Annonce
Randers

Von Hattenhus i miserabel stand: Duer og rotter hygger sig på loftet

Von Hattenhus har længe stået hen som spøgelseshus. For nylig var eksperter fra kommunale og offentlige myndigheder på besigtigelse i huset. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Privat undersøgelse af forholdene i den gamle fredede bygning, Von Hatten Stræde 7, taler om mangler og uhumske forhold på husets øverste etage, hvor duerne har fri adgang. For nylig var myndighederne på besigtigelse i bygningen, der udover dyrene kun bebos af  Musikforeningen Café von Hatten, der i 34 har drevet musikcafé på stedet.
Annonce

Randers: Spørgsmålet er, hvor længe duer og rotter skal have lov til at logere på øverste etage i den fredede ejendom Von Hatten Stræde 7. Ifølge en privat besigtigelse af det forsømte hus tidligere på året, har duerne fine betingelse for at komme ind i bygningen via et defekt tagvindue, der står pivåbent. Undersøgelsen konkluderer, at ”En stor mængde duer har fast ophold i bygningens 2. etager. Under besigtigelsen taltes over 20 aktive reder og en hel del flere voksne duer ”.

Der er masser af ekskrementer fra såvel duer som rotter. Eneste lejer – udover de nævnte skadedyr – er Musikforeningen Café von Hatten, der i årevis har peget på mangler og vedligeholdelse af bygningen, der ejes af Inger Froberg, men forvaltes af Jens Froberg, Aarhus.

Der er revner i murværket, vinduerne stærkt defekte, ligesom man frygter, at bygningen på et tidspunkt falder sammen, hvis ikke der snart gøres noget.

For nogle uger siden var eksperter fra Slots- og Kulturstyrelsen på besigtigelse i den faldefærdige bygning, der har fredningsstatus, ligesom der var sagsbehandlere med fra Randers Kommune.


- Man kan spørge sig selv, om ejer overhovedet vil sælge. Personligt tror jeg, at bygningen kun er til salg af taktiske grunde.

Søren Ballegaard, medlem af Musikforeningen


Men endnu er der ikke noget konkret svar på besøget fra de to offentlige instanser, der er sat i verden for henholdsvis at sikre bevaring af gamle bygninger og sikre, at bygningens dårlige tilstand ikke er til skade for de mennesker, der opholder sig i nærheden af den.

- Så længe vi ikke har talt med ejer om den konkrete sag, kan vi ikke udtale os, siger Birte Skov, der er specialkonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen. Hun forklarer, at det er styrelsens ansvar at bygningsfredningsloven bliver overholdt, herunder at den fredede bygning holdes tæt. Der må ikke være huller i taget eller i murværket.

Annonce

Alenlang historie

Historien om den fredede bygning er alenlang. Og Randers Amtsavis har i årevis skrevet om huset, hvor landets ældste og eneste brugerdrevne musikcafé har leveret musik til randrusianerne i 34 år.

Randers Kommune gik for nogle år siden ind i sagen og bevilgede et byfornyelsestilskud på fire millioner kroner. Ifølge lovgivningen skal ejer bidrage med samme beløb. Samtidig viste Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers interesse i at overtage bygningen, eftersom Randers Kommune i sit budget afsatte et rente- og afdragsfrit lån på 5 millioner kroner til erhvervelse og renovering af bygningen. Den  blev sat til salg for tre år siden.  En privat køber har været inde i billedet, men trak sig.

Annonce

Ejendommen er stadig til salg.

- Man kan spørge sig selv, om ejer overhovedet vil sælge. Personligt tror jeg, at bygningen kun er til salg af taktiske grunde. Så længe ejendommen er til salg og ved at blive solgt med henblik på at ejer skal renovere bygningen, har myndighederne tøvet med at gribe ind, vurderer Søren Ballegaard, der er frivillige hjælper i Musikforeningen og bidrager med juridisk bistand.

Både han og husets brugere venter spændt på myndighedernes vurdering af huset.

Der er flere muligheder. Det kan resultere i en henstilling til ejer om at renovere bygningen eller et direkte påbud om at komme i gang. Sagen kan så yderligere blive skærpet af, at det offentlige bestiller håndværkere til at gøre bygningen beboelig på ejers regning, og i sidste tilfælde kan sagen ende i retten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet lukker om 14 dage: Nej til Amankwaa, nyt om Kehinde og tro på en god coronahandel

Sport

Frivillig gennem 36 år: Landsholdsspiller ringede og hædrede Wilhelm

Annonce