Et større problem end klimaforandringer. Ryd nu op efter jer selv


Et større problem end klimaforandringer. Ryd nu op efter jer selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Miljøet: Det gør mig harm ustandselig at høre og læse i medierne om miljø og menneskeskabte klimaforandringer. Medierne er fyldt med historier om overraskende klimaforandringer. Men klimaændringer er ikke noget nyt. Klimaet har altid ændret sig.

Inden for de seneste 2,5 millioner år har der været seks istider. I Danmark har vi spor efter de fire sidste istider. I dag mener de fleste klimaforskere, at der er en sammenhæng mellem istiderne og Jordens systematiske variationer i banen omkring Solen.

Danmark var et solrigt badeland for 22 millioner år siden. Landskabet og planterne så anderledes ud. Vi havde varmt tempereret til subtropisk klima. Langs kysterne havde vi mangrover og sumpskove.

»Det har været et rigtigt dejligt feriested, bortset fra at der var krokodiller, så man skulle nok se sig lidt for, inden man valgte sig et godt sted at solbade,« siger Erik Skovbjerg Rasmussen, der er geolog ved "GEUS" (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

De fleste klimahistorier i medierne handler om de forandringer, man har kunnet måle i nyere tid, og om mulige ændringer de næste 50-100 år. Som regel er observationer og forudsigelser fulgt til dørs med bekymring fra forskernes side. Men set i et større historisk perspektiv har klodens klima altid svinget ganske voldsomt. De fortæller om tidligere polarklima på steder, hvor der i dag er tempereret, subtropisk eller endda tropisk klima.

Lad os komme ned på jorden - i bogstaveligste forstand. Alle lande i verden bør se på forureningen fra biler, scootere osv. Ingen gør noget ved det. De motoriserede køretøjer eksisterer i et sådan antal, at sundheden for mennesker - og dyr - altid er truet. Jeg har selv oplevet det i store byer som Lima (Peru), Caracas (Venezuela), Bangkok (Thailand), Mumbai (Indien). Møg og støj - mest i de store byer - er et helvede, men ingen gør noget alvorligt ved det.

Nu befinder vi os helt nede på jorden. Her tænker jeg på miljø-nørder, klima-nørder og for den sags skyld Grøn Energi-nørder osv. - måske bliver nogle af jer nødt til at feje for egen dør. Er I nogle af dem, der smider cigaretskodder på gader og veje, især ved busstoppesteder? Smider affald ud af vinduerne i bilerne? Undlader at samle hundelorte op efter gåturen med hunden? Osv. osv.

Et større problem end klimaforandringer. Ryd nu op efter jer selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce