Annonce
Randers

William ville ikke gå i skole: Nu er han godt på vej til at få en læreplads

Som 14-årig ville William Vedel Jensen ikke gå i skole. Men så kom han i kontakt med Poul Roest, der er lærer på Rismølleskolen, hvor William kom med i et særligt tilbud for unge med manglende lyst til at gå i skole, og det har gjort en stor forskel. Foto: Annelene Petersen
For to år siden var William Wedel Jensen en vred ung dreng på 14 år, der ikke ville gå i skole. Men et særligt tilbud og praktik har gjort, at han forventer at kunne få gang i en uddannelse efter sommerferien.
Annonce

Randers: Poul Roest og William Wedel Jensen griner begge ved tanken om deres første møde for godt to år siden.

- Jeg var bare virkelig sur, siger 16-årige William, der lige nu går i 9. klasse på Rismølleskolen.

Poul Roest arbejder som lærer på Rismølleskolen og besøgte William for at overtale ham til at begynde at komme i skole. Poul har ansvaret for et såkaldt 10-timers tilbud, der er målrettet elever med skolevægring eller andre særlige udfordringer. Efter mislykkede skoleforløb på to andre skoler havde William ikke været i skole i en længere periode, men efter mødet med Poul mødte han alligevel op i tilbuddet mandagen efter.

- Jeg vidste jo godt, at jeg blev nødt til at gøre noget for at kunne komme videre, siger han.

Selvom man blot skal møde i tidsrummet fra klokken 8-10 og være sammen med fem-seks elever med lignende problemer, var det dog en tung opstart til tilbuddet.

- Jeg var irriteret og sur på alle, der var i klassen, og sad for mig selv i de første par måneder. Men efterhånden begyndte jeg at snakke med de andre, fortæller William.

For Poul er det vigtigt, at eleverne oplever, at det er rart at komme i klassen, og at de kan rummes, selvom humøret kan svinge.

- Vi praktiserer en åben snak-politik, hvor eleverne kan blive lyttet til, uden at de andre dømmer én, og det er afsættet for, at eleverne kan komme i gang med det faglige, fortæller han.

Eleverne undervises i dansk, matematik, engelsk, ligesom de kan følge naturfag. Er man afgangselev, kan man forberede sig til afgangseksamen.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) i Randers

  • UU skal levere sektoruafhængig uddannelsesvejledning.
  • Der er tilknyttet UU-vejledere til alle skoler i Randers.
  • Alle unge under 25 år tilbydes vejledning om valg af uddannelse og karriere.
  • Vejledningen omfatter bl.a. vurdering af uddannelsesparathed, kollektiv vejledning til uddannelsesparate elever, individuel vejledning til ikke-uddannelsesparate elever, vejledning til elever, der frafalder ungdomsuddannelse, opsøgende vejledning til unge uden uddannelse og målgruppevurdering til FGU.
  • UU holder til på Sct. Peders Gade 25, 8900 Randers.
  • Sammen med Jobcenterets Uddannelseshus udgør UU indgangen til den kommunale ungeindsats, kaldet UUR. Mens UU’s primære målgruppe er at vejlede alle unge fra 15-29 år i forhold til uddannelse og beskæftigelse, hjælper Uddannelseshuset unge i alderen 18-29 år, der er på uddannelseshjælp.
  • UU kan kontaktes via mail, telefon, sms eller personligt møde.

Læs mere her https://www.randers.dk/borger/skole-og-uddannelse/ungeindsats-og-uddannelsesvejledning/

Annonce

Flere bump på vejen

Selvom der var flere bump på vejen med både gode og dårlige dage, gik det fremad for William, der kun havde få fraværsdage. I løbet af 8. klasse begyndte William at have timer i den almindelige klasse, og i forbindelse med uddannelsesparathedsvurderingen henover vinteren 2019/20 mødte han også sin UU-vejleder. Med Williams far og UU-vejleder blev det aftalt, at han kunne komme i praktik som arbejdsmand hos en tømrermester, og det viste sig at være en god beslutning. Op til fire dage om ugen cyklede han til Vorup for at være i praktik, når undervisningen i skolen var slut.

- Som arbejdsmand skal man jo rydde op, flytte materialer og tage andre lettere opgaver. Det passede mig godt, og der var et rigtigt godt fællesskab, hvor vi både kunne arbejde og have det sjovt, fortæller William.

En stabil indsats i praktikken har betydet, at han netop har fået tilbudt en læreplads. Derfor kan han begynde på grundforløbet til tømrer på Tradium til august, hvis han får taget afgangseksamen i dansk, matematik og engelsk inden.

Det betyder, at William ikke længere er i praktik og i stedet nu fokuserer på undervisning og på at afslutte fagene til sommer. Umiddelbart er hans og Pouls vurdering, at det er en ganske realistisk plan.

- Jeg får ok standpunktskarakterer, så jeg regner bestemt med, at min plan lykkes, siger William.

Han suppleres af Poul, der konstaterer:

- Der er faktisk mange måder at blive parat til uddannelse på.

- Jeg var virkelig sur, men jeg vidste jo godt, at jeg var nødt tli at gøre noget for at komme videre, fortæller William Vedel Jensen, der deltog i et forløb for unge med skolevægring, hvor han mødte lærer Poul Roest. Foto: Annelene Petersen
Ikke alle unge følger den slagne vej til en uddannelse, men heldigvis er der også andre veje at gå, fortæller Poul Roest (forrest). Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce