Ulven og det tabte fokus. Ulvehad bygger på fordomme og følelser


Ulven og det tabte fokus. Ulvehad bygger på fordomme og følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Ulven: Temaet ulvefrygt i avisen Danmark forleden var slået stort op. Fokus i artiklen var ikke reel oplysning om ulvene i Danmark, og nogle af de værste forventninger blev indfriet ved læsningen.

Beretningen tager udgangspunkt i ulvenes påståede blodige hærgen omkring Holstebro og en udskamning af bymennesker, for hvem ulveføleri påstås at overskygge hensynet til landmennesker og deres husdyr. Voldsomme historier om lokale familier, der har mistet får til ulven og føler sig truet af sultne ulve-stalkere, der lurer ved hækken med kig på deres legende børn, barnevogne og hunde.

Journalisten udpensler ulvenes natur som rovdyr som dyremishandling med tilføjelse af blodige fantasier om, hvad der venter beboerne, når ulven for alvor slår til. Med bitre udsagn om "de kloge" fra byen og universitetet, der opleves som påtrængende, virkelighedsfjerne, lattedrikkende lystløgnere. Historien blev toppet med en lokal historiker, der spicer op med pseudovidenskabelig land contra by-konfliktoptrapning og egne historier om ulvene i nationalparken Yellowstone i USA, der er faktuelt forkerte.

Dyb respekt for, at tabet af husdyr opleves voldsomt, som når ræven rydder hønsehuset, og at det har økonomiske følger, som når husdyr dør af sygdom og i trafikken. Der er sikret erstatning for tabet af dyr til ulve, men desværre oplever man også politikere og erhvervsfolk på tværs af oplyst grundlag arbejde for udryddelsen af de højst 12-15 ulve, der findes i Jylland.

Ved brug af skræmmekampagne udstilles ulven som glubsk og livsfarlig for mennesker til trods for, at de primære byttedyr er det rigelige hjortevildt i de jyske landområder. Der dræbes i øvrigt ca. 30.000 rådyr i trafikken hvert år og skydes ca. 130.000. Tyve ulve vil max. tage 3000 rådyr om året, hvis de kun levede af det.

Hvor bliver proportionerne af? Vi har 550.000 hunde i Danmark. Er det for mange? Hunde bider både mennesker og andre husdyr. Op mod 400 post- og avisbude kommer på skadestuen med alvorlige hundebid hvert år, uden at nogen gør af det. Over 4000 behandles hvert år for hundebid, heraf mange børn ofte bidt i hovedet. Kan man forestille sig ramaskriget, hvis der var bare ét ulvebid imellem?

Også hjemmets anden talrige ven, katten, bider. Endnu værre er den skade på naturen, de strejfende katte forårsager. Der tales om de over tre mio. fugle, især markfugle, der er forsvundet i naturen på ganske få år.

En del af dem grundet manglende føde, ukrudt og insekter i det intensivt dyrkede land og mange dør i trafikken. Fredning af rovfugle, måger og krager bruges ofte som forklaring på nedgangen. Anslået 1,3 mio. katte, lige mange herreløse og huskatte, tager deres store told af reder og unger. Undersøgelser viser, at ca. 20 procent af fuglene tages af katte. Hvad gør vi ved det ?

Reel oplysning i stedet for skræmmekampagne, der ligner rent ulvehad bygget på fordomme og følelser vendt mod dyr og mennesker, ville give læserne større udbytte.

Ulven og det tabte fokus. Ulvehad bygger på fordomme og følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce