Annonce
Randers

Yoghurt og ost under mikroskopet

Der kigges efter bakterier og mikrober, når Videnskabsklubbens medlemmer mødes på Randers Statsskole. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Videnskabsklubben samler 14 skolelever til hver klubaften - med forskning og teknikker på dagsordenen

RANDERS: 14 skoleelever fra 4. og 5. klasse står tæt omkring det halve dusin mikroskoper, der er stillet op i et science-lokale på Randers Statsskole. På bordene ligger rugbrød og salat, en bøtte med yoghurt, en åbnet brie-ost. Samt diverse glas til præparater til mikroskoperne.

Videnskabsklubben holder klubaften efter skoletid. Og aftenens undersøgelser drejer sig om at spotte bakterier og mikrober.

- Vi kigger på en blanding af kål, brød og ost under mikroskopet. Men vi kan ikke rigtig se noget, lyder det fra en gruppe.

Hjælpen er dog ikke langt væk, og en af Videnskabsklubbens mentorer står hurtigt parat til at få aftenens undersøgelser på rette spor igen.

Bagefter flytter de unge videnskabsfolk ind i det tilstødende klasselokaler for at dokumentere det, de har set under deres mikroskoper.

- Og vi kunne faktisk godt få øje på både bakterier og mikrober, da vi lige fik lidt hjælp.

Vi har kun set et meget lille frafald, som heldigvis kom så tidligt, at vi kunne lade andre skoleelever komme til fadet. Og fremmødet er tæt på 100 procent - også selv om Videnskabsklubben lige lægger et par ekstra timer oven i skoledagen

Majken Bach Myhr, Randers Statsskole, og Mette Givskov Hansen, Randers Kommune
Rugbrød, salat, yoghurt og brieost indgår i Videnskabsklubbens studier. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Pusle om naturfagsinteresse

Videnskabsklubben er et tilbud til alle børn i de randrusianske 4. og 5. klasser. I år for første gang, men reelt ligger den nye klub i naturlig forlængelse at Randers Science Camp, der har sat naturfag på dagsordenen i Randers de seneste otte år.

- Hidtil har Videnskabskubben kun fungeret i København, men i år er også Odense, Aarhus og Randers kommet med, fortæller Jens Madsen fra Science Camp Randers.

Målet for Videnskabsklubben, der har syv klubaftener i løbet af efteråret, er at pusle lidt ekstra om skoleelever med en særlig blød plet for naturvidenskab. At nurse de unge menneskers interesse for naturfag.

- Som jo i bund og grund er det, vi i Danmark skal leve af i fremtiden, siger han.

Og målgruppen er ramt lige i plet, fortæller Majken Bach Myhr, der er uddannelsesleder på Statsskolen, og Mette Givskov Hansen, der er fagpilot hos Randers Kommune.

- Vi har kun set et meget lille frafald, som heldigvis kom så tidligt, at vi kunne lade andre skoleelever komme til fadet. Og fremmødet er tæt på 100 procent - også selv om Videnskabsklubben lige lægger et par ekstra timer oven i skoledagen, fortæller de.

Videnskabsklubbens mentorer er Mette Givskov Hansen (t. v.), Jens Madsen og Majken Bach Myhr. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Ikke rigtig skole

Noget, som Hannibal Ingeberg, Malthe Bonde og Asger Emil Nyboe Grønkjær fra 5. klasse på Randers Realskole ikke helt vil skrive under på.

- Det er ikke rigtig skole, når det er sjov, og vi hygger os. Og spiser slik, mener de.

Men faktisk er det det naturvidenskabelige indhold, de kommer efter:

- Jeg har altid interesseret mig for naturvidenskab. Nok ikke bakterier, men jeg ville lige se, om de også er spændende. Og det er de.

- Jeg kom ikke med på science camp, da jeg gik i 4. Så derfor er jeg her i dag.

- Jeg vil gerne vide mere om, hvad mikrober har haft med jordens opståen at gøre. Og så er min mor naturfagslærer.

De er også enige om, at Videnskabsklubben er både sjov og sej. Også selv om det, de laver, rent fagligt kan være ganske svært.

- Men de mentorer, der er her, er gode til at forklare de indviklede ting. Ikke som i skolen, men på så kort tid, at vi kan forstå det. Og så er det sjovt at få lov til selv at kigge i mikroskoperne i stedet for bare at få det forklaret. Det er bedre at se det med sine egne øjne, siger de.

Science camp. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Fagligt udbytte til mentorer

Med til klubaftenen er også både junior- og seniormentorer fra henholdsvis Statsskolens 9. klasse og fra gymnasiet. Blandt dem Kirstine Villadsen Kjær fra 2. g:

- Og vi får altså også et fagligt udbytte af at undervise i Videnskabsklubben. Ud over, at vi kommer til at prøve kræfter med at undervise. At fremlægge det, vi ved - uden at der står en lærer og holder snor i vores fakta, siger hun.

Videnskabsklubben arbejder på Randers Statsskole med mikrober og bakterier, mens et parallelt forløb beskæftiger sig med aber på Paderup Gymnasium.

- Vi har et rigtigt godt samarbejde, hvilket faktisk ikke er så almindeligt i andre byer, fortæller Majken Bach Myhr.

Videnskabsklubben er i år finansieret af Lundbeckfonden, og Jens Madsen tror på, at klubben vil leve videre i Randers også i de kommende år.

- Vi skal nok arbejde på at finde sponsorer til det fortsatte klub-arbejde. Og i værste fald kan vi blive nød til at operere med en grad af egenbetaling. I år er det gratis for eleverne og for Randers Kommune, siger han.

Science camp. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Randers

69-årig kørte fra færdselsuheld: Politiet troppede op hos ham kort efter

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Annonce