Annonce
Randers

Vorup og Helsted får støjværn til 70 millioner: Sejr over støjhelvede fejret med bobler

En glædens dag i Vorup. Søren Skipper Møller kapper halsen af en flaske bobler, inden der bliver skænket op til arbejdsgruppen, der har kæmpet en lang kamp for at få dæmpet støjen fra motorvejen i Musikkvarteret. Foto: Lars Rasborg
Flere års ihærdig tilstedeværelse på barrikaderne fik en lykkelig afslutning mandag, da Vorup og Helsted blev tildelt i alt 70 millioner statslige kroner til bekæmpelse af støj fra motorvejen. Eneste malurt i bægeret var, at Hornbæk pænt måtte stille sig i kø.

Randers: Der var linet op med bobler og snacks, da Søren Skipper Møller på Klarinetvej lagde have til fejringen af, at Vorup nu endelig får det støjværn, som en gruppe borgere har kæmpet for igennem mange år.

Borgere, der bor på tæt på motorvejen i Helsted og Vorup, kan glæde sig over, at de er nævnt i den brede aftale om infrastruktur, som samtlige Folketingets partier præsenterede mandag formiddag.

Pulje på tre milliarder

Aftalen betyder, at byggeriet af støjværn kan gå i gang i Helsted og Vorup allerede fra næste år. Der er i alt afsat knap 70 millioner kroner til byggeriet på den østlige side af motorvejen.

Glade ansigter ved E45. Fra venstre Søren Skipper Møller, Jens Otto Hejl, Joan Madsen, Lars W. Knudsen, der repræsenterer Park-kvarteret, og Bent Over Andersen står på jordvold, som oprindelig skulle skærme Musikkvarteret mod støj. Nu kommer i stedet et støjværn, som bliver placeret klos op ad motorvejen, så det tager mest mulig støj. Foto: Lars Rasborg

Derimod må borgerne i Hornbæk pænt vente på, at det bliver deres tur i køen til at få en bid af den pulje på tre milliarder kroner, som er afsat til bekæmpelse af trafikstøj i perioden 2022-2035.

Annonce

Undersøgt til bunds

Transportminister Benny Engelbrecht (S) forklarer over for Randers Amtsavis, at projekterne i Helsted og Vorup er undersøgt til bunds og ligger klar til at blive hevet op af skuffen og sat i gang i 2022.

- Hornbæk er ikke undersøgt så langt, at man kan sætte byggeriet af et støjværn i gang i 2022. Forligspartierne vil løbende vurdere, hvilke projekter der vil få glæde af puljen på tre milliarder til støjskærme i særligt belastede områder langs statsvejene, siger Benny Engelbrecht.

Annonce

God mavefornemmelse

Dagens vært Søren Skipper er ankermand i den gruppe Vorup-borgere fra Musikkvarteret, som igennem de seneste fem år aktivt har arbejdet for, at der blev sat en stopper for det daglige støjhelvede, som er taget til i takt med, at trafikken på motorvejen nogle få hundrede meter væk er blevet mere og mere befærdet.

Støjskærme i Randers

Vorup

Den østligste del af skærmen langs tilkørselsrampen fra Hammelvej til E45 flyttes til en placering langs vejkanten af E45. Desuden forlænges denne del af skærmen cirka 200 meter mod syd på broen over Hammelvej. Skærmen forudsættes dermed at få en samlet længde på cirka 1300 meter og en højde på 7 meter, dog 6 meter på broen over Hammelvej.

Helsted

Med henblik på at mindske fremtidige støjgener forudsættes udbygningen af motorvejen at omfatte en 7 meter høj støjafskærmning mod boligområderne øst for motorvejen på hele strækningen mellem Viborgvej og Hobrovej - og med en 4-500 meter lang og 12 meter høj støjvold nordligst mod Hobrovej.

Han havde fulgt godt med fra morgenstunden og havde via sine kilder en god mavefornemmelse for, at det nok skulle gå godt, fordi politikerne havde lyttet til de argumenter, Vorup-gruppen havde lagt på bordet, da de for nylig fik foretræde i Folketingets transportudvalg.

Annonce

Fælles kamp

- Det er svært ikke at skulle skåle i champagne, for vi har fået det, vi gerne vil have, selv om det desværre ikke er lykkedes at få Hornbæk og Tebbestrup med i samme ombæring som os andre, siger Søren Skipper Møller.

I de senere år har de tre bydele, Helsted, Hornbæk og Vorup, stået sammen i kampen om at få støjværn til Randers.

Nu lykkedes det omsider at få hul igennem til beslutningstagerne, efter at de tre grupper har kæmpet en fælles kamp, siden de blev enige om at slå pjalterne sammen tilbage i 2016.

Annonce

Lagt tryk på

Undervejs har der været arrangeret møder med forskellige politikere ved selve kilden til støjen, og to gange har en delegation været på Christiansborg for at aflevere stærke argumenter for at få bygget støjværn i de villakvarterer, der ligger klinet op ad af E45.


Vi har været meget offensive, og hvis ikke, vi havde lagt det tryk på, er jeg ikke sikker på, at det var lykkedes os at få skaffet millionerne til støjværn.

Søren Skipper Møller, Vorup


- Vi har været meget offensive, og hvis ikke, vi havde lagt det tryk på, er jeg ikke sikker på, at det var lykkedes os at få skaffet millionerne til støjværn, siger Søren Skipper Møller.

Annonce

Åbne vinduer om natten

Joan Madsen, der er medlem af arbejdsgruppen mod støj, glæder sig til, at støjskærmene kommer op, så det igen bliver muligt at sove for åbne vinduer om natten og sidde i haven uden at have høretelefoner på.

Ud over millionerne til støjbekæmpelse har forligspartierne afsat 231 millioner kroner til ombygning af tre tilslutningsanlæg til E45.

Parterne er herudover enige om, at etapen fra Aarhus N til Randers N kan prioriteres som led i kommende infrastrukturplaner efter 2035.

Annonce
Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Randers

Med drone og HazMat-suits får beredskabet styr på branden i 100 ton affald: Se video af slukningsarbejdet her

Sport For abonnenter

Kniven for struben, bortvist cheftræner og parløb i toppen: De lokale serieklubber positionerer sig til slutspurten

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Randers

Se video: Voldsom bilbrand sendte store mængder røg ind over motorvejen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Randers

Fra store planer til tvivlsomme byggerier: Sådan er det gået med Randers-eventyret i Kina

Randers For abonnenter

Egons gamle gasfyr og resten af forstaden er røget bag i fjernvarmekøen: Disse tre landsbyer vil Verdo regne på i stedet

Randers

Truede med at skyde politiet med oversavet jagtgevær: Nu har manden, der fik afspærret en hel boligkarré, fået sin dom

Annonce