Statslig saltvandsindsprøjtning sikrer meget mere teater i Randers

Kulturminister Mette Bock var på en smuttur til Randers 7. marts i år, hvor hun besøgte flere af byens kulturinstitutioner, bl.a. Randers Egnsteater, hvor Peter Westphael viste rundt. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Statslig saltvandsindsprøjtning sikrer meget mere teater i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Randers Egnsteater er kommet på finansloven og er sikret tre mio. kr. årligt fra statskassen. Så nu skal der fyres op under scenekunsten - både den, man køber udefra, og den, man selv producerer, så teatret kan leve op til kulturminister Mette Bocks vision om at gøre det til et regionalt kraftcenter.

Randers: Armene røg op på Randers Egnsteater, da kulturminister Mette Bock (LA) landede sit varslede brede forlig på teaterområdet. For det betyder mange flere penge at lave teater for i Randers.

Teatret bliver opgraderet med tre mio. kr. årligt. Vel at mærke en sum, der automatisk ryger ind på budgettet fra 2020 og fremefter.

- Det er selvfølgelig fantastisk. Ja, forrygende, siger teaterleder Peter Westphael om teatrets nye status på finansloven.

Han glæder sig over, at der nu bliver mere kapital til at eksperimentere og udvikle scenekunsten, ligesom der bliver mulighed for at købe flere forestillinger til Randers.

Ro og sikkerhed for at kunne endnu mere er noget, der falder lige for.

- Det hele er så nyt, og jeg kan ikke sige konkret, hvad der vil ske, eller hvilke forestillinger vi nu vil prøve af. Kun at der kommer meget mere teater og flere aktiviteter herfra, siger teaterlederen, der længe har haft en vision om at øge formidlingen og udviklingen af teatret.

- Pengene skal investeres i scenekunst i et regionalt perspektiv. Men vi mener også, at vi har en national forpligtelse til produktion og udbredelse af den professionelle scenekunst, siger han.

Og det er en holdning, han ofte har givet udtryk for i teater- og kulturkredse. At udvekslingen skal gå begge veje. Mere teater fra virksomheden i Randers og mere teater til virksomheden i Randers.

Han ser en forpligtelse i den nye status på den måde, at teatret indgår i den nationale forpligtelse til at lave teater.

- Scenekunst er en vigtig rolle i kultur- og mediebilledet, siger Westphael, der bakkes op af formanden for teatret, advokat Jes Weye Grønbæk.

- Randers Kommune har gennem mange år haft en stor vilje til at satse på kultur og scenekunst. Og det er også det, der bliver belønnet nu, mener Jes Weye Grønbæk.

Peter Westphael lover meget mere teater til Randers: Foto: Bo Amstrup
Peter Westphael lover meget mere teater til Randers: Foto: Bo Amstrup

Kraftcenter

Det kom lidt bag på teaterleder Peter Westphael, da kulturminister Mette Bock for nogle uger siden afslørede sin nye plan med landets teatre, hvor egnsteatrene som helhed får flere midler at gøre godt med.

I sit udspil fokuserede hun specielt på de største egnsteatre, nemlig Randers Egnsteater, Vendsyssel Teater og Fredericia Teater, som regionale kraftcentre. Det endelige forlig samler alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet, og der afsættes 10.5 mio. kr. årligt til de tre teatre.

Derimod ligger det ikke klart, om eller hvad der forventes af de nye teatre på finansloven, der nu er blevet løftet op i en anden liga.

- Jeg går ud fra, at vi kan sætte mere damp på den udvikling, vi i forvejen har sat i gang. Her tænker jeg også på de tværkommunale samarbejder, vi har med Lemvig og Favrskov. Men vi er ikke blevet mødt med særlige krav, siger Peter Westphael, der nu skal i gang med at planlægge en ny sæson, hvor der er tre mio. kr. mere at gøre godt med i et budget på 15 mio. kr.

Han har ikke et "Watermusic 2" med i sine planer. Men han siger, at det luner med den økonomiske saltvandsindsprøjtning.

- Med flere penge får vi også mulighed for at vove endnu mere. Prøve endnu mere af. Og så kunne det da godt være, at der også blev råd til en større rollebesætning, end vi plejer at køre med i vores egne forestillinger.

Alt i alt tegner fremtiden lys og spændende for teatret, der i løbet af 18 år har vist randrusianerne mange andre sider af scenekunsten end den, man finder i en af teatersalene på teatret.

Der er fast tradition med at hive årets vinterkabaret ud i forsamlingshusene. Lige nu turnerer skuespillerne Lone Rødbroe og John Batz med forestillingen "Så længe vi lever", der bygger på John Mogensens og Lone Kellermanns musik. Teatret har lavet forestillinger i private hjem, på hotelværelser og har på mange fronter givet scenekunsten nye ansigter og muligheder.

Mange gange har teatret hentet penge hjem fra såvel fonde som private aktører. Og disse aktiviteter forventer teaterlederen ikke, der bliver ændret på, selvom man nu også er sikret statsstøtte.

Statslig saltvandsindsprøjtning sikrer meget mere teater i Randers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce