Hofreporteren over dem alle: Gid prins Henrik får en belønningsmedalje i sin himmel

Bodil Cath har fulgt prins Henrik tæt gennem årene, blandt andet på hans vinslot i Cayx, hvor han i 2002, gav hende de historiske berømte udtalelser om sin utilfredshed med at være ude på et sidespor i den kongelig familie. Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix

Hofreporteren over dem alle: Gid prins Henrik får en belønningsmedalje i sin himmel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som BT-journalist fulgte Bodil Cath kongefamilien gennem tre et halvt årti. Det var hende, han fortalte om sit ubehag ved den kongelige rangorden- en udmelding, der for alvor fik danskerne til at vende deres vrede mod ham.

Hofreporter: Prins Henrik kunne sætte kulør på tilværelsen og ruske op i danskerne, der dengang i 1967, da han blev gift med kronprinsesse Margrethe, slet ikke var klar til et internationalt dannet menneske som ham.

Det mener Bodil Cath, og hun er ingen hvem som helst i denne sammenhæng. Som journalist på dagbladet BT fulgte hun gennem 35 år, til sin pensionering i 2008, kongehuset i tykt og tyndt, herhjemme og i udlandet.

- Han var kongehusets folkelige element. Det var naturligt for ham at gå hen og tale med en morlille hvor som helst. Her havde han en helt anden personlighed end sin kone, majestæten. Det siger jeg ikke for at underkende dronning Margrethe, som jeg har stor respekt for og holder meget af. Han havde bare en mere folkelig tilgang til tingene, hvad hun også selv har givet udtryk for ved flere lejligheder, siger Bodil Cath.

- Han kunne tale med høj såvel som med lav, og han var især dygtig til at skabe en god stemning, også når der på vores mange rejser kunne opstå spændinger mellem os fra pressen og den kongelige familie. Det kunne være, hvis fotograferne ikke syntes, de havde tilpas mange eller gode nok billeder. Så trådte prinsgemalen altid til, glattede ud og lavede noget sjov, så fotograferne fik deres billeder, og alle blev glade.

Folk blev rasende og forstod ikke, hvorfor prins Henrik ikke var taknemmelig over bare at hænge i dronningens skørter. Men han bad blot om lidt ligeværdighed
Bodil Cath, tidl. hofreporter på BT
Bodil Cath har gennem sine mange år som hofreporter på BT været tæt på prins Henrik og den kongelige familie. Arkivfoto: Jørgen Jessen/Scanpix
Bodil Cath har gennem sine mange år som hofreporter på BT været tæt på prins Henrik og den kongelige familie. Arkivfoto: Jørgen Jessen/Scanpix

Han blev tilsidesat

Bodil Cath har gennem sin tætte, professionelle kontakt til kongehuset, fortæller hun, fået et ret præcist billede af prins Henrik som en ægtemand, der støttede og bistod dronningen i sit arbejde.

- Danmark har meget at sige ham tak for. Hvad han ikke har fået her på jord, håber jeg, han får i sin himmel: en belønningsmedalje. Den fortjener han, når man tænker på, hvor meget mobning han har skullet stå model til, især i den kulørne presse, siger Bodil Cath.

- Men jeg skal ikke gøre mig bedre, end jeg er; jeg har selv været en af gribbene. Ved nytårskuren for ambassadørerne i 2002, som kongeparret i fællesskab havde inviteret til og var værter for, havde dronningen brækket kravebenet. I stedet blev det kronprins Frederik og ikke prinsgemalen, der tog imod og holdt talen. Jeg skrev i min reportage, at Frederik var konge for en dag, men det var en helt forkert vinkel at anlægge.

- Jeg burde have vinklet på, at prins Henrik blev tilsidesat, for det havde været naturligt, at han som den ene halvdel af værtsparret havde taget imod gæsterne og holdt talen. Der var ikke noget statsanliggende i kuren, ikke noget storpolitisk - der var kun tale om et høfligt arrangement, hvor man ønskede hinanden godt nytår.

- Prins Henrik kunne sætte kulør på tilværelsen og spredte aktid god stemning, siger Bodil Cath (i grøn kjole): Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix
- Prins Henrik kunne sætte kulør på tilværelsen og spredte aktid god stemning, siger Bodil Cath (i grøn kjole): Arkivfoto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix

Folk blev rasende

Det var præcis den tilsidesættelse, der for alvor vakte prins Henriks harme over som familiefar at blive negligeret og sat ud på et sidespor til offentlig skue.

- Det var det, han blev så hidsig over, siger Bodil Cath.

Og det var præcist den hidsighed, som gjorde Bodil Cath til en historisk person, når det handler om den danske kongefamilie. For det var dét, der fik ham til i et interview i Caix, med netop Bodil Cath, et halvt år senere for første gang offentligt at lufte sin utilfredshed med sin placering i hierarkiet. Et interview, der ved flere lejligheder siden har tændt op under mange danskeres uvilje mod ham.

- Folk blev rasende og forstod ikke, hvorfor prins Henrik ikke var taknemmelig over bare at hænge i dronningens skørter. Men han bad blot om lidt ligeværdighed. Han ønskede at blive behandlet som en ligeværdig person. Det var virkelig noget, der lå ham meget på sinde. Jeg ved ikke helt hvorfor, det stak så dybt, men det har nok noget at gøre med hans franske baggrund, som danskerne heller ikke forstod, siger Bodil Cath.

Først elsket, så kanøflet

Interviewet gjorde ham mere eller mindre til en upopulær person, men allerede på det tidspunkt var han efter Bodil Caths opfattelse dalet i danskernes anseelse.

- Da han kom til Danmark, var han elsket som den fantastiske og flotte franskmand. Men han var også kosmopolit, og det var vi ikke, ikke endnu i hvert fald, vi havde nok i os selv og vores egne skikke. Og da det gik op for folk, at prins Henrik ikke var helt som os, opførte sig på en anden måde og udtrykte holdninger, for eksempel til børneopdragelse, skiftede stemningen. Så skulle han kanøfles.

Kanøflerierne voksede sig større, blev decideret voldsomme med Bodil Caths interview i 2002 og antog orkanstyrke, da han sidste år meddelte, at han ikke ville begraves sammen med dronningen. I den forbindelse har det gjort indtryk på Bodil Cath, at han formåede, efter hendes mening, at bibeholde en aldrig svigtende respekt over for andre, bl.a. pressen.

- Jeg hørte aldrig et ondt ord fra ham i forbindelse med interviewet. Han forsøgte ikke at løbe fra noget, da det brændte på. Tværtimod. Jeg føler, at han til det sidste respekterede mig og mit arbejde, pressens arbejde i det hele taget. Det kom bl.a. til udtryk, da jeg stoppede som journalist. Da sendte han et et officielt kronedekoreret billede af sig selv - sådan et ambassadører og statsoverhoveder får - med hilsen, hvor han kaldte mig en ærlig hofreporter. Jeg blev beæret og følte det som et ridderslag. Og her til jul, efter han var blevet syg, huskede han mig stadig og sendte mig et julekort. Det gjorde mig varm om hjertet, siger Bodil Cath.

Hofreporteren over dem alle: Gid prins Henrik får en belønningsmedalje i sin himmel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce