Postkrisen. Glem alt om Morten Korch-forestillingen om postvæsenet


Postkrisen. Glem alt om Morten Korch-forestillingen om postvæsenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

PostNord: Debatten om PostNord - senest Birthe Skjøtt Risagers indlæg den 16. oktober - synes i nogen grad inspireret af Wessels gamle digt om at rette bager for smed.

Det er forståeligt, at Birthe S. Risager stiler sit åbne brev til et par chefer i PostNord, men rettelig er det politikerne, der ikke har kendt deres besøgstid og for mange år siden undlod at stille sig selv et par enkle spørgsmål: Hvad er det for et postvæsen, vi ønsker at have i Danmark? Ønsker vi - i kraft af statsstøtte -  at opretholde den vante service, eller skal postvæsenet drives som en forretning?

Alt for længe holdt man fast i, at PostDanmark skulle drives som en forretning, men samtidig opretholdt man befordringspligt, lørdagsomdeling samt dag-til-dag-levering. Både at blæse og have mel i munden går sjældent godt, og slet ikke i en tid, hvor e-mailen holdt sit indtog, og hvor man i samme åndedræt indførte e-boks og liberaliserede postbefordringen, så private foretagender kunne snuppe de overskudsgivende forretninger.

Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvor tynd en fløde, der kan skummes på de tilbageværende stumper, bl.a. landdistrikterne og småøerne, som konkurrenterne var storsindede nok til at lade postvæsenet beholde.

Opretholdelse af et postvæsen som i Morten Korch-filmene vil kræve adskillige milliarder i direkte statsstøtte, for ingen ville være villig til at betale den svimlende porto, der i vore dage reelt ville kræves for at bevare Morten Korchs landpostbude på forretningsmæssige vilkår. 

Det er sørgeligt, at vi på grund af politikernes mangel på rettidig omhu er havnet i, at vi har et fallittruet postvæsen, hvor de budgetansvarlige chefers økonomiske spændetrøjer umuliggør levering af ydelser, som folk forventer og kan være tilfredse med. 

Det eneste, Morten Korch og PostNord har til fælles, er farven på den gode, gamle Madam Blå-kaffekande ...

Postkrisen. Glem alt om Morten Korch-forestillingen om postvæsenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce