Analyse: Den forgæves kamp for skattelettelser

Politisk redaktør Elisabet Svane.

Analyse: Den forgæves kamp for skattelettelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Deja-vu.

Det er den fornemmelse, der rammer ved læsning af bogen "Værdikæmperne", som journalisterne Michael Jannerup og Esben Schjørring udgiver på Gyldendal i næste uge. Fornemmelsen af at det, der sker nu, er noget, vi har hørt og set før. Deja-vu.

Bogen handler om værdikrigen i nullerne, om daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens kamp for at gøre Socialdemokrati-Danmark til Venstre-Danmark. Og om en tid der, selv med Irak-krig, Muhammed-krise og kulturkanon, var domineret af især udlændingepolitik. Og skattepolitik.

Hvor Venstre under Fogh i nullerne slog knude på sig selv i skattepolitikken for at bevare magten, slår Venstre i dag knude på sig selv i udlændingepolitikken.

I 2001 var det Konservative, med Bendt Bendtsen og Brian Mikkelsen i front, der kæmpede for lavere skatter, mens Venstre, i skikkelse af Anders Fogh Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen, havde lukket den interne skattedebat ved at indføre skattestop og samtidig besluttet sig til at elske den velfærdsstat, de ellers traditionelt havde bekæmpet. Det var, i Foghs og Hjorts optik, vejen til at berolige de socialdemokratiske vælgerne. Så det blev velfærd først, skattelettelser siden for Venstre. Mens Konservative, som LA i dag, så og ser det stik modsat. K siger det bare ikke så højt mere.

Det gjorde de i 2001, de var oppe i træet, og Brian Mikkelsen proklamerede, at om de så skulle forhandle i "30 dage og nætter", kom der ikke noget regeringsgrundlag uden skattelettelser og en skatteministerpost til K. Betalingen skulle ske i form af bl.a. en dagpengereform.

I 2015 skulle det ultimatum ikke måles på antallet af dage og nætter, men på graden af sejhed i Anders Samuelsens stålsatte øjne. Det endte som bekendt først i en formulering om at sænke marginalskatten med fem procent og siden med LA i regering.

I 2001 endte det i en meget lang formulering fra Claus Hjort, hvor konklusionen var, at man gerne ville have skattelettelser, men først, når der var råd til det, og den offentlige gæld var nedbragt. K nikkede ja, truslerne blev pakket væk, selv om der ikke blev lovet skattelettelser, og de hverken fik skatteministerpost eller dagpengereform.

De fik dog skattelettelser undervejs, både i 2004, 2007 og 2009. Bendt Bendtsen har tidligere fortalt i et interview i avisen Danmark, at han i 2004 satte sin ministerpost på spil.

"Enten får jeg skattelettelser, eller også går jeg", sagde han til Fogh på de indre linjer.

Men truslen forblev på de indre linjer, og Venstre tog æren udadtil.

Selv om Fogh ellers bevidst holdt ønsket om skattelettelser nede i kampen for at føre Venstre ind på midten som det store folkeparti. Prisen for det blev LA, som blev en reel afskalning af Venstre. De startede som protest mod udlændingepolitikken, men endte med at blive skattelettelses-partiet, der tog den kamp, Venstre lod ligge, og K reelt ikke evnede at vinde.

De seneste dage har så vist, at det har LA heller ikke evnet.

Modsat Konservative har de aldrig truet med at gå, men i 2016 truede de med at vælte Venstre-regeringen, og i 2017 truede de med ikke at stemme for den finanslov, de selv havde fremlagt. Og modsat K gjorde de det ikke på de indre linjer, men på de sociale medier. Hvor K evnede at lide i stilhed til gengæld for resultater, som også faldt i stilhed, er det ikke en metode for LA. De er til store ord, også når det gælder løfter, der ikke kan indfries.

Og resultatet endte i denne uge, som mandaterne i Folketinget tilsagde: Skattelettelserne blev pakket ned, og LA er i dag et parti i reel krise efter ellers at have klaret transformationen fra indflydelsesparti til regeringsparti rimeligt pragmatisk. Indtil november sidste år lå LA nogenlunde stabilt i både meningsmålinger og overfor medlemmerne, men finanslovs-farcen har fået dele at baglandet til at melde fra, meningsmålingerne er i frit fald og der tales nu åbent om behov for en ny ledelse.

00'erne blev årtiet, hvor Venstre nedtonede skatten og satte fokus på udlændingepolitikken. Det var Bertel Haarder, (V), der som integrationsminister stod fadder til den, men han mistede, med Jannerups og Schjørrings ord, "vejgrebet" om udlændingedebatten, der i stedet blev tilskrevet DF. Som i parentes bemærket også var dem, der tilbage fra 1990'erne lagde pres på.

I 00'erne blev billedet så, at det var DF, der svingede taktstokken, og efterhånden bredte der sig en konsensus om en stram udlændingepolitik. Der røg flere og flere mandater over på den plade, til gengæld er det ikke længere Venstre, men Socialdemokratiet, der står tættest på DF i udlændingepolitikken.

Hvor Venstre under Fogh i nullerne slog knude på sig selv i skattepolitikken for at bevare magten, slår Venstre i dag knude på sig selv i udlændingepolitikken. I nullerne stod Venstres ledelse last og brast med DF i et værdifællesskab, i dag afviser statsminister Lars Løkke Rasmussen det værdifællesskab. Og har samtidig drejet den økonomiske politik i en mere borgerlig retning.

Han har ladet sig presse af LA, men samtidig mistet DF. Hvor Fogh i nullerne beholdt DF, men samtidig lagde grunden til LA, da hans regeringsperiode endte i et samlet højere skattetryk og flere offentligt ansatte.

Det var Fogh selv, der lagde skattelettelserne i skuffen for at berolige midtervælgerne, mens det var Løkke selv, der tog dem frem igen for at skærpe en mere borgerlig profil.

Resultatet blev det samme. Små skattelettelser under en borgerlig-liberal regering i nullerne. Små skattelettelser under en borgerlig-ultraliberal regering i tierne.

Deja-vu.

Analyse: Den forgæves kamp for skattelettelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.