Randers er blevet meget venligere og i Syddjurs er de super flinke

Dansk Byggeri Østjylland fremhæver, at der er grund til stolthed i de østjyske kommuner, som sammen markerer sig som den mest erhvervsvenlige region. Arkivfoto: Torben Glyum

Randers er blevet meget venligere og i Syddjurs er de super flinke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I organisationen Dansk Byggeris netop offentliggjorte rangliste over de danske kommuner målt på erhvervsvenlighed har Randers i forhold til i 2017 taget et 24 pladser højt spring og er nu placeret på en 35. plads.

Randers: Randers har de senere år slåsset noget med et halvdårligt image, når det gælder erhvervsvenlighed. Både Dansk Industri, DI, og Dansk Byggeri foretager hvert år målinger af kommunernes service overfor deres virksomheder, og Randers har haft en tendens til at ende i den tunge ende af ranglisterne hos begge de to organisationer. Når det har været bedst, har den kronjyske kommune ligget øverst i den midterste tredjedel af feltet.

Og det er også her, at Randers er placeret i den helt nye måling fra Dansk Byggeri, som nummer 35 af 98. Det er et hop på hele 24 pladser opad, og om det er en generel tendens får vi et yderligere fingerpeg om til september, når DI offentliggør sin undersøgelse af det lokale erhvervsklima.

Hos DI var Randers i 2017 placeret på en 56. plads.

Om analysen
Dansk Byggeri har i syv år taget temperaturen på de danske kommuners erhvervsforhold og udarbejdet en rangliste over erhvervsvenlighed.

Analysen er baseret på 30 forskellige parametre fordelt på syv overordnede temaer, der alle viser, hvor erhvervsvenlige, de enkelte kommuner er.

Temaerne er: byggesagsbehandling, skatter og afgifter, udlicitering af driftsopgaver, erhvervsaffald, udbudspolitik, arbejdsmarked og uddannelse samt kommunale kendetegn som for eksempel kommunale investeringer og antallet af byggetilladelser.

Østjylland vinder DM

Randers er i øvrigt ikke den eneste østjyske kommune, som ifølge Dansk Byggeri har forbedret sig siden målingen for et år siden. Kun Norddjurs og Silkeborg er gået tilbage, mens alle øvrige kommuner i Østjylland har taget små eller store spring op ad listen. Fire af kommunerne, Odder, Horsens, Favrskov og Syddjurs, ligger faktisk i top ti på landsplan,

Randers er dog blandt højdespringerne i det østjyske, kun overgået af Skanderborg, som er hoppet 26 pladser opad til en samlet placering som nummer 18.

De generelt pæne placeringer gør faktisk Østjylland til dansk mester i erhvervsvenlighed, for ingen andre af Dansk Byggeris ti regioner har hele fire kommuner i top ti.

- Jeg kan kun være meget tilfreds og ønske kommunerne tillykke. Det er vigtigt for virksomhederne, at kommunen giver dem gode vilkår, og vi har en fælles interesse. Konkurrencedygtige virksomheder skaber vækst og arbejdspladser og giver kommunerne råd til bedre skoler, plejecentre, veje og anden velfærd, som vi alle sammen nyder godt af, lyder det fra formanden for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher.

Han fremhæver, at Dansk Byggeri i Østjylland er glad for det tætte samarbejde med alle 11 kommuner. Det sker både på jævnlige møder med borgmestrene og Business Region Aarhus.

Sager skal gå hurtigere

Randers' borgmester, Torben Hansen, lægger også vægt på et godt og tæt samarbejde med erhvervslivet.

- Vi læser selvfølgelig med stor interesse denne slags undersøgelser, og vi bruger dem som et redskab i dialogen med det lokale erhvervsliv. For Randers Kommune er det vigtigt, at vi har et godt og omstillingsparat erhvervsliv. Det betyder arbejdspladser og skattekroner, og vi forsøger selvfølgelig altid, blandt andet via vores erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik, at sikre gode forhold, uddannelse, hurtig sagsbehandling, infrastruktur mm. God erhvervspolitik har flere dimensioner. Vi har i forhold til denne specifikke undersøgelse særligt øje på at mindske vores sagsbehandlingstider på byggesagsområdet, siger Torben Hansen og fortsætter:

- Her har vi en udfordring og det er vores ambition, at det skal blive langt bedre, og vi har vi så sent som i foråret 2018 opnormeret området.

Endelig glæder Torben Hansen sig over at Randers får en delt førsteplads, når det gælder arbejdet med praktik i byggeriet for skoleelever.

- Her har vi sat gang i initiativer, der skal give flere skoleelever mulighed for at komme i erhvervspraktik. Det er netop vigtigt, at vi blandt andet sammen med byggebranchen har det lange lys på i forhold til at skabe interesse for- og mulighed for at uddanne sig inden for byggeriet, lyder det fra randersborgmesteren.

Syd- og Norddjurs

I Syddjurs Kommune er borgmester Ole Bollesen ikke overraskende glad for sin kommunes placering som nummer otte.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi fastholder en placering i toppen af listen. Især vil jeg rose vores byggesagsbehandlere, som igen sikrer os en af de hurtigste sagsbehandlingstider i landet, så tak til dem. Desuden vil jeg gerne fremhæve vores indsats med at få skoleelever ud i virksomhedspraktik og vores fortsatte dialogmøder med erhvervslivet. Det er en god samlet indsats kommunen leverer, det skal vi naturligvis fortsætte med fremover.

Bollesens kollega i Norddjurs Kommune, Jan Petersen, er med en placering som nummer 47 på listen naturligvis ikke helt så glad, men dog heller ikke knust:

- Vi kan se og høre, at erhvervslivet har fået rigtig gang i hjulene, hvilket naturligvis stiller større krav til Norddjurs Kommune. Dansk Byggeris analyse understøtter, at flere af de tiltag, vi allerede har igangsat, har båret frugt. Det viser topplaceringerne på en række områder. Eksempelvis er vi rykket frem på blandt andet udviklingen af antal virksomheder og på vores kommunale udbudspolitik, hvor vi i foråret havde over 80 virksomheder til møde om kommunens kommende udbud og udbudspolitik, siger Jan Petersen, som dog ikke vil løbe fra, at der også på nogle områder er plads til forbedringer.

Randers er blevet meget venligere og i Syddjurs er de super flinke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce