse med udsigten til at få deres fælles landsbyidyl ødelagt af industri med dertil hørende tung trafik.

Borgerforeningen til beskyttelse af nær- og lokalområdet Sdr. Borup peger på flere problemer i lokalplanforslaget. Først og fremmest mener foreningen, at lokalplanforslaget er i strid med den overordnede kommuneplan, ifølge hvilkenområdet kun må bruges til landbrugsformål.

De peger på, at kommunen i forslaget til kommuneplantillægget nærmest betragter det som en formssag at inddrage området, da det i en tidligere kommuneplan faktisk var udlagt som byudviklingsområde.

»Det kan man ikke uden videre,« mener Jørgen Glud.

Borgerforeningen frygter videre for sikkerheden for egnens børn, da den tunge trafik vil øges, ligesom den er bekymret for de drikkevandsreservoirer under området, som forsyner vandværket i Sdr. Borup.

Endelig peger Jørgen Glud på de 30 hektar fredsskov, som ligger op til området, og undrer sig:

»Vi må ikke så meget som fælde et træ i skoven. Men man må godt bygge høje betonmure 300 meter fra den.«

Annonce

Lokalplan 523

Lokalplan 523 omfatter et 40 hektar stort område syd for Sdr. Borup og afgrænset af Gl. Århusvej og Karlsbergvej.
Vedtages lokalplanen, ændrer området status fra landzone til byzone og, der åbnes for muligheden for at etablere forskellige former for ehverv, eksempelvis produktionsvirksomheder og pladskrævende handelsvirksomhed som eksempelvis salg af biler.

Traktorkabinefabrikken Bosal-Sekura er langt med planer om at opføre en ny 53.000 kvm stor fabrik i området. Første fase skal stå klar til 1. april 2009, når virksomheden skal begyndet at levere til ny storkunde.

Det kræver hurtig vedtagelse af lokalplanen.
26. juni er der programsat et ekstraordinært byrådsmøde, hvor rådet skal tage stilling til lokalplan 523 og de indsigelser, der er indkommet mod planen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

Annonce