Annmeldelse: Den romantiske sang og det almenmenneskelige

Foto: Niels Viggo Jensen

Annmeldelse: Den romantiske sang og det almenmenneskelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tenoren Kasper Laursen og pianisten Vibeke Bonde Perssons koncert i Sct. Peders Kirke i lørdags var en fejring af romantisk musik. Lied'en - stemme og klaver - er en af romantikkens karakteristiske genrer. For de romantiske komponister er klaveret et hovedinstrument, hvis udtryksmuligheder de opdager og udvikler. Sangen på sin side er uadskillelig fra de ord, der ligger til grund for den, og romantikken har i sig selv været en hyldest til poesien.

I modsætning til Oplysningen, som den er en reaktion imod, har romantikken ikke alene sans for det uudgrundelige i menneskets sjæl, for ånd, for skønhed, for det almenmenneskelige, men også for naturen, for den kosmiske sammenhæng, mennesket er sat ind i, såvel som for tradition, historie og fællesskab.

Alle disse romantikkens dimensioner var til stede i det fine program, som Vibeke Bonde Persson og Kasper Laursen præsenterede. Et program bestående af perler i stemme-og-klaver repertoiret. Der var på den ene side mestrene Schumann og først og fremmest Schubert med deres melankoli, som mødet med naturen ikke kan fordrive, men forstærker, idet naturen både kan være en dialogpartner og et spejl for menneskets følelser. Ingen har kunnet udtrykke den romantiske spørgen efter meningen med livet, ensomhedens og dødens smerte bedre end den unge Schubert (han døde kun 31 år gammel) - han gjorde det følsomt, men ikke sentimentalt og forvandlede det til forædlende skønhed. Der var på den anden side de store danske navne Thomas Laub og Carl Nielsen, som har sat kendte danske digteres vers (bl.a. Jeppe Aakjær, Chr. Winther, Adam Oehlenschläger, J.P. Jacobsen) i musik.

En lied er ikke blot en sang med klaverakkompagnement, men en samtale mellem de to instrumenter. Vibeke Bonde Persson og Kasper Laursen musicerede virkelig sammen, fulgte klart samme bevægelse i musikken og opnåede en smuk dynamisk balance i overensstemmelse med kompositionernes indhold. Vibeke Bonde Persson var præcis, sikker i sine intentioner og lod sig bevæge af den musik, hun var med til at frembringe. Kasper Laursen på sin side er en følsom tenor, fuldstændig til stede i musikken og meget udtryksfuld i sin sang. Han har med sig i bagagen den gode tradition fra Sct. Peders Kirkes forskellige kor, hvor han har sunget i over 20 år.

Da koncerten faldt den 4. maj, blev Befrielsesdagen markeret ved frihedens allerbedste sang "En lærke letted" og ved Henrik Pontoppidans digt til Nordslesvigs genforening med moderlandet, som Thomas Laub satte på noder. I selve sit universelle udtryk fortæller musikken også om vores jordiske, historiske realitet. Dette er også en del af den romantiske arv i bedste forstand.

Annmeldelse: Den romantiske sang og det almenmenneskelige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce