Den grønne bølge indhentede Allans kunstneriske sol-projekt

Håndværkeren og idemanden, Bjørn Koch Jensen og Allan Jakobsen, har i fællesskab skabt fem skulpturer, der alle refererer til universet. Foto: Indsendt foto

Den grønne bølge indhentede Allans kunstneriske sol-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidste skulptur i Allan Jakobsens sol-serie har fundet sin plads. Den står smukt placeret med udsigt til Mariager Fjord, hvor den fra sin position mod nord holder øje med, at den livgivende sol ikke er brændt ud endnu. De andre er spredt rundt i verden.

Randers: Missionen er slut. Med opsætningen af sol-skulptur fire på Kongenshøjvej ved Mariager Fjord har Allan Jakobsen afrundet sit særlige sol-projekt, The Sun Guardian, hvor han har opstillet en skulptur i de fire verdenshjørner, hvorfra de skal vogte på solen. Sikre sig, at den nu også står op hver dag.

Faktisk hører der fem skulptur til serien. For en af dem har forlængst fundet sin plads ved Randers Regnskov. Det var i 2009. De andre fire er spredt vidt omkring i verden. Den første blev rejst i 2008 lidt nord for Malibu ved den amerikanske vestkyst. I familiens haveanlæg med udsigt over søen Westlake.

Skulpturen mod syd fandt sin plads i 2015 i Spanien i byen Rojales ved Segura-floden i Valencia-regionen. To år senere rykkede en af hans skulpturer mod vest, til Djurslands Nordkyst, helt præcist ved Skovgårde Strand.

Og nu er serien slut med opsætningen af skulpturen ved Mariager Fjord.

Skulpturerne er forskellige, men har et gennemgående tema, hvor der holdes øje med solen. De symboliserer alle universet med stjerner og planeter og med solen som det centrale midtpunkt, der sender livgivende stråler ned mod jorden. I hver skulptur er der placeret seks menneskelignende figurer, hvor den ene altid ser mod øst og holder øje med, at solen står op hver dag.

Allan Joakobsens seneste skulptur i serien The Sun Guardian med stjernerne og planeterne har fundet sin smukke plads med udsigt til Mariager Fjord. Foto: Indsendt foto
Allan Joakobsens seneste skulptur i serien The Sun Guardian med stjernerne og planeterne har fundet sin smukke plads med udsigt til Mariager Fjord. Foto: Indsendt foto

Indhentet af den grønne bølge

Da Allan Jakobsen, der hele sit liv har boet i Randers, for 10 år siden fik ideen til sine skulpturer, havde han ikke forestillet sig, at de skulle gå hen og blive aktuelle emner i samfundsdebatten. Men det er de faktisk blevet. For miljø er det dagsaktuelle emne. Så på den måde har den grønne bølge overhalet kunsten indenom.

- Tja. Man kan jo godt sige, at tiden har indhentet projektet. Jeg havde i hvert fald ikke forestillet mig, at spørgsmålet om klimaændringer skulle få det fokus, det har i dag, siger Allan Jakobsen, der bare er glad for, at hans skulpturer nu endelig er kommet på plads.

Og så har han det meste af sit liv arbejdet med alt andet end kunst. I 35 år drev han bilforretning i Randers.

- For 10 år siden gik jeg på pension og besluttede at lave andet end drive forretning, tjene penge, være leder og betjene kunder, fortæller han.

I stedet for at sælge biler begyndte han at male. Og så var det, han fik ideen til sol-skulpturerne, The Sun Guardian.

Fire af skulpturerne blev til i fantasien. Og de skulle stå i de fire verdenshjørner og holde øje med solen.

- Mange andre end jeg har funderet over universet og solens indflydelse for liv på jorden, siger han og henviser til Solvognen fra bronzealderen, fundet i den nordsjællandske muld.

Men han tænkte også over, at når solen om milliarder af år brænder ud, vil der gå otte minutter, førend der bliver totalt mørkt på jorden og alt fryser til is og dør. Denne skræmmende tanke fik ham i gang. Og i et samarbejde med smeden Bjørn Koch Jensen, der har stået for det håndværksmæssige, blev de fem skulpturer realiseret.

Han har betalt skulpturerne af egen lomme. Og den sidste skulptur står forresten på Bjørn Koch Jensens grund med den smukke udsigt til Mariager Fjord.

Den grønne bølge indhentede Allans kunstneriske sol-projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce