Star Wars skal sparke gang i børns læselyst

Bibliotekarerne Bettina Boddum og Signe Winther Brinkmann er bindeleddet mellem 8.i og biblioteket. Og det er dem, der sørger for at publisere og dele de tekster, som eleverne laver hen mod projektets slutning i maj. Foto: Annelene Petersen

Star Wars skal sparke gang i børns læselyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers liner op til at være en by i galaksen. Og på Randers Bibliotek tager man afsæt i fantasy-universet til skolebrug ved at lade populær-fiktion være springbræt til læring, læsning og stimulering af lysten til at læse. For den er lige nu for kraftigt nedadgående for den unge generation.

Randers: Det er ikke nogen hemmelighed, at teenageres forbrug af digitale medier stiger voldsomt. De griber hellere telefonen eller tabletten med de store og små nyheder og small talk, frem for at hygge sig i flere timer med at læse en bog.

Læsekulturen ændrer sig. I dag er det de digitale medier, der appellerer til de unge. Og det er der mange, der gerne vil gøre noget ved. Lærere, bibliotekarer, forældre.

På Randers Bibliotek griber man muligheden for at matche byens nye identitet som "Randers -en by i galaksen" ved at bruge galaksen som redskab til at vække børns læselyst.

- Vi vil i hvert fald gerne være med til at stimulere deres læselyst. Og her kan vi bruge Star Wars-universet, fordi det er god, gedigen litteratur med uendelige muligheder for at inddrage faglitteratur. Det kan være mode, krig, diktatorer, ondskab,dyr, planter. Nærmest alt, siger Signe Winther Brinkmann, der er tovholder af projekt "Lyst til faglitteratur", hvor fiktion og fakta går hånd i hånd.

Hun synes også, at det er vigtigt, at biblioteket arbejder med børns læselyst og mangel på samme.

- Lærerne har travlt med det faglige. Vi byder ind med det lystbetonede og vil jo gerne ha', at børn og unge i det mindste får en mulighed for at finde vej til bogen og til tekster, der ligger ud over det, de finder på Facebook. Vi vil med projektet også gerne vise dem vej til det fællesskab, der kan opstå, når man er sammen om et projekt. I dette her tilfælde at skrive og lave film ud fra Star Wars-universet, siger hun.

- Jeg vil sige, at vi nærmest kaster en håndgranat af inspiration ind i undervisningen og viser vejen til flere fagligheder, som et bibliotek jo altid er blevet forbundet med. Det nye er, at vi kommer ud på skolerne. Bevæger os ud til børn og unge, siger mediebibliotekar Jacob Holm Krogsøe.

Et kærligt puf

8.i's dansklærer, Pia Vollmers, var ikke sen til at takke ja til bibliotekets tilbud om "Lyst til faglitteratur".

- Det er en klasse, hvor sport og idræt optager meget af elevernes fritid. Det er her, deres prioritet ligger. Og de har ikke så meget tid til andre sysler. Derfor synes jeg, det var vigtigt, at netop den klasse fik mulighed for et fagligt input udefra, siger Pia Vollmers, der også gør sit til, at hendes elever får læst andet og mere end de sociale medier.

- De skal læse seks romaner i løbet af et år. Heraf er de to værklæsning, altså litteratur, der skal opgives, siger dansklæreren, der således lægger fire bøger oveni.

- Det er så vigtigt, at de få læst ordentlig litteratur, hvor der bliver behandlet relevante emner. Det kan være forelskelse, spørgsmål om hvordan man får venner. Hvordan man tackler savn, sygdom og dødsfald blandt sine nærmeste. Når man læser bøger, finder man ud af, at man ikke står alene med sine udfordringer. Det giver et vigtigt fundament for voksenlivet. Og så vil jeg da lige sige, at de bliver ikke gode læsere ved udelukkende at tjekke Facebook. Både den sproglige og psykologiske udvikling stimuleres, når man læser god litteratur, understreger Pia Vollmers.

Derfor passer bibliotekets tilbud vældig godt til de erfaringer, hun har med faget. Og hun er glad for bíbliotekets tilbud, som hun forventer sig meget af.

- De skriver til andre end mig. Deres arbejder skal læses og ses af andre. Det tror jeg giver rigtig meget, siger hun.

Desuden er det ikke første gang, Pia Vollmers siger ja tak til at bruge de lokale kulturinstitutioner som supplement til sin undervisning.

Hun nævner det tværfaglige forløb "Identitet og iscenesættelse" som de tre institutioner i Kulturhuset har tilbudt skolerne i efteråret, ligesom hun af og til er på kunstmuseet med en klasse for at se på kunst og analysere kunstværker.

Star Wars skal sparke gang i børns læselyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce