Annonce
Navne

Zonen-træf i Randers med gamle minder

To formænd, henholdsvis Tom Larsen og Frederik Madsen, ses her ved den køreklar Mercedes-kranvogn. Foto: Palle Hansen, TVAarhus
Entusiaster fra hele landet var samlet på det tidligere kaserneareal.

Der blev udvekslet minder fra de gode, gamle dage med Zone-Redningskorpset, da Zonen Randers med et års forsinkelse var vært for et landsdækkende Zonen-træf.

Arrangementet blev afviklet i Hjemmeværnets lokaler på den tidligere Randers Kaserne, idet de omkring 50 deltagere desuden havde mulighed for at bese det værksted på Langvang, hvor lokale Zonen-folk arbejder med at få gjort en Ford Køln-kranvogn køreklar igen. Bestyrelsesmedlem Ole Sørensen, Zonen Randers, stod for den aktivitet.

Det var deltagere fra byer som Grenaa, Silkeborg, Viborg, Skive, Esbjerg, Gelsted, Fredericia, Helsingør og Holbæk, lokalformand Tom Larsen kunne byde velkommen.

Annonce

To af deltagerne, der kom fra Holbæk, var iført helt nye uniformer med Zonen-emblemer. Faktisk er der tale om omsyede uniformer til Falck-folk, kunne den ene, Peer Kristiansen, fortælle.

Med i Hvidsten-film

Samme Peer Kristiansen var for halvanden måned siden på et helt særligt besøg her på egnen. Han og en tidligere Zonen-ambulance, en Ford V8 fra 1938, kommer nemlig med i den film om Hvidsten-gruppens efterladte, som lige nu er ved at blive indspillet.

En ganske imponerende flok var til Zonentræf i Randers lørdag. Foto: Palle Hansen, TVAarhus

Den tidligere ambulance var, efter traditionen i Zonen, rødmalet, men til optagelserne, der foregik lige uden for Hvidsten Kro, var alt rødt overdækket med sort, fordi bilen skal illudere at være den rustvogn, som urnerne med de henrettede frihedskæmpere blev kørt i fra København til Hvidsten efter befrielsen.

Som beskrevet ved en tidligere lejlighed var landevejene omkring kroen afspærret under optagelserne.

- Og 300 mennesker illuderede at danne espalier for rustvognen, fortæller Peer Kristiansen, der naturligvis er spændt på at se filmen.

- Det hænder ofte, at vore køretøjer bliver brugt ved filmoptagelser, kunne Peer Kristiansen føje til.

Annonce

Den råbende chef

En anden deltager, Bo Sass fra Silkeborg, kunne fortælle, at hans far, Børge Sass, var ansat hos Zonen i Randers under besættelsen.

Tidligere redder Ivan Sejersen, Bjerringbro, fortalte om sin tid ved Zonen i Hobro. Foto: Palle Hansen, TVAarhus

Daværende stationsleder Christian Jensen boede ovenpå Zonen-stationen i Vestergade/Jernbanegade, og når han om natten kunne høre, at en bil ikke ville starte, gik han ud på sin altan og undrede sig højlydt og med flittig brug af diverse bandeord over de idioter, der ikke kunne finde ud af at starte en bil!

Med var også Ole Lund Jensen fra Randers. Hans mor, Gerda Lund Jensen, var ansat på Zonens kontor, og hans far, Harald Lund Jensen, var driftsleder på stationen.

Og sådan kunne deltager efter deltager med stor sandsynlighed fortælle om erindringer fra årene med Zone-Redningskorpset.

Med ved træffet i Randers var naturligvis også landsformand Frederik Madsen, Vanløse.

Annonce

Zonen i Hobro

Som en del af programmet fortalte tidligere redder Ivan Sejersen, nu bosat i Bjerringbro, om sin tid ved Zonen i Hobro.

Ivan Sejersens far var vognmand i Øster Tørslev, men familien flyttede til Hobro, da drengen var otte år.

To gange om dagen, nemlig til og fra Søndre Skole, kom han forbi Zonen i Brogade, hvilket førte til, at han fik et fritidsjob her.

Stationen var ikke stor. Den blev ledet af Marius Stae, der havde hustruen Sigrid på kontoret. Dertil kom en enkelt redder.

En væsentlig del af omsætningen dengang bestod i at sælge benzin fra et tankanlæg, der stod ved Zonen-bygningen. Var der ikke andre til rådighed, måtte Sigrid Stae forlade sin plads ved telefonen for at tanke op, husker Ivan Sejersen.

Selv kom han i mekanikerlære, og da han fik stort kørekort, kunne han køre for Zonen, men ellers blev det Falck, Ivan Sejersen kom til at arbejde for. Undervejs blev han således stationsleder i Bjerringbro, og han er i dag i en alder af 78 år stadig aktiv, idet han er formand for Falcks Veteranklub i Midtjylland og passer tre gamle Falck-køretøjer hjemme i Bjerringbro for Falck Museet.

Foran Hjemmeværnsbygningen holdt Zonen Randers´ stolthed, den renoverede og køreklare Mercedes Kranvogn ZR 869. Den har allerede været på flere opgaver og skal til veteranbiltræf ved Hvidsten Kro som næste opgave.

Og Zonen Randers kan sagtens bruge flere til arbejdet med kollegaen, ZR Ford Køln.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Navne

25 års jubilæum: Arkivets materiale er der for at blive brugt

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce