Annonce
Randers

Visit Randers formand: Forvaltningsforslag nærmer sig det uanstændige

Peder Poulsen er bekymret for Visit Randers' fremtid. Han kan dog glæde sig over, at i hvert fald næstformanden i Randers Kommunes udviklingsudvalg, Henning Jensen Nyhuus, deler hans bekymring og ønske om at slå koldt vand i blodet, inden man beslutter sig for at lade Aarhus tage over. Arkivfoto: Annelene Petersen
Udviklingsudvalget skal som første instans torsdag tage stilling til et forslag om en ny struktur på turismeområdet, som hvis den vedtages, blandt andet vil indebære, at Randers Kommune efter 113 år vælger ikke at forny kontrakten med Visit Randers.

Randers: Er Visit Randers' dage talte efter 113 år i den kronjyske hovedstads tjeneste? Det er i hvert fald, hvad organisationens formand, Peder Poulsen, og resten af bestyrelsen frygter efter at have læst indstillingen fra den kommunale forvaltning til politikerne i byrådet.

I dag, torsdag, skal udviklingsudvalget således tage stilling til, om kommunens kontrakt med Visit Randers skal fornyes, når 2019 rinder ud. Forvaltningens forslag er, at det skal den ikke.

I stedet foreslås det, at Randers tilslutter sig et nyt, større destinationsselskab, Visit Aarhus, ligesom kommunerne Syddjurs, Norddjurs, Viborg og Silkeborg allerede har gjort det. Videre indstiller forvaltningen til, at man styrker Eventsekretariatet samt udarbejder konkrete forslag til, hvordan gæster i byen fremover skal serviceres og af hvem.

Endelig foreslår forvaltningen, at man undersøger mulighederne og arbejder hen imod en fusion af byens erhvervsorganisationer til et samlet "Business Randers".

Indstillingen fra forvaltningen er foranlediget af, at en ny lov om erhvervsfremme er trådt i kraft, og at den indebærer nogle radikale ændringer på hele turismeomådet. Blandt skal der etableres såkaldte destinationsselskaber - i alt mellem 15 og 25 af slagsen - og hver kommune må kun indgå i ét selskab. En kommune kan dog vælge at gå enegang, men fraskriver sig så muligheden for at få del i en national pulje indeholdende cirka 40 millioner kroner til udvikling af turismetiltag.

I et brev til politikerne, som er blevet vedhæftet dagens dagsorden, anmoder ledelsen og bestyrelsen i Visit Randers om i det mindste at udskyde beslutningen i tre år. For at give alle relevante parter mulighed for sammen at finde ud af, hvad man egentlig ønsker af udviklingen i Randers i almindelighed og turismeområdet i særdeleshed.

- Og hvad angår forslaget om en sammenlægning af erhvervsorganisationerne, så er vi jo allerede langt ad den vej. Vi er gode, men sammen kan vi måske blive endnu bedre, siger Peder Poulsen.

Annonce

Uanstændigt

Peder Poulsen er fuld af forundring over indstillingen fra forvaltningen.

- Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg faktisk, det er uanstændigt. Det er som om, man helt ser bort fra det store stykke arbejde, Visit Randers har gjort for byen gennem mere end et århundrede. Det er hos os, at den lokale ekspertise ligger. Så kan det da godt være, at man fra et kommende, udvidet Visit Aarhus kan markedsføre regnskoven og Memphis Mansion, men vi kender og elsker Randers og arbejder helt grundlæggende for byens bedste, siger han og påpeger samtidig, at den nye struktur jo ikke forhindrer, at Visit Randers kan købe sig til tjenester i et fremtidigt, større Visit Aarhus.

At Randers ved at holde sig uden for et Aarhus-baseret destinationsselskab ikke får del i turismeudviklingspuljen, ser Peder Poulsen ikke som noget stærkt argument for at droppe en organisation, som altid har arbejdet for Randers, til fordel for en, som bliver betalt for at markedsføre enkeltdestinationer i kommunen.

- Herregud, 40 millioner kroner til fordeling blandt samtlige landets destinationsselskaber. Hvor meget får vi lige ud af det, spørger han og giver et eksempel på, hvad Randers til gengæld får ud af nogle af de i alt knap tre millioner, som Visit Randers i dag får fra kommunen:

- Den årlige Mega Geocatching-event, som Charlotte Bylling fra vores kontor har stået for sammen med den lokale klub, tiltrækker mellem 700 og 1000 deltagere, som alle overnatter i Randers i tre-fem dage. Beregninger viser, at alene det arrangement giver kommunen en samlet indtægt på tre millioner kroner. Med andre ord arbejder vi faktisk gratis resten af året, lyder det fra Visit Randers-formanden, som videre nævner, at organisationens indsats også har været afgørende for, at en lang række større arrangementer som eksempelvis DM i Mountainbike, DM for Schæferhunde og Novo Nordisk Konferencen er blevet placeret i Randers.

Samlet set - viser nøgletal for Randers Kommune - er det samlede årlige skatteprovenu skabt af turisme på intet mindre end 178 millioner kroner.

På linje med ledelsen

Det er ikke lykkedes at træffe formanden for udviklingsudvalget, Claus Omann Jensen (V), for en kommentar. Næstformand Henning Jensen Nyhuus (S), der understreger, at han udtaler sig personligt, da man ikke har drøftet sagen i den socialdemokratiske gruppe, er imidlertid på linje med ledelse og bestyrelse i Visit Randers.

- Jeg synes, vi bør slå koldt vand i blodet og se tiden an. Jeg mener helt klart, at Randers er stor nok til at have sin egen turismeorganisation, siger han.

Frank Nørgaard, Daniel Madié og Mogens Nyholm, som repræsenterer henholdsvis Dansk Folkeparti, de konservative og de radikale i udvalget, er det ikke lykkedes at træffe.

Udviklingsudvalget skal altså torsdag eftermiddag forholde sig til indstillingen fra forvaltningen. Men dets beslutning er langt fra endelig. Et eventuelt ja skal efterfølgende godkendes i først økonomiudvalget og endelig i byrådssalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce