De fire slags dødshjælp


De fire slags dødshjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvornår er det lovligt at hjælpe en lidende person det sidste stykke? Og hvornår er det ulovligt?

1. Passiv dødhjælp

Hvis lægen tilbageholder en mulig livsforlængende behandling, lindrer smerter samt ophører med at give patienten mad og drikke ved livets afslutning, vil patienten dø. Men når hensigten er at lindre lidelse, er det ikke ulovligt.

2. Palliativ sedering

Er også en passiv dødshjælp, som dog er en grad mere indgribende. Sedering er, at man lægger patienten til at sove med medikamenter, og her skruer man op for bedøvelsen så længe, der er smerter. Også selv om det vil føre til patientens bevidstløshed og død.

3. Lægeassisteret selvmord

At hjælpe en patient med dennes ønske om at begå selvmord ved at forsyne patienten med de påkrævede medikamenter, hvorefter patienten selv vil være i stand til at tage sit liv, er lægeassisteret selvmord. Det er ikke lovligt i Danmark, men hvor grænsen går, er blandt andet det, der er på spil i retssagen mod Svend Lings mandag.

4. Aktiv dødshjælp

Er når en læge giver medicin på patientens udtrykkelige begæring med den hensigt at bringe livet til afslutning. Aktiv dødshjælp er ikke lovligt i Danmark men i flere andre lande som Holland og Belgien.

Kilde: Helle Mathar, lektor på Københavns Professionshøjskole

De fire slags dødshjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce