Fodtrampet lillebror-vin fra Douro-dalen er perfekt til julens stille stunder

Vinbønderne langs Douro-floden har brugt århundreder på at lægge terrasserne til vinstokkene, og late bottled vintage eller LBV er et godt køb for både koncentration og frugt - uanset om man betaler 75 eller 200 kroner flasken. Arkivfoto

Fodtrampet lillebror-vin fra Douro-dalen er perfekt til julens stille stunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tag dine bedste glas frem til julens portvin. Lillebroderen til Douro-dalens vintage port giver smæk for skillingen fra 79 kroner flasken og kan klare alt fra blåskimmel til en rød bøf.

Portvin er som riesling og bourgogne - en vin, som mange har et forhold til og få dyrker.

Men har man først fået smag for gæret most af fodtrampede druer fra Douro-dalens stejle skråninger, er man i alvorlig fare for at ende som medlemmerne af The Vintage Port Club og andre aficionados, som dyrker producenter som Niepoort, Quinta do Noval og Graham's med en lidenskab som tilhængerne af Tysklands kongedrue og de små producenter omkring Beaune.

De fleste af os griber en flaske portvin i ny og næ på turen gennem supermarkedets vinafdeling, men det kan betale sig at fokusere på en enkelt type som late bottled vintage.

LBV er et oplagt første skridt på en opdagelsesrejse udi portvinens mangfoldige verden med typer som tawny og colheita. Her er masser af smag af hente til en fornuftig pris i lejet over den generiske ruby og et pænt stykke under de årgangsflasker, som koster fra 250 kroner op opefter.

Faktisk er det ofte i portvinstypen LBV, at forbrugeren får mest for sine penge i en vin med sporbarhed i form af årgang, producent og tappeår. Vintage port deklareres kun i år med den allerbedste høst og vejrforhold - tre-fire på en dekade - og i resten laver producenten så lillebroderen i form af en LBV.

Hjertet for portvinsproduktion ligger et godt stykke inde i Douro-dalen med floden som den oplagte vej til kysten gennem århundreder. Arkivfoto
Hjertet for portvinsproduktion ligger et godt stykke inde i Douro-dalen med floden som den oplagte vej til kysten gennem århundreder. Arkivfoto

Bundfald giver smag

Late bottled vintage eller bare LBV stammer akkurat som den dyre vintage port af druer fra en enkelt årgang, og flaskerne i ugens test fra vinhandlere og supermarkeder spænder fra 2012 og frem til 2014. En LBV kan være filtreret eller stadig rumme det faste stof, som sikrer en udvikling i flasken og med tiden giver bundfald - så gå efter den sidste type, hvis du har tænkt dig at lade flaskerne ligge i nogle år.

Producenten vil typisk skrive, at vinen er ufiltreret, mens den uden bemærkningen har fået fjernet bundfald og ikke bliver bedre med tiden.

LBV bliver fremstillet på samme måde som årgangsportvin, hvor druerne fodtrampes i lagares - store kar af granit eller beton - fordi denne meget konkrete og manuelle metode fortsat er den bedste og mest skånsomme over for druerne og sikrer bedste vin hos forbrugeren.

Prisbasker og elegantier

De enkelte producenter skal som ved årgangsportvin sende prøver til portvinsinstituttet, som skal godkende materialet, inden en årgang kan blive deklareret, og med godkendelsen i hånden kan producenten lade sin LBV ligge på fad i op til 34 måneder, hvor garvesyren klinger af til en mere drikkeklar vin i forhold til vintage port.

Årgangsportvinen kan være barsk og tanninrig, men den bliver fed, kraftig og lækker efter 15 år på flaske. De færreste af os vil vente så længe, så også på den måde er LBV en fin genvej til en god portvinsoplevelse.

De fem vine i ugens test spænder fra det kraftige, rustikke i Offleys bud på en LBV til 79 kroner på tilbud i Bilka med et fremragende forhold mellem pris og kvalitet til Infantados elegante, men i forhold til prisbaskeren også dyre bud på en LBV. Den er stilmæssigt i den lette ende og kan fungere som erstatning for en amarone eller anden tung vin til julemaden.

Uanset om man drikker sin LBV til risalamande, et stykke blåskimmel eller chokolade, kan det betale sig at tage de bedste glas frem akkurat, som når et godt stykke kød ligger på tallerkenen. Late bottled vintage er stor smag, rig duft og fortjener som al anden god rødvin det bedste for at folde sig ud.

Fodtrampet lillebror-vin fra Douro-dalen er perfekt til julens stille stunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce