Psykisk syg kvinde dræbte sin far: Her er anklagerens påstand

Der er afsat tre hele retsdage til sagen mod den 45-årige kvinde, som sidste år satte ild på sin fars hus i Houlbjerg og derved dræbte ham. Sagen forventes dermed afsluttet i løbet af januar. Arkivfoto: Lars Rasborg

Psykisk syg kvinde dræbte sin far: Her er anklagerens påstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anklagemyndigheden går efter den mest indgribende foranstaltningsdom, når der tages hul på nævningesagen mod den psykisk syg kvinde, som sidste år satte ild på sin 76-årige fars hus i Houlbjerg og dermed forårsagede hans død.

Randers/Houlbjerg: Retten i Randers tager i morgen hul på retssagen mod en 45-årig kvinde fra Hammel, som natten til påskelørdag sidste år satte ild på sin 76-årige fars hus på Hammelvej i Houlbjerg og dermed forårsagede hans død.

Retssagen bliver en såkaldt nævningesag, hvor seks nævninge i samarbejde tre juridiske dommere skal vurdere, hvilken dom den 45-årige, psykisk syge kvinde skal have. Det sker, fordi anklagemyndigheden med anklager Rosa Pape fra Østjyllands Politi i spidsen går efter en foranstaltningsdom med anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

- Der er lavet en mentalundersøgelse af den tiltalte, ligesom retslægerådet i forlængelse af mentalundersøgelsen er kommet med sin vurdering af sagen. Begge instanser har anbefalet en anbringelsesdom, og den tiltræder vi på baggrund af den alvorlige karakter, som sagen har, forklarer Rosa Pape til Randers Amtsavis.

I almindelighed fastsættes der ikke nogen længstetid for foranstaltningen i sager om drab og alvorlig personbeskadigelse. Men det er jo retten, der afgør, om de vil følge vores påstand.
Rosa Pape, anklager
Kort om dødsbranden
Politisagen mod den 45-årige kvinde startede få dage efter, at Østjyllands Politi og det lokale beredskab tidligt om morgenen påskelørdag 2018 rykkede ud til en voldsom villabrand i Houlbjerg. I huset boede en 76-årig mand, som mistede livet i forbindelse med branden.I første omgang behandlede myndighederne sagen som en brandulykke. Men nogle dage efter selve branden indrømmede mandens ene datter under en afhøring, at det var hende, der havde sat ild til huset. Indrømmelsen betød, at sagen udviklede sig til en sand familietragedie for den 76-åriges øvrige otte børn - seks brødre og to søstre.

Den 45-årige kvinde har siddet i surrogat på psykiatrisk afdeling siden 5. april sidste år, hvor hun blev varetægtsfængslet.

Anbringelse uden bagkant

Allerede i forbindelse med sit grundlovsforhør i april sidste år, erkendte den nu 45-årige datter sig skyldig i både brandstiftelse og manddrab. Desuden fremgår det af den kommende retssags anklageskrift, at det er anklagemyndighedens opfattelse, at hun satte ild på sin fars hus med det konkrete formål at dræbe ham.

Derfor har Rosa Pape ikke bare nedlagt påstand om en anbringelsesdom på psykiatrisk afdeling. Hun har også nedlagt påstand om, at der ikke fastsættes en tidsbestemt bagkant for foranstaltningen.

- Det er langt fra første gang i retshistorien, at man nedlægger påstand om anbringelse i en sag af den her karakter. Og i almindelighed fastsættes der ikke nogen længstetid for foranstaltningen i sager om drab og alvorlig personbeskadigelse. Men det er jo retten, der afgør, om de vil følge vores påstand, siger Rosa Pape og påpeger, at i og med at den tiltalte kvinde er erklæret psykisk syg, så kan hun ikke idømmes en almindelig fængselsstraf for drabet på sin far.

- Det, der er vigtigt at holde sig for øje, når man har med foranstaltninger over for psykisk syge at gøre, er, at det gennemgribende handler om, hvad der er mest formålstjenstligt i forhold til at forebygge ny og ligeartet kriminalitet, siger Rosa Pape.

Psykisk syg kvinde dræbte sin far: Her er anklagerens påstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce