Favrskov melder sig under fællesrådets faner

Landsbyrådet i Favrskov Kommune har besluttet, at Favrskov skal være en del af Landdistrikternes Fællesråd. Dermed bliver den kronjyske kommune det 52. kommunale medlem i organisationen. Privatfoto

Favrskov melder sig under fællesrådets faner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Favrskov Kommune har netop meldt sig ind i Landdistrikternes Fællesråd. Dermed er både Mariagerfjord, Norddjurs, Favrskov og Randers kommuner nu en del af fællesskabet.

Favrskov: Landdistrikternes Fællesråd har nu fået så stor opbakning fra de danske landkommuner, at organisationen nu repræsenterer 52 af landets 98 kommuner. Det seneste medlem, der har meldt sig under fællesrådets faner, er Favrskov Kommune i Kronjylland.

Indmeldelsen er sket på opfordring af Landsbyrådet i Favrskov Kommune, som ser store muligheder i et samarbejde om udviklingen af landdistrikterne på tværs af kommunegrænser. Det fortæller landsbyrådets formand Hanne Smedegaard (V), der også er en del af byrådet i Favrskov Kommune.

- Landdistrikternes Fællesråd har efterhånden opnået et godt fodfæste i forhold til det politiske system og forskellige beslutningstagere. Derfor er det oplagt, at vi også er med i fællesskabet. Jo flere vi er, desto stærkere står vi, siger hun om baggrunden for beslutningen om at være med i fællesskabet.

Især den praktiske del af landsbyudviklingsarbejdet har jeg manglet i nogle år. Et sted, hvor vi kan samle vores erfaringer på tværs af kommuner og efterfølgende skabe udvikling i fællesskab.
Hanne Smedegaard, formand
Hanne Smedegaaard (V) fra Landsbyrådet i Favrskov Kommune glæder sig til at få et praktisk udbytte af samarbejdet i Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Norddjurs Kommune
Hanne Smedegaaard (V) fra Landsbyrådet i Favrskov Kommune glæder sig til at få et praktisk udbytte af samarbejdet i Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Norddjurs Kommune

To ben at gå på

Når man kigger rundt i landet, eksisterer der et hav af interessenter og fora, som alle omhandler landdistriktsudvikling. Center for Landdistriktsudvikling, DGI, Realdania, LAG'erne (Lokale Aktionsgrupper) og Landsforeningen af Landsbyer - blot for at nævne nogle.

Alligevel skiller Landdistrikternes Fællesråd sig ifølge Hanne Smedegaard ud fra mængden. Årsagen er, at organisationen har et ben at gå på, som ingen af de øvrige tilbyder. - Landdistrikternes Fællesråd har det, der skal til for, at vi både har indflydelse og muligheden for at få indsigt. Det har allerede slået fast, at det har evnen til at nå ind til det politiske forum på Christiansborg, men rådet slår også på, at det er praktisk ekspert i at samle, dele og kommunikere viden og erfaring. Især den praktiske del af landsbyudviklingsarbejdet har jeg manglet i nogle år. Et sted, hvor vi kan samle vores erfaringer på tværs af kommuner og efterfølgende skabe udvikling i fællesskab, siger hun.

Tegn på en trend

Den kommunale opbakning til Landdistrikternes Fællesråd har da også fået et markant boost på forholdsvis kort tid.

Alene i løbet af det seneste år er tre andre kronjyske kommuner således blevet en del af paraplyorganisationen: Først var det Randers Kommune, der i januar 2017 gik med i samarbejdet. I oktober 2017 kom turen til Norddjurs Kommune. Og så sent som i sidste måned sprang Mariagerfjord Kommune med på vognen.

Men Landdistrikternes Fællesråds popularitet blandt flere af de nærliggende kommuner har som udgangspunkt ikke haft nogen betydning for Favrskov Kommunes indmeldelse i fællesskabet. Det har udelukkende udsigten til at lære af og videndele med landkommuner, der har problemstillinger, der minder om dem, man har i Favrskov.

- Der er nogle, der siger, at vi i Favrskov ligger lukrativt lige i slipstrømmen af Aarhus. Og ja, det gør vi. Men halvdelen af vores borgere bor faktisk uden for vores fire hovedbyer, og der er ingen af vores hovedbyer, der har mere end 10.000 indbyggere. Derfor har vi nøjagtig de samme udfordringer, som man har i Norddjurs eller i Vestjylland, når det eksempelvis gælder kollektiv transport og generel synlighed, siger Hanne Smedegaard.

En lav pris for meget

Det koster som udgangspunkt 6000 kroner om året for en kommune at være medlem af Landdistrikternes Fællesråd. Hertil kommer et ekstragebyr på 0,08 kroner pr. indbygger i kommunen.

I Favrskov er der rundt regnet 47.000 indbyggere, hvilket betyder, at kommunens samlede kontingent løber op i cirka 9760 kroner om året. Og de penge er givet godt ud, mener Hanne Smedegaard.

- 10.000 kroner er jo ikke mere, end hvad man giver for at være med i et netværk, når man som medarbejder er ansat i en større virksomhed. For de penge får vi til indflydelse på landdistriktspolitikken, hvad end der er planlov, udligningsordninger eller placering af arbejdspladser på programmet, siger formanden for Landsbyrådet i Favrskov Kommune.

Favrskov melder sig under fællesrådets faner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce