Venstremand - men ikke så meget at det gør noget

En sammenligning af personlige data gør Henrik Sloth i Mariager Fjord til den mest typiske lokalpolitiker. Han er venstremand, som sin far, men lægger ikke skjul på, at han er præget af den tidligere socialdemokratiske borgmester i Hadsund, Lau Jensen, der var faderens gode ven. I det hele taget går han ikke så meget op i partipolitik, men hælder mere til, at alle mennesker, af forskellig observans, skal kunne finde sig selv i de beslutninger, byrådet træffer. Foto: Lars Rasborg.

Venstremand - men ikke så meget at det gør noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henrik Sloth (V) er, målt på en række forskellige data-parametre, den mest typiske og gennemsnitlige lokalpolitiker i de 38 kommuner, avisen Danmark udkommer i. Han sidder i Mariagerfjord Kommunes byråd, hvor han synes, at de specifikke lokale forhold vejer betydeligt tungere end de ideologiske partikampe.

Lokalpolitiker: Må vi præsentere - arketypen på en lokalpolitiker: Det er en mand på 54 år, valgt for Venstre, han har en mellemlang videregående uddannelse, er lønmodtager og har 13 års byrådserfaring. Avisen Danmark har fundet ham: Han hedder Henrik Sloth og er gruppeformand for Venstre i Mariagerfjord Kommunes byråd.

Arketypen dukker op ved gennemgang af personlige data på 975 nuværende byrådsmedlemmer i de 38 kommuner, der udgør avisen Danmarks dækningsområde. Henrik Sloth matcher det hele. Hans byrådserfaring er dog lidt større: 16 år. Den mellemlange uddannelse passer: Han er læreruddannet. Han er også lønmodtager: uddannelsesvejleder i kommunen.

Han passer også præcist på nogle andre parametre, som kommunalforsker Roger Buch har opstillet i sin nye bog "Den vigtigste politik": Gift, far til børn, der er flyttet hjemmefra, eller gør det inden for en overskuelig fremtid, bedre lønnet end gennemsnitsbefolkningen, kører i egen bil og bor i ejerbolig.

Det vigtigste er, at alle, både politikere og almindelige borgere, kan se sig selv i det, vi beslutter. For mig er konsensus vigtigere end partipolitisk taktik.
Henrik Sloth (V), byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune

Lært op af en socialdemokrat

Han er venstremand, men en stor del af sin inspiration til at gå ind i lokalpolitik, fik han i stor dosis fra en socialdemokrat, tidligere Hadsund-borgmester Lau Jensen.

- Lau, der var min lærer i folkeskolen, var gode venner med min far, en inkarneret venstremand. Lau kom meget i vores hjem, og han og min far var meget uenige og havde mange politiske diskussioner. Det var spændende at vokse op med, og det lærte mig meget om, at det er vigtigt at have holdninger og samtidig have respekt for dem, der mener noget andet end én selv.

Det var i øvrigt også Lau Jensen, der hjemme i sin egen stue viede Henrik Sloth og hans kone. Og Henrik Slots første lærerjob var også på hans skole.

- Lau, denne ærkesocialdemokrat, har i det hele taget altid været en del af mit liv, indtil han døde. Han gjorde stort indtryk på mig og inspirerer mig stadig. Selv om jeg er rundet af en venstrefamilie og selv er venstremand, så stemte jeg faktisk på Lau første gang, jeg gik til valg.

Konsensus frem for taktik

I det hele taget går Henrik Sloth ikke så højt op i partipolitik - han har f. eks. aldrig deltaget i af sit partis landsmøder. Det er heller ikke ideologi, der præger hans byrådsarbejde.

- Det vigtigste er, at alle, politikere og borgere, kan se sig selv i det, vi beslutter. Konsensus er vigtigere end partipolitisk taktik, siger han.

- Jeg tror heller ikke, at partitilknytning er det altafgørende, når folk stemmer i de små lokalsamfund. Da er det personlige relationer og de meget konkrete, lokale forhold i hverdagslivet, der tæller. I min egen gruppe, Venstre, stemmer vi heller ikke altid i samlet flok. Vi er jo en landkommune og lever og bor mange forskellige steder med vidt forskellige interesser og behov.

I et lokalsamfund spiller den personlige troværdighed, mener han, en langt større rolle end noget andet.

- Store armbevægelser gør ikke indtryk. Derfor har jeg ikke en mening om alt og deltager ikke i alle diskussioner i byrådet. Jeg siger kun noget om det, jeg har sat mig ind. Det princip giver jeg simpelt hen ikke køb på. Om så prisen i sidste ende skulle blive, at jeg ikke bliver valgt ind.

Virkelighedens realiteter

De hidtidige 16 år i byrådet har efter Henrik Sloths mening ikke budt på de store omvæltninger i den politiske kultur i byrådet. Til gengæld har der været kæmpe forandringer på det strukturelle plan med den nye kommunalreform for en halv snes år siden.

- Det hele er blevet større og dermed sværere at være helt så lokal i sit arbejde. Vi kan ikke bare sidde og tænke på os selv og vores eget område som dengang, jeg var i lille Hadsunds byråd. Derudover tager Mariagerfjord Kommune sig lidt ejendommelig ud med 60 kilometer i længden og 30 kilometer i bredden. Dér mister man noget nærhed, og jeg må ærligt tilstå, at der er områder i kommunen, jeg intet kender til og intet forhold har til. Det er ikke optimalt.

Årene som byrådspolitiker har lært ham et og andet - blandt andet at illusioner er til for at bristes.

- Når jeg tænker på, hvordan jeg kom ind i politik med alle mulige gode ideer om alt det, der skulle laves om! Det er bare ikke sådan liiiige ... finder man hurtigt ud af. Jeg tænkte f. eks. ikke på alt det, der er lovbundne opgaver, som vi ikke kan gøre så meget ved lokalt. Ud af et budget på 2,6 milliarder kroner er der faktisk kun 18-20 millioner kroner, vi reelt kan rode med ud over de lovbundne opgaver. Det er virkelighedens realiteter og vilkår, siger Henrik Sloth.

Venstremand - men ikke så meget at det gør noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce