Leverandør til landbruget med stor succes i 2018: - Men der er også en dag i morgen

Regnskabsåret 2017/2018 var et af de bedre hos Sukup Europe - tidligere Dancorn - med en bundlinje på plus otte mio. kroner før skat. Direktør Jens Erik Iversen t.v. og salgschefen i Danmark, Ole Laustsen, har været en del af virksomheden i henholdsvis 16 og 10 år. Foto: Michael Svenningsen

Leverandør til landbruget med stor succes i 2018: - Men der er også en dag i morgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Handels- og projektvirksomheden Sukup Europe - det tidligere Dancorn - i Hedensted lukkede sit økonomiske bedste år gennem længere tid i 2018, men som leverandør til landbruget ved direktør Jens Erik Iversen og salgschefen i Danmark, Ole Laustsen, om nogen, at det hurtigt kan ændre sig. Derfor er det vigtigt at være engageret på en række europæiske markeder og have en stærk ejer i ryggen.

HEDENSTED: 2018 var langt fra noget jubelår for dansk landbrug. Tværtimod.

Den lange, tørre sommer gjorde sit til at holde udnyttet fra markederne nede, og Sukup Europe - det tidligere Dancorn - der leverer udstyr til tørring, håndtering og opbevaring af korn og frø - kom relativt let gennem sæsonen, for når høsten er tør og i mindre mængder end normalt, så betyder det også få nedbrud på de anlæg, som den mere end 60 år gamle Hedensted-virksomhed sælger, projekterer og servicerer for landmanden.

Økonomisk leverede Sukup Europe til gengæld et plus på knap otte mio. kroner før skat i regnskabet, som sluttede i september. Og nok er virksomheden vant til sorte tal på bunden, men ikke i den størrelsesorden.

Årsagerne til succesen er flere. En af dem ifølge direktør Jens Erik Iversen, at medarbejderne har medvirket til en mere strømlinet organisation, hvor processerne fra salg til montering af et projekt er optimeret, og risikoen for fejl er minimeret, for det koster penge hver gang eksempelvis en leverance til det montørteam, der står klar enten i det nordlige Finland eller sydlige Bulgarien, svigter.

Andre faktorer er den våde høst i 2017. Den gav et godt og tungt udbytte at arbejde med og flere nedbrud til følge. Samtidig var svinepriserne fornuftige - dengang - og derfor stod landmændene i kø for at investere op til den nye sæson.

- Vi oplever en vis panik før lukketid i Storbritannien. Der har været stilstand i markedet i flere år, men konjunkturerne er gode for tiden, og det givet en i vores verden ret voldsom vækst i de seneste måneder, så briterne forbereder sig også på, hvad der skal ske ved udgangen af marts.
Jens Erik Iversen, direktør, Sukup Europe
Sukup Europe har et stort lager på Mimersvej i Hedensted, så virksomheden kan levere nye anlæg og ikke mindst reservedele, når høsten er i gang. Foto: Michael Svenningsen
Sukup Europe har et stort lager på Mimersvej i Hedensted, så virksomheden kan levere nye anlæg og ikke mindst reservedele, når høsten er i gang. Foto: Michael Svenningsen

Stolt på jysk facon

Netop højsæsonen begynder nu hos Sukup Europe og går frem til, at høsten 2019 er i hus. I den periode kører 10 læssede lastbiler ud med varer hver uge fra det 11.000 kvadratmeter store lager på Mimersvej i Hedensted.

- Vi kan godt mærke, at landbruget i Danmark er presset lige nu. Det er blandt andet tørken sidste år og lave priser hos svineproducenterne, der får landmændene til at holde igen med investeringerne, men der er også meget psykologi i vores salg, for når solen atter skinner og lærken synger på marken, så tager landmanden sin beslutning. Lige nu ser det ud til, at vi får et lidt mere normalt år, og mens salget står mere stille i Danmark, er der godt gang i eksportmarkederne, siger Ole Laustsen.

Han er nyudnævnt salgschef for det danske marked, der fortsat fylder 50 procent af omsætningen. Samlet set har salgschefen været i virksomheden i 10 år som projektkonsulent.

Direktøren gennem de seneste tre år, Jens Erik Iversen, har været en af del af Sukup Europe og Dancorn siden 2003. De er begge faglærte inden for landbruget, og derfor er 2018-resultatet ikke noget, de selv har flaget højt med.

- Vi er stolte af resultatet, og selvfølgelig er det en stor tilfredsstillelse for os selv, at vi kan levere et flot resultat, når tiden er til det, men vi ved også, at der er en dag i morgen. Det er det lange seje træk, der tæller, og nu er vi måske nede i en bølgedal i Danmark, men om otte måneder kan vi være på en ny top. Der står, hvad der kan blive en fantastisk avl og venter markerne, hvis vi får et nogenlunde forår og sommer, vurderer Jens Erik Iversen.

Med den primære produktion i Iowa, USA er Sukup Europe i dag først og fremmest en handels- og projektvirksomhed. Her kigger salgschef Ole Laustsen og direktør Jens Erik Iversen på skærmen sammen med projektlederne Stephan Dalsgaard og Daniel Larsen (th.). Foto: Michael Svenningsen
Med den primære produktion i Iowa, USA er Sukup Europe i dag først og fremmest en handels- og projektvirksomhed. Her kigger salgschef Ole Laustsen og direktør Jens Erik Iversen på skærmen sammen med projektlederne Stephan Dalsgaard og Daniel Larsen (th.). Foto: Michael Svenningsen

Britisk panik før lukketid

Den anden halvdel af omsætningen kommer fra eksport med Nordeuropa og Østeuropa som de væsentligste aftagere. Sukup Europe har datterselskaber i Tyskland og England, og netop det britiske selskab er direktør Jens Erik Iversen glad for at have med om bord i tilfælde af en hård brexit senere på måneden.

- Umiddelbart tænker jeg, at det er rart at have en insider-løsning. Skrækscenariet er jo told på op til 10 procent oven på alle produkter, og vi oplever en vis panik før lukketid i Storbritannien. Der har været stilstand i markedet i flere år, men konjunkturerne er gode for tiden, og det givet en i vores verden ret voldsom vækst i de seneste måneder, så briterne forbereder sig også på, hvad der skal ske ved udgangen af marts, fortæller Jens Erik Iversen og tilføjer, at salget i Østeuropa har været begunstiget af midler fra EU's tilskudspuljer.

Udover at have spredt omsætningen ud på flere markeder, er salget til industrien - for eksempel foderstofforretninger - også vokset pænt inden for de seneste fem år hos Sukup Europe.

- Landbruget er fortsat vores primære marked, men landbrugene bliver også større, og nogle anlæg minder mere og mere om industriens. Og spredningen på både landbrug og industri samt forskellige lande er uden tvivl en stor fordel for os, siger Sukup-direktøren.

På Sukups 11.000 kvadratmeter store lager tager Steen Hansen og kollegerne både imod leverancerne fra USA, pakker ud og ordrer gør klar til forsendelse igen. Foto: Michael Svenningsen
På Sukups 11.000 kvadratmeter store lager tager Steen Hansen og kollegerne både imod leverancerne fra USA, pakker ud og ordrer gør klar til forsendelse igen. Foto: Michael Svenningsen

Deler historie med amerikansk ejer

Sukup Europe - eller rettere Dancorn - blev grundlagt midt i 1950'erne i Klejs ved Juelsminde, og 1993 overtog Hans Hansen forretningen fra sine forældre, Missa og Frede Hansen. Virksomheden flyttede til sin nuværende placering i Hedensted i 2007, og i forbindelse med et generationsskifte for fire år siden solgte Hans Hansen 70 procent af ejerskabet til samarbejdspartneren Sukup fra Iowa, USA.

Hans Hansen ejer fortsat de resterende 30 procent af Sukup Europe og har plads i bestyrelsen sammen med brødrene Steven Eugene Sukup og Charles Eugene Sukup, der repræsenterer den amerikanske ejerfamilie. Det var deres far, Eugene, der i 1963 grundlagde Sukup Manufactoring Co. Også han var landmand, ligesom ophavet bag Dancorn.

- Der er på mange måder tale om en parallelhistorie, hvor Sukup gik producentvejen, mens Dancorn med tiden blev en handels- og projektvirksomhed. Vi har ingen produktion her i dag. Den blev udfaset for 20 år siden. I stedet tager vi os af design, projektering, montering og service, mens vores primære fabrik er i Iowa. Ellers bruger vi lokale maskinfabrikker til mindre ordre og danske eller svenske samarbejdspartnere til de større produktioner, siger Jens Erik Iversen.

Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Kan navne på 600 ansatte

Ifølge direktøren har ejerskiftet været smertefrit:

- Begge virksomheder kendte hinanden grundigt i forvejen og bærer samme dna. Der er gensidig tillid, og det er ikke sådan, at vi skal aflægge rapport hver uge. Vores ugentlige snak på Skype er i stedet et rent driftsmøde.

Sukup er verdens største familieejede firma med produktion af opbevaring til korn - siloer og tørreanlæg - og på ét særligt punkt skinner familieånden klart igennem. Nemlig med hensyn til nye medarbejdere.

- Det er en del af Sukups kodeks, at ejerne vil kende navnene på samtlige ansatte. De er altid meget interesserede i personaleændringer her hos os, og det er mit indtryk, at de kan navnene på alle 600 medarbejdere på fabrikken i Iowa, ligesom de også gerne vil kunne det på de godt 40 ansatte, som vi har her, forklarer Jens Erik Iversen.

Sukup Europe beskæftiger udover virksomhedens egne fastansatte op til 80 ekstra montører fra eksterne partnere i højsæsonen fra februar/marts til august/september. Det er samtidig her, at montageafdelingen henter 75 procent af den årlige omsætning hjem, mens montørerne bruger lavsæsonen på kurser og uddannelse.

Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Europas største varelager

Fabrikken i Iowa og en leveringstid på seks-otte uger stiller store krav til, at der altid er varer på hylden i Hedensted, og det lokale Sukup-lager er Europas største af sin slags.

- Ligesom pølsemanden skal have pølser klar i karret, når det store rykind kommer, så er vi også altid parat, siger Jens Erik Iversen.

Både direktøren og den danske salgschef, Ole Laustsen, ser fine muligheder for at fortsætte væksten. Der er stadig uudnyttede potentialer inden for og uden for landets grænser.

- Danmark vil altid være vores vigtigste marked. Vores speciale er at tage kunden i hånden og finde frem til den løsning, som passer til både økonomien og behovet, og vi bliver hele tiden bedre til at levere et effektivt projekt, siger salgschefen, mens Jens Erik Iversen peger på service og eftersalg som andre væsentlige indtjeningskanaler i fremtiden:

- Som spiller i markedet i mange år kan vi se, at der er nogle fordele for landmanden ved for eksempel udføre service og vedligehold af anlæggene i lavsæsonen. Det vil vi gerne opdrage dem til, slutter han med et smil.

Den største leverance som Sukup Europe har haft herhjemme, er tre 16.000 kubikmeter store siloer, der snart står vest for Herning ganske tæt på det nye supersygehus i Gødstrup. Med en amerikansk fabrik i ryggen kan Hedensted-virksomheden dog principielt levere siloer på op til 60.000 kubikmeter.

Alt skal bare ligesom være lidt større over there.

Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen
Foto: Michael Svenningsen

Leverandør til landbruget med stor succes i 2018: - Men der er også en dag i morgen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce