Et pust fra Afrika i InSide

Claus Reiche fra Røgen har gennem ti år rejst meget i Burkina Faso i Afrika. Privatfoto

Et pust fra Afrika i InSide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Claus Reiche har skaffet farvestrålende udstilling med kunst fra Burkina Faso til Hammel.

HAMMEL:  Store farverige billeder og skulpturer lavet af tændrør, gammelt jern og andre genbrugsmaterialer er en del af den farvestrålende udstilling, som Hammel Kunstforening i øjeblikket præsenterer i galleriet i kultur- og sundhedscenter InSide i Hammel.

Udstillingen viser et farverigt og fantasifuldt Afrika, nærmere bestemt Burkina Faso. Manden bag udstillingen er Claus Reiche fra Røgen, som har besøgt det fattige afrikanske land Burkina Faso ca. 20 gange og via foreningen Innovation-X arbejdet med kultur- og udviklingsprojekter der.  Blandt meget andet har han sendt brugte danske skolemøbler og andet skoleudstyr dertil, ligesom han via opkøb af lokale kunstneres værker og andre aktiviteter har rejst penge til kultur- og undervisningsprojekter i landet.  

- Det er ildsjæle der virkelig brænder for at arbejde med børn og unge og satser sig selv på at realisere det. Det er sjovt at være sparringspartner for dem, og jeg prøver at hjælpe dem i mål i stedet for selv at komme med forslag til, hvad de skal bruge deres energi på. 
Claus Reiche, Røgen.
Danske skoleborde er blandt mange af de ting, som Claus Reiche har været med til at sende til Burkina Faso. Privatfoto
Danske skoleborde er blandt mange af de ting, som Claus Reiche har været med til at sende til Burkina Faso. Privatfoto

Kulturskole

Kontakten til Burkina Faso blev skabt, da han arbejdede på Børnekulturens Udviklingscenter, Kulturprinsen i Viborg, hvor han fik kontakt til Koombi, en slags kulturskole for børn.

Skolen ligger på savannen ca. 80 km fra hovedstaden Ouagadougou og ledes af en ung skuespiller kaldet KPG. Han bruger halvdelen af sin løn på at drive skolen med undervisning i dans, akrobatik, historiefortælling og musik.

Børn og voksne fra Koombi har besøgt Danmark og sammen med danske børn optrådt på skoler i blandt andet Skive, Viborg, Hammel og Aarhus.  

- Jeg kunne se, hvor meget danske børn og unge kunne lære af at være sammen med afrikanske børn og unge og udvikle interkulturelle kompetencer. Det er meget vigtigt ikke mindst i disse tider, fortæller Claus Reiche, som gennem 10 år har fået mange kontakter i Burkina Faso og stadig har forbindelse til Koombi.

Med hjælp fra  bronzestøberen Yacouba Touré  støbte Røgen-borgerne i sommeren 2016 små bronzefigurer. Arkivfoto: Axel Schütt
Med hjælp fra bronzestøberen Yacouba Touré støbte Røgen-borgerne i sommeren 2016 små bronzefigurer. Arkivfoto: Axel Schütt

Gadebørn

En anden samarbejdspartner er NGO'en ASECD, som tilbyder skoleundervisning til blandt andet gadebørn. 

Lederen Clement Ouedraogo fandt som ung og analfabet ud af, at han havde brug for at kunne læse, skrive og regne, hvis han skulle ændre sin fremtid. For en lille opsparing ansatte han en lærer og inviterede et par af vennerne fra gaden til at deltage i undervisningen.

I dag leder han ASECD, som hver dag giver undervisning og mad til mere end 650 børn og unge, fordelt på to selvejende skoler og et dagcenter for gadebørn.

Et splinter nyt internat for gadebørn er under opførelse på en fem hektar stor grund, som den lokale konge har doneret. Grunden ligger et godt stykke fra hovedstadens fristelser, så børnene kan få ro og overskud til at overvinde misbrug og sygdomme, modtage skoleundervisning og til at lære et håndværk.

I forbindelse med det arbejde, som eleverne udfører, får de en løn, som sættes ind på en konto, så de kan etablere sig, når de forlader skolen. Innovation-X deltager i projektet og er sammen med nogle gadedrenge ved at starte et genanvendelsesprojekt, hvor plasticflasker bliver til gadekoste.

I den container, som netop nu er undervejs til Burkina Faso, er der 20 senge og madrasser til internatet samt et par brikse til et lille sundhedscenter.

Claus Reiche er blandt andet uddannet skuespiller og gennem kontakter i det miljø, lykkedes det ham at skaffe professionelt udstillingslys til et kunst- og kulturcenter, hvor der foruden professionelle udstillinger også er maleundervisning for børn.

Centret ligger i et område med mange uddannelsesinstitutioner, og på opfordring fra lokale unge indrettes der nu et hiphop-, breakdance- og grafithjørne. Lyd- og lysudstyr hertil er også med i containeren, som er undervejs til Burkina Faso. 

Samarbejde

Nogle vil kalde Claus Reiches aktiviteter i Afrika for u-landsbistand.

- Jeg kalder det for gensidig udvikling og kulturelt og socialt samarbejde, siger han, som endnu en gang er rejst til det afrikanske land for at modtage en 40 fods container med skoleborde, stole og tavler, som kan genbruges i Afrika.

Dette projekt kører via Genbrug til Syd - GTS,  som er finansieret af Danida. Fra en samarbejdspartner i Næstved har han tidligere fået cykler og computere, som blev sendt til Afrika.

- Skolebørnene har stor glæde af cyklerne, fordi de lettere kan komme til skolen, som kan ligge op til 10 kilometer væk. Lærerne er til gengæld glade for computerne, som de kan bruge både til forberedelse og i selve undervisningen, fortæller han.

Flere gange har han modtaget ting, som stort set ikke var brugt, blandt andet fem splinternye computerborde, som aldrig var blevet pakket ud.

- Det er fedt at kunne bringe så gode ting til et af verdens fattigste lande, hvor der virkelig er brug for alt, men hvor meget af det, de får andre steder fra enten er i dårlig stand, forældet eller udkonkurrerer lokalt fremstillede varer. Vi er meget opmærksomme på, at det ikke sker i forbindelse med vores forsendelser. Og det vil under alle omstændigheder være svært, fordi vi arbejder i områder med ekstrem fattigdom, hvor der ikke er penge til at købe det, der mangler, siger han.

Bronzefigurer i Røgen

Ifølge Claus Reiche er det tit tilfældigheder, der har bragt ham i kontakt med centerlederne og andre lokale folk.

- Det er ildsjæle, der virkelig brænder for at arbejde med børn og unge og satser sig selv på at realisere det. Det er sjovt at være sparringspartner for dem, og jeg prøver at hjælpe dem i mål i stedet for selv at komme med forslag til, hvad de skal bruge deres energi på, siger han.

Efter at Claus Reiche er blevet pensionist, bruger han endnu mere tid på projekter i Afrika og arrangerer workshops og udstillinger med afrikanske kunstnere.

Det var også Claus Reiche, som stod bag projektet, hvor Røgen-borgerne i sommeren 2016 forvandlede kobber fra gamle vandhaner og dørhåndtag til små figurer. 

Ideen til bronzestøberiet fik Claus Reiche, da han i Burkina Faso så, hvordan man med udgangspunkt i en tusindårig simpel, men raffineret metode kunne støbe bronzefigurer.

Han fik bronzestøberen Yacouba Touré til Røgen, som over et bål støbte Røgen-borgernes figurer, og de er nu en del af kunstværket Ikaros i Præstegårdskoven i Røgen.

Han udstiller også på den afrikanske udstilling i InSide, som kan ses til 17. februar i kulturhusets åbningstid.

Et pust fra Afrika i InSide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce