Lokalt klimaprojekt får millionindsprøjtning

Favrskov Kommune har fået tilsagn om støtte til et klimaprojekt i Kollerup Enge ved Hadsten. Det indebærer blandt andet et dige og nye stier. Kort: Favrskov Kommune

Lokalt klimaprojekt får millionindsprøjtning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljø- og fødevareministeriet bevilliger 10 millioner kroner til seks nye klimaprojekter - heriblandt et i Favrskov Kommune.

Hadsten: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har bevilliget 10 millioner kroner til seks nye klimaprojekter - blandt disse et projekt ved Hadsten. Resultatet bliver nye vådområder, der klimasikrer og forbedrer vandmiljøet samt tilbyder bynært friluftliv i ny natur, lyder det fra ministeriet i en pressemeddelelse.

Ansøgerne bag de nye bynære vådområder har netop modtaget tilsagn om støtte fra puljen til såkaldte synergiprojekter, og ud over indsatsen i Favrskov er pengene gået til projekter i Thisted, Aarhus, Assens, Lemvig og Næstved.

De nye vådområder kommer årligt til at fjerne cirka 10 tons kvælstof, som ellers havde bidraget til algevækst og iltsvind ved kysterne. Hertil kommer, at områderne klimasikrer byerne mod oversvømmelser og tilbyder ny bynær natur med rekreative muligheder.

- Det er mange gode grunde til at lave klimavådområder. For en rimelig merpris får man udover kvælstoffjernelse også klimasikring, der vil have stor værdi for friluftslivet oven i hatten, og det giver stor lokal opbakning til projekterne, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

I første ansøgningsrunde blev der givet støtte til ni synergiprojekter for 24 millioner kroner. I efteråret 2017 afsatte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen 10 millioner kroner til en ny ansøgningsrunde. Det er i alt seks ansøgninger fra denne runde, der nu får tilsagn om støtte.

De øvrige projekter
Ud over projektet ved Kollerup Enge har fem andre projekter modtaget tilsagn om støtten fra miljøvare- og fødevareministeriet. De er:Vandet i Malling/Aarhus Kommune Projektet håndterer store mængder regnvand i Malling udenfor Aarhus. Samtidig fjerner det kvælstof og skaber et naturområde, bl.a. ved genåbning af vandløbet Fiskbæk.

Tingstrup Sø/Thisted Kommune Projektet ligger i en af byens grønne kiler mellem boligområder. Thisted sikres mod oversvømmelser fra baglandet samtidig med, at der skabes et nyt rekreativt område. Der etableres en sø, ny dæmning og flere stier, bænke, bålhytte og træbro på tværs af ådalen.

Tommerup/Assens Kommune Et afløb vil blive genåbnet, og der vil blive etableret regnvandsbassiner, der sikrer kvælstoftilbageholdelse, skaber en mere bynær natur med øget biodiversitet og friluftsmuligheder.

Rønnebækken/Næstved Kommune Projektet omkring Rønnebækken skaber et bynært område med skov, lysninger, søer og vandløb og et rigt udbud af frilufts- og naturoplevelser i et tidligere landbrugsområde. Der etableres to søer, som skal lagre og forsinke vand fra eksisterende drænsystemer, ligesom rørlagte vandløb i området bliver genåbnet og genslynget.

Ballevad/Lemvig Kommune Ballevad Grøft er en snæver ådal, hvor man vil øge udnyttelse til at tilbagehold vand og næringsstoffer gennem multifunktionelle vådområder samtidig med, at der etableres et bynært naturområde.

Nyt dige til Kollerup Enge

I Favrskov er det et klimaprojekt i Kollerup Enge ved Hadsten, man nu har fået penge til. Kollerup Enge ligger som en kile igennem det sydøstlige Hadsten, og der er tidligere givet støtte til et vådområdeprojekt med henblik på at fjerne kvælstof i oplandet til Randers Fjord.

Med projektet ønsker man nu at etablere et dige, der kan hjælpe mod oversvømmelser i byen. Diget giver samtidig mulighed for at etablere et bynært stisystem, ligesom der vil blive etableret en hævet træsti og gangbro gennem området.

- Det er rigtigt spændende, og vi er meget glade for, at vi nu har fået de her penge til at gøre projektet endnu bedre. Området ligger meget bynært og bliver brugt meget af borgere til at gå ture. I forbindelse med et igangværende vådområdeprojekt, hvor vi alligevel skulle lave et mindre dige, kom vi til at tænke på, om man kunne kombinere det på en eller anden måde. I den forbindelse fandt vi ud af, at vi kunne hæve diget og på den måde parkere en hel del vand, og det er blandt andet det, vi nu har fået penge til, fortæller Andrea Høj, biolog ved Favrskov Kommune.

De første forundersøgelser til projektet påbegyndes i foråret 2018, og det forventes, at arbejdet er færdigt i efteråret 2019.

Lokalt klimaprojekt får millionindsprøjtning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce