Annonce
Randers

Webshop om kæmpebøde: Vi blev rådgivet forkert

Martin Riishøj (th) udgør sammen med hustruen Heidi Riishøj helsevirksomheden Nature Team. Arkivfoto: Annelene Petersen
I juli fik helsekostbutikken Nature Team en bøde på 20.000 kroner for at sælge produkter med en ikke-godkendt ingrediens. Indehaveren er uforstående og mener, at butikken er blevet forkert rådgivet.

Randers: Da den Randersbaserede online helsekostbutik Nature Team tilbage i juli blev pålagt at betale en bøde på 20.000 kroner for markedsføring af den ulovlige ingrediens ’hellig basilikum’, var det et resultat af mangelfuld rådgivning fra en ekstern konsulent.

Det hævder salgsdirektør hos Nature Team, Martin Riishøj, der er træt af forløbet, som er endt med at blive kostbart for helsefirmaet.

- Vi havde betalt ret mange penge for at få professionel rådgivning, og vedkommende overbeviste os om, at det er en urt, der er lovlig at bruge i kosttilskud, hvilket var hele årsagen til, at vi valgte at gå videre med det, pointerer Martin Riishøj om ingrediensen ’hellig basilikum’.

Regler er regler

- Det er en urt, der er lovlig i alle lande omkring os, og vi mener, det er håbløst, når DTU argumenterer for, at det skulle være en farlig fødevare (hellig basilikum er af DTU mistænkt for at skade reproduktionsevnen hos begge køn, red.), og det bliver konkurrenceforvridende for os, når de danske kunder bliver henvist til udenlandske leverandører, siger salgsdirektøren, der mener, at virksomheden har været i god tro langt hen ad vejen.

- Regler er jo regler, og vi stoppede naturligvis salget, da vi fandt ud af, at der var et problem, understreger Martin Riishøj over for Randers Amtsavis.

Uegnet til normal brug

Fødevarestyrelsen blev opmærksom på helsekostforretningens markedsføring af de ulovlige kosttilskud i 2018, hvor Nature Team fik forbud mod markedsføring af følgende fire produkter: Food Grown Daily Multi Nutrient, Food Grown Premenstrual Complex, Food Grown Skin Hair and Nails samt Food Grown Botanical Menopause Complex, som alle indeholder hellig basilikum.

Dengang gjorde Martin Riishøj og hustruen Heidi Riishøj, der tilsammen udgør Randersvirksomheden, indsigelse mod afgørelsen i et forsøg på med dokumentation at få frikendt planten. Men lige lidt hjalp det. Fødevarestyrelsen baserede sin afgørelse på erfaringerne fra DTU, hvor beslutningen siden 2012 har været, at planten ’hellig basilikum’ er uegnet til normal brug på grund af dens indflydelse på fertiliteten.

Ifølge DTU’s vurdering kan der ikke ud fra nuværende forskning fastsættes nogen minimumsgrænse for risikoen ved indtagelse af ’hellig basilikum’.

Til gengæld kunne Nature Team ved Fødevarestyrelsens seneste besøg bevise, at de ikke har solgt produktet siden foråret 2018, og at de derfor ikke skal leve op til et nyt påbud om returnering af produktet fra kunderne.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Annonce