Den sidste fra Hvidsten-gruppen er død

Billedet her er fra premieren på filmen om Hvidsten-gruppen, hvortil Svend Andersen var særligt indbudt. Arkivfoto: Henning Bagger

Den sidste fra Hvidsten-gruppen er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svend Egon Andersen var med som æresgæst, da filmen om Hvidsten-gruppen havde premiere i 2012. Han blev 97 år.

Dødsfald: Det sidste medlem af Hvidsten-gruppen, Svend Egon Andersen, Knebel, er død, 97 år.

Svend Andersen engagerede sig i kampen mod den tyske besættelsesmagt som medlem af Hvidsten-gruppen, og han deltog ved de nedkastninger af våben, som engelske flyvemaskiner foretog på det siden så berømte punkt Mustard Point. Da de fleste af gruppens medlemmer den 11. marts 1944 blev anholdt af Gestapo, var Svend Andersen forlods blevet advaret, og det lykkedes ham sammen med Andreas Stenz fra Kondrup at flygte til det neutrale Sverige, hvor han meldte sig til Den Danske Brigade.

Da Svend Andersen blev bekendt med, at hans modtandskammerater fra Hvidsten-gruppen var blevet henrettet, var hans forbitrelse så stor, at han overvejede at tage tilbage til Danmark og genoptage kampen mod nazisterne. Det blev dog ved overvejelserne, men kammeraternes skæbne fyldte livet igennem meget i Svend Andersens sind, og han sagde ved flere lejligheder, at det værste af alt var, at de ikke fik lov til at opleve den 5. maj 1945.

Svend Andersen var i de sidste af sine leveår blind. Men han var som en selvfølge indbudt som særlig hædersgæst, da filmen om Hvidsten-gruppen havde premiere i februar 2012 i Randers. Svend Andersen kunne alene følge filmens handling gennem lydsporet og udtalte bagefter:

- Filmen ligner meget lidt af virkeligheden, som den var.

Men han føjede også til:

- Jeg synes, det er en god historie, som jeg håber kan være med til at holde historien levende for dem, der ikke har oplevet den tid. Der trænges jo nok til at blive mindet om den tid, da der var nogen, der godt ville forsvare friheden.

Svend Andersen var i mange år gift med Marna Else Andersen, der døde for12 år siden i en alder af 90 år . Det var et meget lykkeligt, men barnløst ægteskab.

Den sidste fra Hvidsten-gruppen er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce