Rasmus Jarlov: Jeg får skyld for at regne jyder for ubegavede

Rasmus Jarlov er ikke født med slips på - han voksede op i et rødt miljø, og i dag er hans mor aktiv i Alternativet. Foto: Ida Marie Odgaard

Rasmus Jarlov: Jeg får skyld for at regne jyder for ubegavede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens nyeste minister er en introvert mand, som konstant ender i centrum. Rasmus Jarlov vil nemlig hellere hoppe ned til hajerne, end han vil bøje af for at være med i det gode selskab.

Politik: Rasmus Jarlov har taget slips på i dag. Det klæder ham, og det sidder naturligt om halsen på ham. Man kan nemt komme til at tænke, at han må være født med det.

Han er koncentrationen af moderne borgerlighed. Kom ind i politik på ryggen af organiserede protester mod ungdomshus i København. Har startet egen virksomhed - turistvirksomheden Hamlet Tours. Ivrig forsvarer af globale deleøkonomi-tech-selskabers ret til at albue sig ind i den gamle, etablerede økonomi - Uber, Airbnb, GoMore osv. Cand.merc og tidligere reserveofficer i Flyvevåbnet. Konservativ til benet.

Og nu det allerfriskeste ansigt i regeringen som erhvervs- og vækstminister og medlem af det centrale regeringsorgan Ø-udvalget.

Det er ikke mere underligt, at han har slips på, end at han har sko på. Men han har det blot på, fordi lige efter interviewet med avisen Danmark skal han direkte i Nationalbanken, hvor han skal holde tale for blandt andre dronningen.

Han er nemlig langt fra født med slips om halsen.

Rasmus Jarlov
41 år. Nyudnævnt erhvervs- og vækstminister.Født i Aarhus, vokset op i Albertslund, på Østerbro i København og i Klampenborg. Har boet i et rækkehus i almennyttigt boligbyggeri i Københavns nordvestkvarter i 22 år.

Uddannet cand.merc fra Handelshøjskolen i København.

Startede i 2012 turistvirksomheden Hamlet Tours.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2010-2015.

Medlem af Folketinget 2010-2011 og fra 2015.

Dyb, rød baggrund

Rasmus Jarlovs koncentrerede borgerlighed er blomstret frem på en dyb, rød baggrund.

Hans far - der døde for få år siden - var lokalformand for SF i Aarhus. Hans mor var også SF'er i mange år - nu er hun aktiv i Alternativet. For Jarlov er de eksemplet på, at borgerlighed kan stikke dybere end daglige, politiske holdninger og partimedlemskaber.

- Jeg tror, mine forældre opdrog mig med borgerlige værdier uden egentlig at være klar over det. Om jeg klarede mig godt i skolen, var mit eget ansvar. Jeg skulle tage mig af mine egne ting. Det er jo en af de skillelinjer, der går mellem højre- og venstreorienterede - i hvor høj grad betragter man folks skæbne som noget, de har i deres egne hænder, eller i hvor høj grad er det samfundets ansvar?

- Og det er helt grundlæggende blevet indpodet i mig af mine SF-forældre og har gjort mig borgerlig. Jeg har været det så længe, jeg kan huske, siger Rasmus Jarlov.

Et år til valget: Hvad skal du nå, Rasmus Jarlov?
1. Reglerne skal være enklere

Der er for mange byrder og regler, som gør livet vanskeligt for virksomheder. Dem vil jeg gerne til livs. Der er brug for mere simplicitet i regler og ordninger, som virksomheder skal forholde sig til.

2. Vi skal tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Dansk erhvervsliv efterspørger i den grad arbejdskraft med bestemte kompetencer, som ofte skal hentes i udlandet. Derfor er det vigtigt at kunne tiltrække den nødvendige udenlandske arbejdskraft. Jeg er meget optaget af at se på mulighederne for lettere at kunne skaffe de relevante, højtkvalificerede, midlertidige medarbejdere til Danmark. Især vil jeg gerne finde flertal for at justere på den såkaldte beløbsgrænse.

3. Små og mellemstore skal have det lettere

Jeg er selv iværksætter, og min erfaring med at drive en mindre virksomhed tager jeg med i Erhvervsministeriet. De driver min ambition om, at livet skal være lettere og mindre bureaukratisk for de små og mellemstore virksomheder.

Meget at lære

Interessen for at lægge skillelinjer og definere fundamentale forskelle på venstre- eller højreorienterede er noget Rasmus Jarlov deler med borgerlige værdikrigere i det andet lille regeringsparti, Liberal Alliance. Partiet, der konsekvent leverer de lavest rangerende ministre i popularitetsmålinger, men som nu kan have en forhåbning om, at Rasmus Jarlov vil lægge sig under dem.

Forventningerne til Rasmus Jarlov er nemlig ikke høje. Hvis man læser, hvad der blev skrevet af kommentarer, analyser og portrætter i dagene umiddelbart efter, Jarlov blev udnævnt, er det blevet etableret som en sandhed, at Rasmus Jarlov nok er god til skarpe, politiske markeringer, men nærmest dårlig til at nå forhandlingsresulater og til at læse sine modstandere og spillet - til det som ofte bliver kaldt "det politiske håndværk".

Og da statsminister Lars Løkke Rasmussen stod på slotspladsen foran Amalienborg og præsenterede sin nye minister, sagde han noget, der er blevet læst ind i netop det billede:

- Han sagde, at du står over for en stejl indlæringskurve. Hvad tror du, han mente med det?

- At der er meget at lære. Det er der også. Der er enormt meget at lære som ny minister - særligt for et område så stort som erhvervsministeriets. Det er jeg glad for. Det er altid en gave at få lov at lære noget nyt.

Stå fast

- Jeg har ikke hørt en statsminister sige det til nogle andre ministre end dig?

- Det var åbenbart, hvad der faldt ham ind. Det er et stort spring få dette ministerium uden at have prøvet at være minister før. Man kunne godt have startet med noget mindre.

- Kan det have noget at gøre med, at nogle mener, at du er bedre til at sige din mening end til at blive enige med andre - at der ikke er mange, der roser dig for dit politiske håndværk?

- Det er altid mest interessant at få ros fra folk, der ved, hvad de taler om. De mennesker har jo aldrig siddet i et forhandlingslokale. Jeg har fået gode resultater i denne periode. Min hovedopgave som konservativ forsvarsordfører var at få et godt forsvarsforlig. Det lykkedes. Vi fik det største løft til det danske forsvar i 30-40 år, siger Rasmus Jarlov.

Forsvarsforliget blev indgået i januar i år. Inden havde der været et forløb med en aftale om indkøb af kampfly, som endte med at Konservative måtte forladet lokalet. Ifølge iagttagere fordi Rasmus Jarlov helt havde fejllæst spillet - han fordybede sig i fakta om forskellige flytyper og behovet for et bestemt antal, mens alle vidste, at det skulle ende med det amerikanske F35 som en investering i Danmarks forhold til USA mere end i en flytype eller et særligt antal. Blandt nogle i konservative rækker bliver det regnet som et lavpunkt i moderne partihistorie.

- Havde du lært noget af forløbet omkring kampflyene, da du senere forhandlede forsvarsaftale?

- Jeg lærte, at vi skulle stå fast på flere penge til forsvaret. Det stod vi fast på under kampflyforhandlingerne, det stod vi fast på, da vi kom i regering, og det stod vi fast på, da vi lavede forsvarsforliget.

Gør som Kaj Munk

- Når folk taler om det politiske spil, hvad er det så egentlig for noget? Er det et spil, man skal kunne?

- Det er noget, der kommer fra mennesker, der ikke er tilstrækkeligt inde i det politiske spil til at kunne vurdere det. Jeg er lige blevet minister, så helt ringe har jeg vel ikke gjort det. Men jeg ser ikke politik som et spil - det er en alvorlig sag, som handler om at gøre de rigtige ting.

- Jeg vil hellere stå for det rigtige og så ikke komme igennem med det, end jeg vil stå for noget tåbeligt og blive sejrherre. Det er der ikke noget glorværdigt over.

Jarlov bliver også beskrevet som en politiker, der hellere vil lukke sig inde på sit kontor og læse på fakta, end han vil sondere terrænet blandt andre politikere. Det er her, trygheden ligger.

- Der er ingen tvivl om, at jeg som person er introvert. Jeg har - tro det eller lad være - ikke noget behov for hele tiden at være i centrum. Men jeg har et stort behov for at stå fast på, hvad jeg synes er rigtigt, som gør, at jeg nogle gange kommer i centrum. Det er ikke målet for mig.

- Det er karakterisk for mig, at jeg gør, som Kaj Munk sagde, at man skal gøre: Jeg spørger ikke om det nytter, men om det er sandt.

Insisterer på fagligheden

Det har måske været introvertheden, Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby tolkede som arrogance, da han bød Jarlov velkommen som minister med salutten om, at han er en "hovski-snovski" type, der ikke hilser på gangene.

Og da Rasmus Jarlov i den forgangne uge sagde til Jyllands-Posten, at han "ikke kan se potentialet for yderligere store udflytninger" om statslige arbejdspladser, fik han også temmelig knubbede ord med fra Dansk Folkeparti.

"Det er den mest tåbelige melding at komme med. Jeg er oprigtigt skuffet, hvis den nye minister mener, at der ikke findes folk uden for København med kompentencer og uddannelsesniveau til at varetage stillingerne," sagde DF's finansordfører Rene Christensen.

- Jeg bad bare om, at der skal være en faglighed i det, når man flytter statslige arbejdspladser ud, siger Rasmus Jarlov.

- Var der ikke faglighed i de to første udflytningsplaner?

- Det vil jeg håbe. Det var ret ukontroversielt, hvad jeg sagde - at udflytninger skal give mening. Det tyder på en rimeligt opkørt debat, at man kan fortolke det sådan, at jeg må regne jyder for ubegavede.

- Regeringen har tidligere argumenteret for udflytningerne med, at det handler om at stoppe en samfundsudvikling, hvor land og by glider fra hinanden. Handler det for dig alene om, at der skal være faglig logik i den enkelte flytning?

- Det er så den diskussion, man må tage - veje de to hensyn op over for hinanden. Begge hensyn er legitime. Vi må lige trække vejret og bringe debatten ned, hvor den hører hjemme og træffe de mest fornuftige beslutninger - både med hensyn til udflytning, udligning, infrastruktur og alle de andre ting, vi kan gøre.

- Jeg er faktisk meget optaget af at gøre noget for landdistrikterne. Der er ikke noget positivt i, at de bliver affolket. Det er enormt dyrt, fordi vi i øjeblikket lukker skoler ude i landdistrikterne samtidig med, at vi skal bygge nye i de store byer. Vi har store trafikproblemer i de store byer, der kun bliver værre. Jeg mener, at det er i alles interesse at stoppe den udvikling.

- Hvad vil du gøre ved det?

- Jeg opfatter intrastruktur som noget af det vigtigste for at få Danmark til at hænge sammen. Derudover er det lokale emner. Lige nu arbejder jeg på at give lov til at bygge flere sommerhuse i nogle af landkommunerne i Jylland og på Fyn. Der er utroligt mange lokale projekter, jeg gerne vil hjælpe med, og det glæder jeg mig utroligt meget til.

Rasmus Jarlov: Jeg får skyld for at regne jyder for ubegavede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce