Djursland-kommuners ejerskab af Aarhus Lufthavn skrumper

Aarhus Lufthavn styrer mod en ny ejerkreds. Den får Aarhus Kommune som absolut storebror, mens de to Djursland-kommuner får færre aktier og dermed mindre formel indflydelse. Arkivfoto

Djursland-kommuners ejerskab af Aarhus Lufthavn skrumper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syddjurs og Norddjurs kommuner afhænder lufthavnsaktier til Aarhus Kommune. Djursland-kommunerne får nogle aktier tilbage, men deres ejerandel falder fra 15,7 til under 10 procent. Der laves en ny ejerstruktur stærkt domineret af Aarhus Kommune.

Djursland: De to kommuner på Djursland afgiver en portion af den formelle magt over Aarhus Lufthavn til Aarhus Kommune.

Det sker i forbindelse med en manøvre, som skal genoplive lufthavnen via en enklere ejerstruktur med Aarhus Kommune som absolut dominerende drivkraft. Planen er, at Syddjurs og Norddjurs kommuner får mindre ejerskab end hidtil i lufthavnen i Tirstrup.

- Den nøjagtige model er uafklaret. Men Syddjurs og Norddjurs kommunes aktier afhændes til Aarhus ved udgangen af 2016. Forventningen er, at vi straks derefter - måske allerede 1. januar 2017 - får en del af aktierne tilbage i et nyt ejerskab forvaltet af Aarhus Kommune, siger borgmester Claus Wistoft (V) fra Syddjurs Kommune.

Syddjurs Byråd sagde i onsdags ja til i første omgang at overdrage samtlige aktier til Aarhus Kommune. Det samme har kommunalbestyrelsen i Norddjurs gjort på novembermødet, og fredag var der møde om sagen mellem Syddjurs, Norddjurs og Aarhus kommuner.

Allerede i december skal lokalpolitikerne på Djursland igen behandle sagen på byrådsmøder. Her gælder det accept af generhvervelsen af en del af aktierne. 

- Vi har koordineret vores indsats med Syddjurs, så vi arbejder ud fra samme udgangspunkt og med samme mål, siger borgmester i Norddjurs, Jan Petersen (S).

Aarhus Kommune er allerede storaktionær i lufthavnen ved Tirstrup med 58,07 procent af ejerskabet. Randers Kommune har 18,44 procent af aktierne, mens Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner hver sidder på 7,83 procent af aktierne.

De seneste år har især Norddjurs og Syddjurs kommuner været utilfredse med Aarhus Byråds håndtering af den store aktiepost. Ikke mindst Aarhus Kommunes undersøgelser af muligheden for at lave en ny lufthavn ved Thomasminde har givet panderynker på Djursland.

I slutningen af august blev planen om en lufthavn ved Thomasminde skudt i sænk af en afgørelse i EU. Det fik Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) til sætte gang i et forløb, som skal munde ud i en stærkere satsning på at øge passagertallene i Aarhus Lufthavn.

Løftestangen er en ændring i ejerskabet. Den betyder, at Aarhus Kommune i første omgang overtager alle aktier fra de øvrige kommuner. Randers og Favrskov træder helt ud af ejerskabet, mens Syddjurs og Norddjurs kommuner lukkes ind igen via en mindre aktiepost.

Ifølge avisens oplysninger skal Aarhus Kommune have over 90 procent af aktierne. Dermed bliver de to Djurslandkommuners aktiepost så lille, at kommunerne bliver mindretalsaktionærer. Det betyder blandt andet, at Aarhus Kommune som storaktionær via en tvangsindløsning kan kræve at købe aktierne fra Syddjurs og Norddjurs kommuner.

- Der er ganske rigtigt vigtige forhold omkring mindretalsbeskyttelse og vores tilstedeværelse i bestyrelsen. De kommer til at indgå i den kommende forhandling om ejerskabets indhold, understreger Claus Wistoft.

De økonomiske forhold omkring afregningen for aktierne er ikke tilgængelig for offentligheden.

SF's Mads Nikolajsen har i kommunalbestyrelsen i Norddjurs forgæves forsøgt at overbevise flertallet om, at de to Djursland-kommuner skulle gå efter at kræve en ejerandel på over 10 procent.

- At eje over 10 procent betyder, at Djurslandskommunerne ikke uden videre kan smides ud af bestyrelsen af Aarhus som hovedaktionær. SF i Norddjurs arbejder for at Djursland er med i Tirstrup Lufthavn A/S. Den er vigtig for hele Østjylland og afgørende for Djursland. Vi skal ikke sælge Norddjurs nuværende aktieandel, før vi ved, hvad vi kan få i stedet. Skal der laves en ny og stærkere konstruktion bag Østjyllands lufthavn, så skal man kende den ny konstruktion, før man afvikler den gamle. Det er ordentligt. Det opfordrer jeg Jacob Bundsgaard til at respektere, siger Mads Nikolajsen.

Fremtidsplan for lufthavnen
 Aarhus Lufthavn ejes af Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Favrskov kommuner. Aarhus Kommune er den dominerende ejer med  58,07 procent af aktierne.

I slutningen af juni lancerede borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus en plan om at forandre ejerstrukturen. Den betyder, at der skal bydes private investorer ind. Samtidig siger Favrskov og Randers kommuner farvel til ejerkredsen.

Planen har opbakning fra alle kommuner i ejerkredsen. I øjeblikket er de fem kommuner ved at samle alle aktier hos Aarhus Kommune. Derefter skal arbejdet med at forme et nyt ejerskab tage fart.

 

Djursland-kommuners ejerskab af Aarhus Lufthavn skrumper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce