Troldmanden fra Syrien

- I løbet af de kommende fem år skal jeg skabe et stort digitalt firma, der lever af at udvikle digitale løsninger og digitale udfordringer for virksomheder, siger den syriske flygtning Moe Abdulrahim, der netop har lanceret hjemmesiden slowbanana.com. Foto: Lars Holm

Troldmanden fra Syrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

27-årige Moe Abdulrahim er alt andet end en sløv banan. Den syriske flygtning har efter fem år i Danmark lært dansk, og han er godt i gang med at etablere sig som iværksætter i Viborg. Den første million kroner i omsætning nåede han sidste år.

VIBORG: Moe Abdulrahim er født og opvokset i Syrien, men som statsløs palæstinenser har man ikke rigtigt rødder nogen steder.

Krigen i Syrien fik ham til at søge mod Danmark for over fem år siden, og det blev Viborg, fordi noget familie havde slået sig ned der for over 30 år siden.

Med sig havde han sin uddannelse som digital programmør tilegnet gennem adskillige år på universitetet i Damaskus.

Han medbragte også en drøm om at skabe sin egen virksomhed, og den drøm har allerede fået travle ben at gå på.

Det begyndte med, at han blev henvist af Jobcentret i Viborg til otte ugers virksomhedspraktik hos reklamebureauet Manguster i Gravene i Viborg centrum.

Her leder Niels Sønderby virksomheden, og hvis han var skeptisk ved at skulle tage imod en syrisk, muslimsk flygtning, så forsvandt de negative tanker hurtigt.

- Moe har en god opdragelse hjemmefra. Han er vanvittigt godt opdraget til at være pligtopfyldende, flittig og ansvarlig. Han har alle de gamle dyder, som man kommer længst med. Han arbejder stenhårdt og tager imod det, der kommer, uden at kny. Der har han noget at takke sin mor og far for, anerkender Niels Sønderby.

Moe Abdulrahim
- 27 år, født i Damaskus, Syrien, flygtede til Danmark i 2014.- I dag driver han sin egen virksomhed lampa.dk og har netop lanceret det digitale koncept SlowBanana.com, som henvender sig til de kunder, som slet ikke ved noget om at lave hjemmesider.

- Han har leveret opgaver til blandt andet Viborg Kommune, Ulrik Wilbek, Dyhrholm Reklamebureau, Nytorv 11 restaurant
Leder af reklamebureauet Manguster i Viborg, Niels Sønderby, er meget begejstret for at dele kontor med Moe Abdulrahim. 
- Moe er positiv og nysgerrig. Der er aldrig noget, hvor han siger: Det kan man ikke, siger Niels Sønderby. PR-foto
Leder af reklamebureauet Manguster i Viborg, Niels Sønderby, er meget begejstret for at dele kontor med Moe Abdulrahim. - Moe er positiv og nysgerrig. Der er aldrig noget, hvor han siger: Det kan man ikke, siger Niels Sønderby. PR-foto

Sagde op efter et halvt år

Da Moes praktikperiode var overstået, valgte Niels Sønderby at fastansætte Moe Abdulrahim, for han kunne se, at han havde mange kompetencer, som han kunne udnytte over for sine kunder.

Efter et halvt år sagde Moe op.

- Nu vil jeg gerne være selvstændig, sagde Moe Abdulrahim til Niels Sønderby.

- Jamen, det kan du da ikke bare. Du skal da for eksempel først have et cvr-nummer.

- Det har jeg klaret, sagde Moe Abdulrahim.

Og sådan blev det.

- Jeg vil hellere være selvstændig end ansat. Jeg har altid vidst, at jeg skulle være selvstændig erhvervsdrivende. Hvis jeg er ansat, skal jeg arbejde for bestemte projekter, hvis jeg er selvstændig, kan jeg arbejde med det, jeg har lyst til. Eller næsten, for kunderne bestemmer jo altid, hvad jeg skal lave, siger Moe Abdulrahim.

Foto: Lars Holm
Foto: Lars Holm

Lurpak som pejlemærke

Han kom til Danmark i 2014, og det eneste, han vidste om landet, var Lurpak. Til gengæld kunne han tale arabisk og engelsk, og gennem sprogskolen lærte han både at skrive og tale dansk. På tre måneder. Desuden kunne han ni programmeringssprog.

- Jeg har brugt min tid på at undersøge dansk kultur og det danske arbejdsmarked, hvad kan de godt lide, hvad kan de spise.

- Mit gode råd til andre er, at man skal fortælle, hvem man er på en god måde. Der er rigtig mange mennesker i min situation, der kan rigtig mange ting, men de fortæller det ikke, siger den syriske flygtning.

Niels Sønderby er begejstret for sin nye kollega.

- Moe er positiv og nysgerrig. Der er aldrig noget, hvor han siger: Det kan man ikke. På sprogskolen syntes han, det gik lidt for langsomt. Så opsøgte han selv en kvinde i Aarhus, og hun ville gerne lære arabisk, og så mødtes de. Han bevæger sig hele tiden ud og finder ud af, hvad man også kan gøre, hvad kan man mere gøre. Det er derfor, folk godt kan lide ham, siger Niels Sønderby.

Han var bekymret, da han første gang have ham med ud til kunder, og folk ville måske rynke på næsen over, at han havde en muslim med.

- Vi har ofte lave grin med, at folk med sort hår og fuldskæg jo kun kommer for at lave ballade.

- Der skete lige det modsatte. Mine kunder fandt hurtigt ud af, at Moe er vanvittigt dygtig, sjov at være sammen og altid bare tager imod og løser opgaverne.

Nyt digitalt koncept

Gennem de seneste tre år har Moe Abdulrahim brugt enormt mange timer på at udvikle et digitalt koncept, som han lancerede på nettet for et par måneder siden.

Hjemmesiden slowbanana.com tilbyder bl.a. at opbygge din egen hjemmeside, man kan få sit domænenavn og vælge layoutdesign.

SlowBanana henvender sig til de kunder, der ikke har nogen forudsætninger for at udvikle websites eller ved noget om hosting, kodning, konfiguration og udgivelse af hjemmesider.

Forretningsplanen er en række abonnementsløsninger, hvor man for et månedligt fee kan købe den nødvendige, digitale pakke.

Samtidig arbejder Moe Abdulrahim som samarbejdspartner for Niels Sønderby, og han har hele tiden en del opgaver til ham.

- Hver eneste gang jeg har en kunde, der har brug for noget med web, app, sociale medier, eller bare noget digitalt, så anbefaler jeg Moe.

- Moe er moderne, åben og nysgerrig. Han er min samarbejdspartner, ja, jeg vil hellere kalde ham mine legekammerat, smiler Niels Sønderby.

Internationale kunder

Gennem sit internationale netværk har Moe Abdulrahim kontakt til freelance samarbejdspartnere i lande som Rusland, USA, Ukraine og Rumænien.

I seneste regnskab omsatte den syriske iværksætter for ca. 500.000 kroner.

- Mine kunder er ikke kun lokale, jeg har faktisk et kæmpe netværk i hele verden. Jeg kan hurtigt komme i kontakt med en freelancer. Hvis jeg har et stort projekt, som kræver to-tre personer, så etablerer vi hurtigt en aftale og samarbejder om udvikling.

- Jeg lærer nye ting hver dag. Det går rigtig godt, jeg er glad, fordi jeg hjælper andre. Jeg har kontakt til små og store virksomheder, det er virkelig fedt for mig, når jeg hjælper andre med at udvikle digitale koncepter.

- Jeg arbejder på at udvikle min virksomhed og har allerede mange freelancere tilknyttet. Programmører, designere animatorer, filmfolk, forklarer han.

- I løbet af de kommende fem år skal jeg skabe et stort digitalt firma, der lever af at udvikle digitale løsninger og digitale udfordringer for virksomheder. Jeg vil skabe mit eget digitale konsulentfirma med ansatte medarbejdere. Det er mit mål, siger han.

Troldmanden fra Syrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce