Favrskov Byråds grand old lady takker af

Anne Neergaard har flere gange overvejet, om Socialdemokratiet fortsat var noget for hende. -Den udvikling, der er sket i Socialdemokratiet, altså at det er blevet mere borgerligt, har kastet mig ud i nogle svære overvejelser om, hvorvidt jeg skulle blive. Jeg er blevet indenfor murerne, fordi jeg synes, der fortsat er en god kamp at kæmpe, men det har ikke været noget let valg, siger hun.

Favrskov Byråds grand old lady takker af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlem Anne Neergaard overlader nu sin plads i byrådssalen til nye kræfter efter mere end tre årtier med kommunalpolitik. Hun kommer til at savne diskussionerne, men glæder sig også til nu at få mere tid til en række andre projekter.

Favrskov: Otte valgperioder. 32 år. 384 måneder. 11.688 dage. Så længe har socialdemokraten Anne Neergaard haft sin gang i kommunalpolitik, først som byrådsmedlem i Hvorslev Kommune og siden som byrådsmedlem i Favrskov. Men nu er det så godt som slut.

Den 69-årige lokalpolitiker deltog tidligere på måneden i sit uigenkaldeligt sidste byrådsmøde, og når klokken slår 12 nytårsaften, er hun officielt helt ude af kommunalbestyrelsen.

Anne Neergaards politiske afgang sker frivilligt, og selv om hun efterhånden har svært ved at genkalde sig en hverdag uden byråds-, gruppe- og udvalgsmøder, har hun det godt med, at hendes tid i byrådet snart er rindet ud.

- Det er selvfølgelig en lidt mærkelig følelse, men jeg har det godt nok med, at det er ved at være slut. Jeg kommer til at savne diskussionerne og hele tiden at blive udfordret på nye områder. Jeg har ikke fået lov til at falde i søvn intellektuelt, men der er også mange ting, jeg har forsømt. Jeg har trukket meget på min familie, og der er så meget andet, jeg også gerne vil til at bruge min tid på, siger hun.

-Du er jo kommunist!

At Anne Neergaard skulle ende med at engagere sig politisk, lå lidt i kortene. At hendes politiske kampe skulle kæmpes på venstrefløjen, var der formentlig knap så mange, der havde gættet.

Anne Neergaard er nemlig ud af den gamle, adelige slægt Bruun de Neergaard, og hendes far, dommerfuldmægtig Erik Bruun de Neergaard, sad i Folketinget for Det Konservative Folkeparti ad to omgange i 1950'erne.

Barndomshjemmet var derfor altid præget af politiske diskussioner, men et skoleophold i USA midt under Vietnamkrigen sendte dog den på det tidspunkt 17-årige Anne Neergaard i en helt anden, politisk retning end den, hun var vant til hjemmefra.

- Jeg kan huske, at jeg fortalte mine amerikanske klassekammerater om, hvordan vi havde i det i Danmark med fri sygehusbehandling, fri skole osv., hvortil de hurtigt råbte: Du er jo kommunist!, fortæller Anne Neergaard grinende og tilføjer:

- Så sagde jeg, nej dét er jeg i hvert fald ikke, men så fandt jeg jo stille og roligt ud af, at de danske goder, jeg tog som en selvfølge, overhovedet ikke er givet, når man tager ud i verden. Og så blev jeg faktisk venstresocialist til at starte med. Det sjove er, at min far var meget stolt af mig alligevel, siger hun.

Da hun vendte hjem fra USA, mødte hun den psykologistuderende Thorkild, som hun har dannet par med lige siden. Hun fik efterfølgende en praktikplads som ergoterapeut i Randers, og sammen flyttede parret i 1970'erne til et landsted for enden af en mark ved Thorsø, hvor de endte med at stifte familie og også bor den dag i dag.

Påduttet teknik og miljø

Miljø og klima har altid stået højt på Anne Neergaards politiske prioriteringsliste, men at det lige var det grønne område, hun skulle ende med at kæmpe for i byrådssalen, lå ikke lige til højrebenet, for egentlig var det det sociale, der fik hende til at gå ind i politik til at starte med.

Da parrets børn nåede skolealderen, erfarede Anne Neergaard nemlig, at der ikke var nogle pasningsmuligheder udenfor skoletiden i Thorsø, og det var dét, der endte med at få hende til at engagere sig politisk.

- Jeg lavede en undersøgelse blandt forældrene i området, og den viste, at der var mange, der ikke havde pasningsmuligheder, og så gik vi videre til kommunen og endte faktisk med at få en skolefritidsordning. Og så var jeg ligesom i gang, fortæller hun.

Anne Neergaard meldte sig ind i Socialdemokratiet i Hvorslev, der på det tidspunkt var det mest venstreorienterede parti i kommunen, og stillede efterfølgende op til kommunalvalget. I 1986 kunne hun som 37-årig for første gang indtage en plads i byrådssalen.

- Da jeg blev valgt ind i byrådet i Hvorslev, ville jeg gerne have en plads i socialudvalget. Problemet var bare, at der sad en mangeårig socialdemokrat i forvejen. Han ville gerne blive siddende, og så sagde han: Ved du hvad, tag du teknik- og miljøudvalget, det bliver du såmænd glad for. Så det gjorde jeg, og jeg er stort set blevet hængende lige siden, siger hun.

En stor forandring

Anne Neergaard har brugt de seneste mange år af sin lokalpolitiske karriere på at kæmpe for kommunens grundvand. Noget, der i allerhøjeste grad kom til udtryk på det seneste byrådsmøde, hvor hun sammen med Enhedslistens repræsentant, Peder Meyhoff, stemte imod den nye kommuneplan, fordi hun ikke kunne stå indenfor de nye planer om at byudvikle ovenpå grundvandsområder.

Når Anne Neergaard ser tilbage på sine 32 år i byrådet, er der meget, der har forandret sig, synes hun. Som et led i sine forberedelser til netop den nye kommuneplan havde hun og resten af byrådets medlemmer 2000 sider, de skulle nå at læse forud for mødet, og netop dét er et godt eksempel på, hvordan lokalpolitikerhvervet har forandret sig.

- I gamle dage fik vi forelagt sagerne. Der var ikke ret meget baggrundsmateriale, så det var i højere grad op til os selv, politikerne, at stille de frække spørgsmål. Man skulle selv være mere opsøgende i forhold til at sætte sig ind i tingene. I dag er det omvendt. Nu får man så afsindigt meget materiale forud for møderne, at man, selv om man er dygtig til at sætte sig ind i ting, ikke har en jordisk chance for at nå hele vejen rundt, siger hun.

- Tidligere var det mere ens egen viden og sunde fornuft, der var afgørende i byrådssalen. I dag har vi et stærkt embedsværk, der forbereder en masse materiale om sagerne til os. Jeg siger ikke, at det var bedre dengang, men konstaterer bare, at det var væsentligt anderledes, siger Anne Neergaard.

Nye projekter i ærmet

Nu er det så slut med politik for Anne Neergaards vedkommende. Og så alligevel ikke helt.

- Jeg slipper ikke det politiske helt, jeg vælger bare nogle særlige områder, som jeg brænder ekstra meget for. Jeg er for anden gang i færd med at planlægge to klimauger op til påsken gennem mit virke i Danmarks Naturfredningsforening, og jeg fortsætter også i Favrskov Spildevand, hvor jeg er forbrugervalgt, fortæller hun.

Anne Neergaard og hendes mand er desuden ved at lave et bed and breakfast på deres landsted, og så har de tre børn og ikke mindst en masse børnebørn, der skal ses noget mere.

- Men det er også for Thorkilds skyld, at jeg holder. Han har længe sagt, at NU skulle vi altså også have tid til at køre en lang tur og til at gøre noget af alt det, vi ikke har kunnet før, siger Anne Neergaard.

- Jeg holder også meget af arkæologi og historie og ville gerne beskæftige mig med det på en eller anden måde, og jeg kunne også godt tænke mig at arbejde med turisme. Jeg kommer i hvert fald ikke til at kede mig, siger hun.

Favrskov Byråds grand old lady takker af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce