Annonce
Udland

Vinter-OL begynder i dag: Skiskydning er sporten du SKAL se

Kaisa Mäkäräinen, 35-årig biathlon-legende, skal endelig have en OL-medalje, lyder kravet fra Finlands-vennen, der har skrevet denne artikel. Foto: TT News Agency/Pontus Lundahl

Biathlon - eller skiskydning - er sporten, du bare skal se under de kommende to uger med vinter-OL i Sydkorea. Avisen Danmarks Jesper Mads Eriksen fortæller her om sit kærlighedsfyldte forhold til den marginale sportsgren.

I Bayern, omtrent midtvejs mellem München og Innsbruck, ligger den lille by Wallgau. Her kan man kridte vandrestøvlerne og begive sig ud på den cirka to timer lange "Magdalena-Neuner-Panoramaweg". Foruden smukke udsigter over alpelandskaberne byder denne vandrerute på 28 infotavler, som alle handler om kvinden, der har lagt navn til, Magdalena Neuner.

Jeg er en af dem, som kunne være tosset nok til at besøge Wallgau alene af den grund.

I det nordøstlige Finland ligger den søvnige by Ristijärvi. På den kommunale hjemmeside står sloganet med store bogstaver: "Ristijärvi - en god alderdom". Også i Ristijärvi er der vandreruter - i et landskab af skove og søer. Men ingen af dem bærer navnet Kaisa Mäkäräinen.

Det er nok derfor, jeg aldrig har været i Ristijärvi.

Magdalena Neuner er lige fyldt 31 år. Kaisa Mäkäräinen blev 35 for en måned siden. De er nogle af de ypperste navne udi skiskydning. Eller biathlon, som jeg foretrækker at kalde kombinationen af langrend og skydning. For alt for ofte har jeg oplevet ignoranter tage fejl af skiskydning og skeetskydning. Og med al respekt for de mange danske OL-triumfer udi sidstnævnte, også kaldet lerdueskydning, så er biathlon som tv-underholdning og episk sportsdrama i en helt anden, ypperlig klasse.

Middagsunderholdningen er sikret

Af hensyn til de europæiske tv-seere kommer OL's biathlon-konkurrencer til at foregå om aftenen i Pyeongchang. Med otte timers tidsforskel betyder det, at de 11 konkurrencer på disse længdegrader bliver til middagsunderholdning.

DR sender alle konkurrencer, som også kan ses på Eurosport Player, og her er sendeplanen, dansk tid:

Lørdag, 10. februar12.15: 7,5 km sprint, kvinder

Søndag, 11. februar12.15: 10 km sprint, mænd

Mandag, 12. februar11.10: 10 km jagtstart, kvinder13.00: 12,5 km jagtstart, mænd

Onsdag, 14. februar12.05: 15 km individuelt, kvinder

Torsdag, 15. februar12.00: 20 km individuelt, mænd

Lørdag, 17. februar12.15: 12,5 km massestart, kvinder

Søndag, 18. februar12.15: 15 km massestart, mænd

Tirsdag, 20. februar12.15: Mixed stafet

Torsdag, 22. februar12.15: Stafet, kvinder

Fredag, 23. februar12.15: Stafet, mænd

Biathlon er på mange måder en seværdig sport. Her er det feltets hurtigste kvindelige skytte, italienske Dorothea Wierer. Foto: TT News Agency/Robert Henriksson

Enkelt og kompliceret

Følgende scene kunne meget vel udspille sig i Pyeongchang en af de kommende dage: Kaisa Mäkäräinen, der er til karrierens sidste OL, har ramt forbi på en af de første skydninger. Men som så mange gange før har hendes hurtighed i sporet bragt hende helt frem blandt de forreste.

På den sidste, stående skydning skal hun ramme plet med alle fem skud. Anstrengelserne i langrendssporet har syret hende helt til. Hun giver sig tid til at få pulsen ned og sender tøvende skud efter skud mod målet 50 meter væk. De fire første rammer. Det femte skud er afgørende. Derude i sneen står hun med tilbageholdt åndedræt og rystende arme. Hjemme foran skærmen sidder jeg med lige så tilbageholdt åndedræt og venter på det afgørende pletskud, der betyder guld. Hvordan går det? Svaret blæser i Pyeongchangs iskolde aftenvind.

Det er biathlons drama i en nøddeskal. Enkeltvis eller på stafethold konkurrerer atleterne på forskellige distancer. De skal dels løbe så hurtigt som muligt på langrendsski. Og dels skal de undervejs skyde så præcist som muligt med kaliber-22-letvægtsgeværer i serier af fem skud. Der er faste standardmål på skydeskiverne. Hver forbier udløser en strafrunde eller en tidsstraf.

Det er meget enkelt, men også kompliceret. For det indbyggede dilemma er, at jo hurtigere, atleten har løbet, des højere er pulsen og dermed risikoen for at skyde forbi. Et andet dilemma er, at rent idrætsfysiologisk er skytter og langrendsløbere to helt forskellige typer og de to idrætsgrene, der kombineres, kræver vidt forskellige former for træning.

Alt er afvejning, alt er kalkule. Atleterne skal satse, men skal de satse det hele? Og skal de fyre de fem skud af lynhurtigt, eller skal de give sig god tid til at få pulsen ned og minimere risikoen for forbiere? Østrigske Simon Eder hos mændene og sydtyrolske Dorothea Wierer hos kvinderne er nogle af dem, der kan afvikle de fem skud afsindigt hurtigt og dermed vinde tid. Hvis de altså rammer.

Norske Johannes Thingnes Bø under træningen i Pyeongchang. Han og franske Martin Fourcade er de helt store guldfavoritter under OL. Foto: AFP Photo / Franck Fife

Klassisk tvekamp

Der vil være biathlon næsten hver dag under vinter-OL. Mænd og kvinder har hver fire individuelle discipliner, der er stafet for begge køn og en mix-stafet. I alt 11 potentielle dramaer.

Hos mændene bliver det for første gang siden 1994 et vinter-OL uden deltagelse af legenden Ole Einar Bjørndalen, der med otte OL-guldmedaljer er alle tiders med succesrige biathlon udøver - og vinter-OL-atlet i det hele taget. Ole Einar er 44 år og forsøgte faktisk at kvalificere sig til sit sjette OL, men manglede både fart og præcision. Til gengæld har han uden for pisterne scoret hviderussiske Daria Domracheva og gjort hende med barn. Hun var med tre individuelle guldmedaljer dronningen af OL i Sochi for fire år siden og er med igen i år på spindesiden, som jeg vender tilbage til.

Hvis Bjørndalen er alle tiders største biathlet, gør Martin Fourcade ham rangen stridig. Den 29-årige franskmand har vundet den samlede World Cup hvert år siden 2011/12. Han har 11 VM-guldmedaljer, men kun to gange OL-guld på cv'et.

I denne sæson har Fourcades monumentale selvtillid fået ridser i lakken af Johannes Thingnes Bø. Den 24-årige nordmand virker hurtigere på skiene og er oftest også hurtigere skydende, men også mere ustabil. Det bliver en klassisk tvekamp mellem de to, som har det tilfælles, at de er lillebrødre til biathleter, der også er med til OL. Simon Fourcade dog kun som reserve, hvorimod Tarjei Bø kan være en guldkandidat, hvis han har en exceptionel dag, og de to giganter er lidt under isen.

Det psykologiske aspekt, hvor biathleterne skyder side om side, er også en del af nogle af sportens discipliner. Forrest Maren Hammerschmidt (14) fra Tyskland og Dorothea Wierer (9) fra Italien. Foto: TT News Agency/Pontus Lundahl

Seværdige kvinder

Hos kvinderne er favoritkredsen mere bred, og det gør jo ikke deres del af de to herlige biathlon-uger mindre seværdig.

Vi må undvære den tjekkiske superstjerne Gabriela Koukalova, der er langtidsskadet. Hun stiller ellers gerne op i fuld sminke til konkurrencerne og forsøger sig også lejlighedsvis og med vekslende talent som sangerinde.

Daria Domracheva, den tredobbelte guldvinder fra Sochi, fik først kyssesyge og siden et barn, så hun har været ude et par sæsoner og er ikke vendt tilbage til fordums styrke. Tyske Laura Dahlmeier har domineret de seneste sæsoner, men har ikke helt holdt niveauet i år. Hendes landsmand Denise Herman er kommet fra langrend til skiskydning og er i sagens natur hurtig i sporet. På en dag, hvor skuddene sidder der, når hun langt.

Italienske Dorothea Wierer kan skyde de andre sønder og sammen og skal nok snuppe en medalje eller to. Russisk-fødte Anastasija Kuzmina, der stiller op for Slovakiet, er en rigtig mesterskabsløber med OL-guld i både '10 og '14. 21-årige Justine Braisaz fra Frankrig kan med tiden blive kvindernes svar på Martin Fourcade, men hun er stadig meget svingende.

Og så er der Kaisa Mäkäräinen, der (endnu) ikke har fået en sti opkaldt efter sig hjemme i Ristijärvi. Hun har vundet den samlede World Cup to gange og fører den i denne sæson. Men hun har ikke så meget som en medalje ved OL. Det SKAL hun have i år, siger skabs-finnen her.

Men hvad med hende Magdalena Neuner med panorama-stien i Wallgau. Hun var en lysende stjerne, dronningen af OL i Vancouver i 2010 og flere gange årets sportsnavn hjemme i Tyskland. Hun stoppede i 2012 som 25-årig og er siden hen blevet en mediestjerne i diverse talkshows.

Grunden til, at hun indstillede karrieren, var manglende motivation og lyst til biathlon. Forstå det hvem der kan. For biathlon er i dens kompleksitet og momenter af ufattelig spænding en af verdens bedste og mest fascinerende idrætsgrene. Og højdepunktet ved ethvert vinter-OL.

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Randers FC For abonnenter

Offensivspiller har kun fået 15 superligaminutter: Jeg skal nok få mine chancer

Annonce