Annonce
Navne

Vorup FBs Fodboldvenner bag værdifuld lokalhistorie (1)

Bogen var endnu ikke kommet fra trykkeriet, da dette billede af Torben Overgaard og de tre forfattere blev taget. I forgrunden Inger Marie Hyldgård og Tina Knudsen Jensen med Ernst Stidsing stående bagved. Foto: Pia Overgaard
Tre museumsfolk har skrevet bogen "Vorup - fra boplads til forstad".

Foreningens navn, Vorup FBs Fodboldvenner, siger jo i sig selv noget om dens formål. Men man arbejder bredere end som så og leverer med en nyudkommet bog med titlen "Vorup - fra boplads til forstad", et glimrende stykke lokalhistorie, godt hjulpet praktisk på vej af tre kyndige museumsfolk.

Egentlig begyndte bogprojektet for nogle år siden med et foredrag, der blev til to. Vorup FBs Fodboldvenner ved formand Torben Overgaard havde nemlig arrangeret en foredragsaften, hvor lederen af Randers Stadsarkiv, arkivar Tina Knudsen Jensen og museumsinspektør Inger Marie Hyldgård, Museum Østjylland, skulle fortælle om Vorup, dels i fortid, dels i nyere tid, og der var så stor interesse, at mødet måtte dubleres.

Kort fortalt blev det begyndelsen til den aktuelle bog, som også kan ses som en opfølgning af en bog fra 1995 med titlen "Vorup gennem tiderne", i øvrigt  med forord dengang af sognepræst Knud Baagø.

Annonce

Inger Marie Hyldgård var medforfatter til bogen fra 1995, og det samme var nu pensioneret arkæolog Ernst Stidsing, Museum Østjylland. De to er sammen med Tina Knudsen Jensen skribenterne bag den nye bog.

De har tre ting til fælles: de bor alle i Vorup, de er alle - eller har været - tilknyttet Museum Østjylland, og de har tilknytning til Vorup FB. De har haft børn, der har dyrket sport i klubben, og for Inger Marie Hyldgård gælder yderligere, at hun har været aktiv fodboldspiller og i en årrække formand for kvindefodboldafdelingen.

Torben Overgaard har i sagens natur også tilknytning til Vorup FB og fremhæver, at stort set alle borgere i Vorup på én eller anden måde har haft berøring med Vorup FB. Hans egen svigerfar, Kaj Bering Mikkelsen, skrev således i mange år klubbladet sammen med en kammerat.

Længe undervejs

Den nye bog har været længe undervejs, hvilket til dels skyldes, at museumsfolk er grundige, ikke mindst når det gælder det forhistoriske stof.

- Selv om vore kilder jo ikke kan protestere, som Inger Marie Hyldgård noterer.

Arbejdet begyndte tilbage i 2018 og har undervejs været negativt påvirket af, at forfatterne i flere måneder var afskåret fra at hente materiale på det lukkede museum på grund af coronarestriktionerne.

Som eksempel på grundigheden kan nævnes, at Tina Knudsen Jensen har gennemlæst de gamle forhandlingsprotokoller frem til kommunesammenlægningen med Randers i 1970. Her kan hentes mange interessante og til tider kuriøse oplysninger. Nogle af dem gengiver vi i en senere artikel om bogen.

Titlen "Vorup - fra boplads til forstad" skal tages helt bogstaveligt, idet Ernst Stidsing indleder med et kapitel om oldtiden fra omkring 5000 før vor tidsregning. Han beskriver sammen med Inger Marie Hyldgård derefter middelalderens Vorup fra fra 1050 til 1700-tallet. Inger Marie Hyldgård tager sig af bondesamfundet  i 1600- og 1700-tallet, hvorefter Tina Knudsen Jensen beskriver Vorup Kommune fra 1842. Den var frem til 1970 en landkommune med sogneråd og var som sådan under tilsyn af det daværende Randers Amt.

På et af bogens prisværdigt mange fotografier kan man genkende daværende amtmand Jean Ricard ved et møde for en række kommuner, som i øvrigt var indkaldt af det daværende Kristrup Sogneråd.

Apropos fotografier har Museum Østjylland stillet mange gratis til rådighed. De tre forfattere har udført deres arbejde vederlagsfrit, og nu skal projektets økonomi sikres gennem salget. Det sker hos lokale handlende og fra Vorup FBs kontor.

Annonce

Vorup FB

Naturligvis er der også et kapitel om Vorup FB, oprindelig Frederiksberg Boldklub.

Det er skrevet af Inger Marie Hyldgård og fortæller om, hvor klubben udviklede sig siden etableringen i 1930 med baner ved Høvejen som hjemsted og frem til den aktuelle position med det kendte store anlæg ved Ulvehøj.

For herrefodboldens vedkommende var kulminationen oprykning i 1996 til 2. division, og kvinderne kom endda længere, nemlig til 1. division.

Blandt informationerne om kvindehåndbold kan nævnes, at en senere så velkendt spiller som Katrine Fruelund i sin tid repræsenterede Vorup FB på ungdomslandsholdet. Hendes senere bedrifter kom til at foregå fra andre klubber. Men på A-landsholdet for Vorup FB kom Vibeke Nielsen, senere gift Lassen. Hun nåede 15 landskampe for Danmark og scorede lige så mange mål.

I morgen gengiver vi nogle informationer fra bogen. Blandt andet er der en omtale af den ulykkelige fejlbombning i 1944.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Navne

25 års jubilæum: Arkivets materiale er der for at blive brugt

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce