Annonce
Livsstil

Violet i varmen

Akelejefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium er en pragtfuld høj plante med myriader af knopper og søde violette blomster, der springer ud over en lang periode. Foto: Birgitte Hasholt

Sommeren kom hurtigt i år. Vi nåede kun lige at opleve syrenernes duft, så var den væk igen. Heldigvis er der masser af andet violet i haven.

Haven har forandret sig. Varmen sætter turbo på planterne, så noget springer ud før ventet. Jeg bliver blandt andet overrasket over buskpotentil Potentilla fruticosa. For mange år siden blev den plantet ved hjørnet af den gamle stald. Her regner jeg med trofast blomstring om sommeren, men i år sprang buskpotentillen ud med sine fine, hvide blomster i maj.

Buskpotentil er en af de planter, som man har i haven i mange år, og den blomstrer fra sommerens begyndelse til ud på efteråret. Andre blomster er flygtige, og nogle er som et pust. Da varmen akkumulerede, nåede vi lige at opdage den lysviolette vilde syrens vidunderlige duft, men pist var den væk.

DET KAN DU GØRE NU

Vanding af haven er efterhånden påkrævet, men vand med visdom, for der skal spares på dråberne. Vand tidligt om morgenen eller om aftenen, når solen går ned, og fordampningen er lav.Lad være med at småvande hyppigt. Vand hellere mere sjældent, men grundigt.

Med den fart, sommeren har på, får vi måske en tidlig frugthøst, og solbærrene vil til den tid hænge dybviolette, næsten sorte i tunge klaser. Men allerede i juni kan man glæde sig over solbærbusken. Pluk lidt friske solbærblade og mynte til en kop urtete. Solbærblade smager og dufter intenst af solbær. Lad teen trække et par minutter, så smager den godt.

Inden for gruppen af storkenæb finder man nogle af havens mindst vanskelige planter. Geranium ?Mrs Jean Moss? er virkelig nem, og den er utrolig smuk med blåviolette blomster i forsommeren. Foto: Birgitte Hasholt

Lilla periode

Juni er de violette blomsters tid i min have. Man skulle tro, at det var planlagt, dog handler det i høj grad om tilfældighedernes spil. Alt det, som jeg har samlet hen ad vejen, når en køn plante stod i blomst, fordi jeg i bund og grund holder af violet. Violet giver et roligt havebillede og udfordrer ikke med, at blomsterne skal passe til hinanden. Den varme blålige, altså violette, farveskala samler og matcher alt, også hvis en anden farve selv i pudsig kulør skulle dukke op. Og når de violette blomster springer ud, er det samtidig med, at pæonerne danner buldrende bristefærdige knopper.

Jeg har flere slags pæoner, den lyserøde Paeonia lactiflora "Sarah Bernhardt" kårer jeg til yndlingspæon til det violette selskab. Fornemmer du nuancernes lethed og duften? Og navnet er perfekt til den rige overdådighed, der folder sig ud, når blomsten på "Sarah Bernhardt" åbner i utallige lag som en rokokokjole. Ydermere er planten sund og livskraftig.

JEG ANBEFALER

Nemme stauder, som kan klare de skiftende vejrtyper, som vi efterhånden må affinde os med på grund af klimaforandringer. Plant stauder, der både kan klare en sommer med meget regn eller varme og tørke. Stauderne storkenæb Geranium og bjergknopurt Centaurea montana hører til de særdeles tolerante typer.At du holder øje med, hvornår akelejefrøstjerne sætter frø og høster frøene og drysser dem ud andre steder i haven eller sår dem i potter. Akelejefrøstjerne er så vidunderlig, at man umuligt kan få for meget af den.

Sorte eller næsten sorte blomster. De giver haven kant og flot karakter.

Den så godt som sorte bjergknopurt Centaurea montana ?Jordy? eller ?Black Sprite? er et absolut ?must? i haven. Den sorte bjergknopurt fascinerer, uanset hvem der betragter planten. Foto: Birgitte Hasholt

Tre nemme stauder

Livskraftig er også en præcis betegnelse for en plante, som er knap så kendt og noget mere luftig end pæon-klassikeren "Sarah Bernhardt". Akelejefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium er en helt fantastisk vækst. Om foråret skyder en meter høje, urteagtige stængler op med rundtandede, akelejelignende blade, og der er myriader af tætknugede små, runde knopper, der lover noget skønt. Når akelejefrøstjerneblomsterne åbner sig, er kunstværket fuldendt. Blomsterne er en samling lange støvdragere, formen ligner opvaskebørster. Udtrykket er på en gang sjovt og kønt. Planten ynder humusrig, let sur skovjord og vandrende skygge. Akelejefrøstjerne er god til buketter. Det er blot svært at nænne at plukke den, men planten kan så sig selv, så man kan drømme om at have rigeligt.

Blandt storkenæb Geranium findes der også mange smukke blomster i den violette skala. Storkenæb er desuden en robust plante, der er nem at dyrke, uanset om sommerhalvåret viser sig fra den varme eller kolde side. Har man et udvalg af forskellige slags, er haven i blomst fra maj til ud på efteråret. En af yndlingssorterne er Geranium "Mrs Jean Moss", som har en lækker blåviolet farve og flot form. Blomsterne er bedårende, og planten står oprejst selv i den hede, som vi har haft. Halvskygge anbefales til geranium "Mrs Jean Moss" , men min står i fuld sol. Da det blev for knastørt for nylig, valgte jeg at give "Mrs Jean Moss" en ordentlig tår vand.

Den mindst komplicerede plante af alle er bjergknopurt Centaurea montana. Den blå slags var i haven fra begyndelsen, og den var i gang med en spredning, der gjorde, at jeg betragter den blå bjergknopurt som ukrudt - dog af den rimelig okay slags. Centaurea montana "Jordy" eller den endnu mørkere "Black Sprite" er næsten sorte, og den sorte bjergknopurt vil jeg ikke undvære. Fra jeg plantede den for nogle år siden, har den været utrættelig. Den dukker op hvert eneste år uden skrammer, uanset hvilken vinter den har stået igennem, og den blomstrer så markant, at den er, hvad man på engelsk kalder en "Showstopper". Når jeg har besøg i haven, bliver den sorte bjergknopurt kommenteret, fordi de sorte blomster rammer lige i hjertekulen.

Bjergknopurt er i familie med kornblomst, og et fællestræk for bjergknopurt og kornblomst er fuld blus på solen til dem. De forskellige sorter af bjergknopurt bliver 60 centimeter høje, og de kan klare en ussel placering, når det gælder jordbundsforhold. Hvis man klipper bjergknopurt ned efter blomstring, skyder den igen i løbet af fjorten dage og kvitterer med ny blomstring. Bjergknopurt er også fin i buketter.

SÅDAN GØR DU

Plant akelejefrøstjerne Thalictrum aquilegiifolium i humusrig gerne let sur jord. Planten trives fint i sol, men ynder især vandrende skygge. Akelejefrøstjerne har brug for vand i tørkeperioder.Berig haven med storkenæb. Der er findes et væld af meget smukke slags og sorter, og de fleste er fuldstændig nemme at dyrke. Man kan dele sine storkenæb om foråret og om efteråret ved at grave planterne op, dele dem og plante igen.

Hvis bjergknopurt står for næringsrigt, bliver den ranglet og vælter. Giv planten en ydmyg placering.

Man kan høste et par solbærblade til en kop urtete. Til te er solbærblade fine sammen med mynte. Foto: Birgitte Hasholt

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce