God slutning redder ikke 2018 fra titel som sløjt eksportår

November bidrog positivt til 2018-regnskabet for varehandel med udlandet. Men selvom 2018 endte i plus, og forventningerne til 2019 er store, advarer Dansk Industri om, at der lurer mange farer i horisonten.

God slutning redder ikke 2018 fra titel som sløjt eksportår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods et voksende overskud på handelsbalancen skuffer den danske eksport af varer ifølge økonomer.

De danske forbrugere og virksomheder skruede i november ned for købet af udenlandske varer, og da salget af lægemidler til udlandet steg, betød det, at det danske overskud på handel med omverdenen steg.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene fra november er blevet publiceret onsdag og er det seneste regnskab for udenrigshandlen.

Kigger man på bundlinjen og korrigerer for sæsonen, så ender Danmark med at have et overskud på handelsbalancen på 6,5 milliarder kroner.

Danmarks Statistik fraregner brændsel, fly og skibe, når den opgør bundlinjen.

Selv om det samlede regnskab går i plus for Danmark, så står det ifølge flere økonomer skidt til med indtægtssiden - den danske eksport til udlandet.

Lægger man 2018's første elleve måneder sammen, er eksporten steget med 0,6 procent.

- Der er efterhånden et klart billede af, at den danske eksport sidste år ikke har været tilfredsstillende. Det er især eksporten til EU-landene, der er gået ned i gear, skriver Kristian Skriver, der er økonom hos Dansk Erhverv, i en kommentar.

Samme konklusion når man i Dansk Industri, der repræsenterer mange af de virksomheder, der eksporterer til udlandet.

- 2018 blev et år til glemmebogen, siger chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen.

Udsigterne til 2019 er som udgangspunkt lovende, men ifølge Allan Sørensen er det en skrøbelig optimisme, som de danske eksportvirksomheder kan vise frem.

- Vi håber og tror på, at eksporten kommer op i tempo i 2019. Men vi indleder året på en skrøbelig baggrund, siger han.

- Ordrebøgerne er lidt tynde ude hos virksomheder, og der er en enorm usikkerhed omkring væksten i verdensøkonomien i 2019.

Det er særligt usikkerhed hos Danmarks omkringliggende handelspartnere, som Allan Sørensen peger på.

- Vi sælger stadig hovedparten af vores eksport til de nærliggende lande i Europa såsom Tyskland, Sverige og Storbritannien.

- Der er nogle udfordringer i nogle af de her lande. Brexit (Storbritanniens forstående exit fra EU, red.) og en opbremsning i tysk industri med mere. Væksten i Europa er ikke så stærk i år. Det vil give nogle udfordringer for danske virksomheder.

God slutning redder ikke 2018 fra titel som sløjt eksportår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce