Naturen? Giiisp, nej! Den er forbudt for børn

Sikkerheden har taget overhånd i opdragelsen på bekostning af friheden lyder kritikken af den nuværende forældregeneration, der har så svært ved at slippe børnene alene ud i naturen. Arkivfoto: Claus Bjørn larsen/Ritzau Scanpix

Naturen? Giiisp, nej! Den er forbudt for børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturen er ikke forbeholdt børn, mener mange forældre. De vil ikke lade deres egne naturoplevelser fra barndommen gå i arv, viser ny undersøgelse. Røveri af eventyroplevelser, mener forskere.

Undersøgelse: For mange forældre gør sig for store bekymringer og pakker deres børn ind i vat.

Sådan lyder reaktionen fra forskere efter en stor undersøgelse af børns færden i naturen, skoven for eksempel, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Undersøgelsen, der omfatter forældre til 5-12 årige børn, viser, at næsten en tredjedel af alle børn, 29 procent, aldrig får lov til at færdes i naturen, uden at de er under opsyn af voksne.

Naturoplevelser synes således at være noget, forældre af i dag ikke mener skal gå i arv. Undersøgelsen viser nemlig også, at de selv, forældrene, som børn gjorde rigeligt brug af naturen. Kun seks procent af dem måtte ikke færdes alene i naturen under deres barndom.

Og dengang var det ikke nogen sjælden fornøjelse at begive sig ud på egen hånd. Næsten halvdelen af forældrene var alene på opdagelse i naturen flere gange om ugen, viser undersøgelsen.

I dag ser de noget anderledes på den sag: Hver femte mener, at det er for farligt at lade børn være alene i naturen, og hver tredje er bange for, at børnene farer vild.

Det er en voksenopgave at introducere børn til naturens glæder og muligheder. Vi har aldrig haft bedre mulighed for at give børnene mere frihed. De kan jo bare ringe hjem, hvis de bliver væk.
Ditte Winther-Lindqvist, Danmarks Pædagogiske Universitet

Lammede af angst

Den udvikling vækker undren hos eksperter.

- Hvad er der farligt ved at fare vild? Har man hørt om nogen, der aldrig fandt hjem? Det er jo at frarøve børn et eventyr ikke at give dem lejlighed til at forsvinde ind i en skov, i en leg, i en tidslomme af fantasi og opdagelse, siger Ditte Winther-Lindqvist i en artikel på naturfredningsforeningens hjemmseside.

Hun forsker i leg og udviklingspsykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet i Aarhus og vender sig mod den forsigtighedskultur, der tilsyneladende har fået et godt tag i forældregenerationen:

- Man kan sige, at sikkerheden har fået taget overhånd i opdragelsen på bekostning af friheden. Det er vigtigt, vi viser børn større tillid og giver dem mere frihed til at være på egen hånd.

Ifølge Ditte Winther-Lindqvist er udfordringer et uhyre vigtigt element i hverdagen, hvis børn skal vokse op og kunne gebærde sig i fremmede situationer og udfordringer.

- De børn, der hele tiden er blevet pakket ind i forsigtighed, risikerer at blive tvivlrådige og lammede af angst, hver gang de står over for en situation, de ikke lige ved, hvordan de skal gebærde sig i. Og det er et alvorligt problem, siger hun.

Fysisk og mental uvikling

Søren Laibach Smidt Københavns Professionshøjskole forsker i leg og børnetrivsel. Han er enig med sin aarhusianske kollega og kalder udviklingen problematisk, fordi det er hæmmende for et barns leg, når voksne hele tiden forstyrrer unødigt.

- Voksne forebygger og sætter regler op, fordi de er bange for, hvad der kan ske. Men så mister børn muligheden for at udfordre sig selv og udforske naturen. De får ikke lov at udvikle et forhold til naturen på egne præmisser, siger han i den samme artikel.

Leg i naturen er mere varieret og kreativ end leg på en legeplads og dermed mere udviklende fysisk såvel som mentalt, og det er en voksenopgave at give børnene den mulighed, mener de to forskere.

- Hvis man fra lille har haft mulighed for at bruge naturen som legeplads, så er det jo et slaraffenland for udfoldelse, bevægelse, udfordring og bare nydelsesfuld væren. Det er en voksenopgave at introducere børn til naturens glæder og muligheder. Vi har aldrig haft bedre mulighed for at give børnene mere frihed. De kan jo bare ringe hjem, hvis de bliver væk, siger Ditte Winther-Lindqvist.

Naturen? Giiisp, nej! Den er forbudt for børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce