Annonce
Navne

Zone-redningskorpsets Venner i Randers er i god fremgang

Jørgen Gram noterer stor interesse for venneforeningen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Foreningens veterankranvogn er for tiden i garage hos Falck i Ørsted.

Engang var Falck og Zonen i nærmest bitter konkurrence. Siden blev de to redningskorps fusioneret, og at Falck i dag gerne rækker en hjælpende hånd til den gamle konkurrent, fremgår af, at Foreningen Zone-redningskorpsets Venner i Randers for tiden har sin veterankranbil i garage hos Falck i Ørsted.

Det er formanden for venneforeningen, Jørgen Gram, Randers, der fortæller om det gode samarbejde, og han glæder sig samtidig over, at et hold frivillige medlemmer efter en nøje lagt vagtplan et par gange om måneden kører til Ørsted for at sætte kranvognen i stand. Det er, som tidligere omtalt, en Ford Köln, årgang 1960. Den kørte i sin tid for Zonen i Aalborg og Hobro, og målet er at gøre den køreklar igen, så den kan lejes ud til forskellige arrangementer og gerne også til private.

- Jeg tør ikke sætte en dato på, hvornår bilen er køreklar igen, men jeg er fuld af beundring over den ildhu, de frivillige går til arbejdet med, siger Jørgen Gram.

Inde i den gamle kranvogn fandt man i øvrigt forleden et flot skilt, der vidnede om det samarbejde, som Zonen i sin tid havde med Kongelig Dansk Automobilklub, K.D.A.K. Falck samarbejdede med FDM.

Når den gamle kranvogn har fundet ly i Ørsted, hænger det sammen med, at de bygninger, der hidtil har huset den, er brudt ned.

Denne herlige tegning er 80 år gammel.

Nye medlemmer

Zone-Redningskorpsets Venner Randers har fået en halv snes nye medlemmer efter generalforsamlingen tidligere på året.

- Målsætningen er, at vi skal være meget andet end en kaffeklub. Vi vil gerne være en markant del af lokalsamfundet, siger Jørgen Gram, der sammen med bestyrelsen fortsat arbejder på at skaffe egnede lokaler til et egentligt museum i Randers.

Foreløbig nærmest strømmer det ind med effekter, der kan komme med på et kommende museum - gamle fotografier, billedcollager og en munter 80 år gammel tegning i form af et særtryk fra bladet "Laksen".

Tegnerens navn er ikke helt let at tyde. Muligvis Møller Madsen. Men måske en læser har et bud?

Tegningen med tilhørende vers er trykt i Reklame-Trykkeriet på Frederiksplads og har overskriften "Fatter Staunings Henfart".

Baggrunden er, at daværende statsminister Th. Stauning (S) i 1937 besøgte Randers og havde pådraget sig et benbrud. Zonen fik den prestigefyldte opgave at køre med statsministeren, og som man kan se på tegningen, havde man gjort sig umage med at behage den fine mand. Staunings interesse for tobak, spiritus og damer var velkendt, så på tegningen kan man se både cigarer og rigeligt med spiritus i ambulancen. En yppig ung dame var også hentet frem - man kan måske se, at hun holder Randers Amtsavis i hånden - og i baggrunden er Niels Ebbesen helt altereret.

Men - det blev Falck, der løb med opgaven! Ganske vist i en noget mere beskeden ambulance - det ene baghjul tilmed fladt - for den lokale fagbevægelse havde fundet ud af, at Zonen beskæftigede ikke-organiseret arbejdskraft, og en socialdemokrat kan jo ikke lade sig transportere af sådanne folk!

Zonen arbejdede tæt sammen med KDAK. Skiltet her er fundet i den gamle kranvogn. Priviatfoto
Annonce

Ny brochure

Som led i at skaffe flere medlemmer har Zone-Redningskorpsets Venner Randers ladet en fin lille brochure fremstille.

Heri fortælles i kort form historien om Zone-Redningskorpset, som var kommet til Randers i maj 1932. Der var truffet aftale om ambulancekørsel med vognmand Chr. Jensen, der ejede det kendte vognmandsfirma P.C. Jensen, og med hensyn til kørsel med kranvogn var der indgået aftale med automobilfirmaet Sofus Nellemann.

I 1963 fusionerede Zonen og Falck under navnet Falck-Zonen, men brugen af det navn ophørte i 1970'erne.

I brochuren fortæller formand Jørgen Gram om, hvordan han fik store oplevelser med Zonen i sine drengeår og på et tidspunkt sågar kom til at lægge køreplaner for vagtlæger, der ofte var udenbys fra og ikke stedkendte. Da Jørgen Gram fik kørekort, kunne han tilmed fungere som chauffør for vagtlægerne i weekender og faktisk tjene det dobbelte af lønnen som elev i Randers Disconto- og Laanebank.

Det koster 150 kroner om året at være medlem af foreningen.

Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Navne

Trods kun syv år i skole, fik tømreren fra Gjerlev sin læreruddannelse - og blev lærer i Randers

Annonce