Annonce
Randers

Vintercabaret: Sange fra et livløst ægteskab

En lille og en stor, Anna Ur-Konoy og Nis Pedersen, lægger til sammen store stemmer til årets vintercabaret, der brygger på Aretha Franklins musikalske gods. Foto: Annelene Petersen

Der står Aretha Franklin-musik på programmet i årets vintercabaret på Randers Egnsteater, hvor man bruger soul-dronningens hits til at blæse liv og passion i et nedslidt parforhold. Forestillingen tager også på turné i forsamlingshusene samt til Thy og København.

Randers: Det står sløjt til i Marthas og Franks ægteskab. Datteren er flyttet hjemmefra. Gnisten i de to midaldrende menneskers parforhold er på vågeblus. Kedeligt og surt. Skilsmisse synes nærmest som en fornuftig løsning på den miserable, mentale tilstand.

Det er midtvejskrisens ømme fundament, vi står midt i, når Martha og Frank træder ind på scenen på Randers Egnsteater med årets vintercabaret i favnen. Med sig i bagagen har de en stabel Aretha Franklin-sange, der er med til at forstørre og illustrere de mange følelser, der er involveret.

Ideen med at lægge soul-dronningens passionerede sange ind i et fastlåst forhold er Anna Ur Konoys. Og hun tager sig af det kvindelige parti i forestillingen, mens rollen som Frank spilles og synges af Nis Pedersen. De to understøttes musikalsk af pianisten Bent Lundgaard og bassisten Michael Andersen.

Det er den unge dramatiker Caroline Malling Jørgensen, der har skrevet manuskriptet til "Martha & Frank". Og så er det første gang, den talentfulde dramatiker skriver ord til en musikalsk tekst.

- Jeg har aldrig lavet en cabaret før. Og heller ikke noget, hvor folk bryder ud i sang. Men jeg lyttede til en masse af Aretha Franklins musik og fandt frem til de numre, jeg synes, det skulle være. Og så begyndte jeg bare at skrive det, der faldt mig ind, siger Caroline Malling Jørgensen, der er kendt for at kunne håndtere sort humor og skæve vinkler.

"Martha & Frank"

Medv.: Anna Ur Konoy og Nis Pedersen.Musik: Bent Lundgaard og Michael Andersen.

Manuskript: Caroline Malling Jørgensen.

Instruktør: Ina-Miriam Rosenbaum.

Scenograf: Sus Haugland.

Lysdesign: Kisser Rosenquist.

Producent: Randers Egnsteater i samarbejde med Thy Teater.

Premiere torsdag 25. januar på Randers Egnsteater, hvor forestillingen spilles til 17. marts.

Turne til forsamlingshusene 19. februar til 4. april.

Dernæst Thy Teater og Teater V i Valby.

Sangeren Nis Pedersen debuterer på Randers Egnsteater i rollen som Frank i årets vintercabaret. Han assisteres af musikerne Michael Andersen og Bent Lundgaard. Foto: Bo Amstrup

Dødsjovt puslespil

Instruktionen er lagt i hænderne på Ina-Miriam Rosenbaum, der for fjerde gang trækker i trådene i teatrets vintercabaret.

- Det har været et dødsjovt puslespil at lægge. Vi har de store passionerede sange og en tekst, der har elementer af poetry slam over sig. Og det skal alt sammen passe ind i den faste, frosne form, som ægteskabet illustrerer, siger instruktøren, der tidligere har arbejdet sammen med manuskriptforfatteren, ligesom hun har erfaring med forestillingens to medvirkende.

Forestillingen løser ikke den ægteskabelige krise.

- Men den kan være med til at give passionen plads. Sangene i stykket repræsenterer alt det liv, kærlighed og passion, der er i dem og i deres forhold. Og det er den passion, man skal huske at åbne op for, understreger Ina-Miriam Rosenbaum.

Annonce

Større turne-plan

Mens Anna Ur Konoy har stået på teatrets rolleliste mange gange, debuterer Nis Pedersen på den randrusianske scene. Men den 51-årige sanger har medvirket i adskillige musik-forestillinger.

Da Doktor Dante i 1994 indledte teaterkoncert-genren med "Gasolin", var Nis Pedersen med. Siden da har han været med, når der har været brug for en stor stemme, der bl. a. har sunget med i "American Spirit" i Aarhus, ligesom var med i Simon & Garfunkel-forestillingen "Bridge Over Troubled Water". Desuden har han optrådt med Simon Rosenbaums Solisterier, ligesom han selv har skrevet og komponeret egne forestillinger.

- Jeg har sunget alt muligt. Rock, blues, jazz. Alle rytmiske genrer, siger Nis Pedersen og tilføjer:

- Men soul har altid været med i min bagage. Så med den her forestilling oplever jeg, at nu er jeg kommet hjem.

Sammen med Anna Ur Konoy skal han skabe den store lyd, som Aretha Franklin gjorde verdensberømt.

- Det fede ved at arbejde sammen med Anna er, at vi kan synge både heftigt og svagt sammen.

Sangene synges på engelsk.

- Men vi prøver ikke på at efterligne Aretha Franklins stemme. Det giver ingen mening. Vi synger sangene, som Martha og Frank vil gøre det, siger Anna Ur Konoy.

"Martha & Frank" har premiere på Randers Egnsteater torsdag 25. januar, hvor den spiller til 17. marts. Derefter går turen rundt til godt 20 forsamlingshuse. Siden til Thy Teater i Thisted med otte opførelser og tre i Teater V i Valby.

- Det er en helt speciel oplevelse at turnere rundt i forsamlingshusene. Vi bliver altid taget så godt imod, siger Anna Ur Konoy, der glæder sig over, at vintercabareten i år bliver bredt ud på så mange platforme i og uden for kommunegrænsen.

Annonce

Se traileren fra forestillingen herunder

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce