Annonce
Randers

Von Hatten holder vejret: Frygter for fremtiden med ny ejer

Hverken murværk eller træværk ser for godt ud. Det ser endda temmelig miserabelt ud. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Det gamle, fredede og efterhånden faldefærdige hus på matriklen Von Hatten Stræde 7 i hjertet af Randers er tæt på at blive solgt til privat investor. Det var ellers tæt på, at den lokale Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune overtog den gamle bygning. Men politikerne sagde nej til et rentefrit lån.

Annonce

Randers: Den gamle, fredede bygning i Von Hatten Stræde 7 er tæt på at skifte ejer. Købsaftalen er underskrevet og lige nu bliver budgetterne for ejendommen gået igennem med en tættekam, inden handlen er endelig.

- Men vi regner med at blive færdig med de sidste ting i løbet af en uges tid, siger erhvervsejendomsmægler Jesper Fangel, Nybolig.

Han understreger også, at køber, der på nuværende tidspunkt ønsker at være anonym, vil indkalde husets eneste lejer, foreningen Café von Hatten, til møde for at orientere om, hvad der skal ske med bygningen, og hvornår.

Og i kredsen omkring den legendariske musikcafé er man netop nervøs for, hvad der skal ske med bygningen, hvor spillestedet har holdt til i henved 35 år.

- Jeg vil gerne understrege, at køber er fast besluttet på at blive ved med at leje underetagen ud til musikcafeen. Det er der ikke nogen diskussion om, fastslår Jesper Fangel.

Han siger også, at både bygning og ejendommens gård trænger til en ordentlig omgang.

Tja. Billedet taler for sig selv. Kønt ser det bestemt ikke ud. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Har stået i stampe

Og det er mildest talt mere end en almindelig omgang, huset skal gennemgå. For det er meget medtaget, fordi det i flere år bare har fået lov til at forfalde, mens nyt ejerskab skule falde på plads.

Tilbage i 2013 var der også problemer med ejendommen, hvor musikcaféens fremtid i perioder hang i en tynd tråd. Der har været uenighed mellem ejer og lejer, og der har været kørt et økonomisk slagsmål, der endte i landsretten. Lejekontrakt blev opsagt. Fornyet igen. Og masser af bøvl.

På et tidspunkt blev der bevilget penge til renovering af huset efter byfornyelsesreglerne, men den private ejer kunne alligevel ikke stille med de penge, der skulle falde fra ejerside. Derfor kom Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers Kommune i spil med henblik på at købe ejendommen og renovere den.

Den løsning bifaldt folkene omkring Café von Hatten. Med i den plan indgik også ideer om at udleje mellemetagen til mødelokaler og opholdssted for politiske ungdomsforeninger og eventuelt et par boliger i øverste.

Men det glippede med fonden.

Både bygning og baggård på matriklen Von Hatten Stræde 7, trænger til en ordentlig omgang, hvis det hele ikke skal forfalde helt. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Noget af en udfordring

- Vi har i flere år arbejdet på at overtage ejendommen med det klare formål at bevare Café von Hatten i stueetagen, bekræfter fondens sekretær, Henri Amsler, der understreger, at ejendommen er noget af en udfordring.

- Det er et fredet hus, der er i meget dårlig stand. Vi har gennemgået ejendommen flere gange. Og hver gang bliver det bare endnu værre. Så det haster. Skiffertaget skal skiftes. Der er så meget, der skal udskiftes og renoveres, vurderer Henri Amsler.

Men selvom overtagelse af ejendommen er en ordentlig mundfuld for fonden, der i forvejen ejer og udlejer 39 boliger og ni erhvervslejemål, var man en seriøs køber, hvis man kunne få et 10-årigt rente- og afdragsfrit lån på 3 mio. kr. af Randers Kommune.

- Men vi blev vraget, da politikerne lagde budget. Derfor er vi ude af billedet, siger fondens formand Karen Smed.

Hun siger også, at det har krævet mange drøftelser i fonden, om man skulle overtage ejendommen.

- Det er store summer, vi taler om. Vi forhandlede om en købssum på 3.4 mio. kroner. Dertil skal lægges 8-10 mio. kroner til at sætte huset i stand for, siger Karen Smed.

- Vi er ude af billedet nu, hvor det er en privat investor, der køber huset. Og vi skal ikke haste ind foran en privat køber. Men skulle det alligevel gå i vasken, er vi klar til at se på sagen endnu en gang, siger hun.

Annonce

Både huller og rotter

En af musikcaféens venner er advokat Søren Ballegaard, der mange gange har været med til at kæmpe caféens sag.

Han er bange for, at spillestedet bliver sorteper, for man står på sidelinjen og har ikke indflydelse på salget, eller hvad der ellers skal ske.

- Vi er selvfølgelig kede af, at det glippede med fonden, og at der ikke var mulighed for at få rejst et lån, så fonden kunne overtage ejendommen, siger Søren Ballegaard, der også frygter, at der bliver etableret boliger i de to øverste etager.

- Det vil kun give ballade. For det kan ikke undgås, at musikken trænger igennem i huset, siger han.

- På den måde kan man jo også få os ud. For hvis der kommer klager og støjgener, så ved vi jo godt, at vi ryger ud, siger René Ditlevsen, der arbejder i cafeen til daglig.

Og mens musikken spiller indendørs, falder huset næsten om ørerne på caféen.

- Der er huller i taget. Der er rotter. Det er bare ikke i orden, det her, siger Søren Ballegaard.

Henri Amsler, der er tidligere stadsarkitekt i Randers Kommune, giver ham ret i det med frygten for larm fra spillestedet.

- En ting er helt sikkert. Man kan ikke isolere sig fra støjen i cafeen. Det er ganske enkelt umuligt, siger han.

Derimod ændrer det ikke på kulturstøttemidlerne til caféen, selvom ejendommen skifter ejer. En tommelfingerregel siger, at hver gang staten giver en krone, giver kommunen det samme.

- Der har været lidt usikkerhed i kulturminister Mette Bocks udmelding om statens engagement næste år. Derfor har vi lavet ansøgning til kulturudvalget om, at kommunen går ind og udligner en eventuel reduktion fra staten, siger kulturdirektør Erik Mouritsen, der også fortæller, at Tante Olga og Café von Hatten er de to største modtagere af disse midler. Og det bliver der ikke ændret ved, uanset om ejendommen i Von Hatten Stræde skifter ejer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce