Annonce
Østjylland

Youtuber indvier fiskebørnehaver i Grenaa: Skal styrke biodiversiteten i Kattegat

En fiskebørnehave, eller en såkaldt biohut, er en gitterkasse, som små fisk kan bruge til at gemme sig. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Onsdag 21. april søsættes 10 biohytter, der er en slags fiskebørnehaver, i Grenaa Havn. Den danske youtuber Laura Keil står i spidsen.

Norddjurs: I Grenaa Havn er der fuld gang i forberedelserne til at etablere 10 nye børnehaver. Men det er ikke hvilke som helst børnehaver: det er nemlig fiskebørnehaver, eller såkaldte biohytter, der skal styrke biodiversiteten i Kattegat.

Youtuber og influencer Laura Keil, der også er ambassadør for WWF Verdensnaturfonden hopper onsdag i Grenaa Havn for at indvie fiske-børnehaverne.

WWF Verdensnaturfonden og Ørsted er initiativtagere til projektet. Grenaa Havn og Kattegatcentret har bidraget med viden og kompetencer.

Annonce

- Vi glæder os rigtig meget til at få søsat projektet, siger Thomas Kirk Sørensen, der er sektionsleder for hav i WWF Verdensnaturfonden.

Grenaa er oplagt

Det er langt fra tilfældigt, at valget faldt på netop Grenaa Havn.

- Det er helt oplagt at starte i Grenaa, fordi Kattegatcentet er så stærk en aktør, og har erfaringer på området, forklarer Thomas Kirk Sørensen.

Projektet på Grenaa Havn er en del af et større projekt kaldet 'En hånd til havet', som WWF Verdensnaturfonden og Ørsted har taget initiativ til. Projektet har som mål at undersøge mulighederne for at støtte torsken og biodiversiteten i havet.

Hvad er en biohytte?

En fiskebørnehave, eller en såkaldt biohytte, er en gitterkasse, hvor fiskeyngel kan søge ly.

En biohytte består af et stålgitterkasse med passende afstand ml. gitterne. I midten er der påsat endnu en gitterkasse hvor indholdet er tomme muslinge- eller østersskaller. Meningen er at juvenile fisk (ml. ½-3 cm) f.eks. torsk skal svømme ind imellem gitteret og søge tilfllugt fra grådige rovfisk.

Den miderste del med muslinge- eller østersskallerne er med til at give fiskene omkring ”gitterkassen” en portion mad engang imellem grundet at der med tiden ”vokser” små dyr, organismer og alger imellem skallerne på disse.

De biohytter, der sættes ud onsdag, er en patenteret version af mærket 'Biohut'.

Onsdag over middag går det løs, når de 10 biohytter nedsænkes i Grenaa Havn.

Og de er ikke de første. I juni sidste år byggede en 4. klasse fra Søren Kanne Skolen selv fem biohytter, der blev sat i havnen under kyndig vejledning af Søren Forsberg, der er leder af Kattegatcentrets skoletjeneste.

- Det har gjort en kæmpe forskel. De virker ikke lige godt alle steder, men der, hvor de batter, virker de virkelig godt. Og der, hvor de ikke virker helt så godt, gør de alligevel en stor forskel, forklarer han.

Annonce

Torsken i fokus

Biohytternes formål er at styrke biodiversiteten i Kattegat. Blandt andet torsken er i stærk tilbagegang. Det giver ubalance i økosystemet og har skabt en havbund i Kattegat, der mange steder bedst kan beskrives som en våd ørken med sparsom vegetation.

- Torsken er virkelig presset. Og hvis man kan forbedre torskens levevilkår, smitter det af på hele resten af fødekæden, siger Søren Forsberg.

Men biohytterne kommer ikke kun torsken til gavn. I de allerede opsatte biohytter har de spottet andre hjemmehørende arter som tangspræl, havkarusse og snippe.

De nye pasningsmuligheder sættes ud to forskellige steder i havnen, og sættes i klynger, så småfiskene har mulighed for at søge læ både i og imellem biohytterne.

Fem af dem boltes fast på indersiden af spånsvæggene ved den gamle afslutning på den gamle sydmole, og de fem andre sættes op på flydebetonbroen ud for fiskerestauranten Friskfisken.

Grundet corona-situationen er det ikke muligt at invitere gæster, men begivenheden bliver livestreamet på WWF Naturfondens facebookside. Eventet begynder klokken 13.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce