Annonce
Randers

Yara-direktør om faren for en gødningseksplosion her som den i Beirut: - Risikoen er lig nul

Risikoen for at der skulle kunne ske en eksplosion på Gødningterminalen Yara på havnen i Randers, som den i Beirut, anser administrerende direktør i Yara Danmark, Torben Skyum Jensen, for være lig nul. Den handelsgødning, der ligger i telthallen i Randers er ifølge direktøren hverken særlig giftig, eksplosiv eller brændbar. Arkivfoto: Lars Rasborg
Direktør for Yara Danmark forstår godt bekymringen, men beroliger med, at man slet ikke kan sammenligne den gødning i Beirut, der eksploderede, med den handelsgødning, der ligger opmagasineret på Randers Havn. Gødningsoplaget i Randers er hverken særligt giftigt, eksplosivt eller brændbart, siger han.
Annonce

Randers: I den 5200 kvadratmeter store telthal på Randers Havn må der ligge 30.000 tons gødning årligt, og det er væsentlig mere, end den mængde gødning, der eksploderede i Beirut i Libanon kort efter klokken 18 i tirsdags. Ifølge Libanons indenrigsminister, Mohamed Fehmi, var det 2750 ton ammoniumnitrat, der lagde store dele af byen i ruiner, dræbte mindst 100 mennesker og sårede cirka 5000. Flere savnes fortsat.


Den gødning, der ligger i Randers, er hverken særlig giftig, eksplosiv eller brændbar.

Torben Skyum Jensen, administrerende direktør Yara Danmark


Man kunne få den tanke, at der så lå en tikkende bombe hos gødningsfirmaet Yara Danmark på Randers Havn, men det kan direktøren for Yara Danmark, Torben Skyum Jensen, berolige med, at det gør der ikke.

- Den gødning, der ligger i Randers, er hverken særlig giftig, eksplosiv eller brændbar. Man kan slet ikke sammenligne det med eksplosionen i Beirut. Slet ikke. Jeg kan godt forstå, at folk bliver bekymret, men det er der ingen grund til, jeg vil vurdere risikoen for, at der skulle ske en eksplosion i Randers som den i Beirut som lig nul, siger Torben Skyum Jensen, der har måttet svare på flere henvendelser fra pressen i tiden efter Beirut-eksplosionen.

Annonce

Ikke ammoniumnitrat

Der er den store forskel, at gødningen i Libanon var ammoniumnitrat, og det er noget andet end den handelsgødning, der ligger på lageret i Randers.

- Selv om der er nitrat i al gødning, så er der altså stor forskel. Man kan ikke bare sådan lige sætte ild til handelsgødningen, siger Torben Skyum Jensen, der tilføjer, at i Danmark er der en hel del EU-regler, der nøje skal følges omkring, hvordan gødning opbevares.

- Det ligger jo heller ikke frit tilgængeligt, men på en havn, der er terrorsikret, og bygningen er, ligesom alle steder, der opbevarer gødning, undergået en VVM-undersøgelse, siger direktøren.

Det er Miljøstyrelsen, der står for VVM-undersøgelsen, og teltlageret på Randers Havn er godkendt af beredskabschefen.

Yara, der før hed Norsk Hydro, har været i Danmark i over 100 år. Det første kontor åbnede her i landet i 1919, og Torben Skyum Jensen kan ikke mindes, at der har været en brand i gødning af betydning.

- Jeg kan ikke huske det, men det kan godt være, at der har været det ude i verden, men der har i hvert fald ikke været det herhjemme, på trods af at vi håndterer hundredetusindevis af tons på gående basis i virksomheden, siger han.

Annonce

Hvor og hvordan

Alligevel er Yara Danmark en virksomhed, der er kategoriseret som en risikovirksomhed.

- Men det er det, fordi vi har med gødning at gøre. Så skal myndighederne vide, hvor og hvordan det er opbevaret, siger Torben Skyum Jensen.

Hos Beredskab og Sikkerhed i Randers, bekræfter beredskabsinspektør Jørgen Hansen, at almindelig kunstgødning ikke er nemt at antænde.

- Men det kan godt lade sig gøre at få til at brænde, men så vil det typisk være en overfladebrand, der kan slukkes med vand. Det vil ikke kunne eksplodere af sig selv, så skal der tilføres noget mere, lyder det fra ham.

- Der vil også kunne udvikles nitrøse gasser i en brand i gødning, og de gasser kan være farlige, faktisk livsfarlige, at indånde. Men det er altså ikke mere farligt at bo eller arbejde ved siden af Yara på Randers Havn, end hvis man bor ved siden af så mange andre virksomheder. Meget materiale er jo giftigt, hvis det begynder at brænde, plastik, kemikalier med videre, ja, et stort oplag af tagpap, for eksempel, siger Jørgen Hansen, der vurderer, at opbevaring i et teltlager er mere sikkert end i en bygning af mursten.

- Det hænger sammen med, at faldende bygningsdele i en brand vil være farlige, og i et telt vil der hurtigt blive adgang til frisk luft, som er med til at reducere eventuelle gasser, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Sport For abonnenter

Status på de lokale hold: Coronaudsættelse i Hornbæk, spøjs talentstime og flot comeback i kortfest

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce