Nyt vandsamarbejde skal sikre rent drikkevand til alle


Nyt vandsamarbejde skal sikre rent drikkevand til alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Takststigning kan betyde en merudgift på omkring 350 kroner om året for en familie med to voksne og tre børn.

Favrskov: Vandværker i Favrskov går sammen om at sikre rent drikkevand i hele kommunen igennem et nyt vandsamarbejde. Med samarbejdet følger en stigning i grundvandstaksten, som skal gå til at sikre rent drikkevand til alle i fremtiden.

Favrskov Byråd har tidligere besluttet, at alle 48 vandværker i Favrskov skal gå sammen i et vandsamarbejde. Samarbejdet skal via en ny takst sikre, at både små og store vandværker har råd til at beskytte grundvandet i hele Favrskov Kommune.

- Byrådet har vurderet, at et vandsamarbejde for alle vandværker er den mest effektive måde at beskytte drikkevandet i Favrskov. Det er nu op til vandværkerne at lave fælles vedtægter, bestemme hvordan vandsamarbejdet skal arbejde, og hvordan taksten skal opkræves hos forbrugeren, siger Anders G. Christensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Fakta om Vandsamarbejdet
Vandsamarbejdet bliver stiftet som en forening, og den stiftende generalforsamling forventes afholdt i maj 2019.Vandværker, der ikke frivilligt træder ind i vandsamarbejdet, får påbud fra Favrskov Kommune om at deltage.

- Flere oplysninger om grundvandstaksten og Vandsamarbejdet kan du få hos Vandrådet eller dit vandværk, lyder det fra Favrskov Kommune.

Indsatser for op mod 50 millioner kroner

Vandsamarbejdets fælles beskyttelse af grundvandet skal understøtte den struktur af vandværker, som eksisterer i dag, hvor grundvandet pumpes op og leveres lokalt af 48 vandværker.

Favrskov Kommune har vurderet, at der er behov for at gennemføre indsatser for op mod 50 millioner kroner. Indtægterne fra den nye takst skal blandt andet gå til erstatninger til lodsejere af marker, hvor der fremover skal dyrkes uden brug af pesticider og/eller med mindre gødning. Favrskov Kommune forventer, at indsatserne er gennemført på 10-15 år.

- Vandrådet mener, at det vil være det bedste for vandværkerne at indgå i et samarbejde, så de ikke står alene med at grundvandsbeskytte deres boringer. Men at grundvandsbeskyttelsen bliver varetaget af Vandsamarbejdet, som alle betaler solidarisk til, siger Ole Leegård, formand for Vandrådet, der er sammenslutningen af vandværker i Favrskov Kommune.

Vandrådet har beregnet, at taksten til beskyttelse af grundvandet bliver to kroner pr. kubikmeter vand inklusiv moms, hvilket svarer til omkring 350 kroner om året for en familie med to voksne og tre børn.

Nyt vandsamarbejde skal sikre rent drikkevand til alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce